Sari direct la conținut

Uniunea Europeana a esuat in tentativa de a ajunge la un acord pentru interzicerea comercializarii carnii clonate

HotNews.ro

Legislatia actuala valabila in Europa, care autorizeaza carnea clonata, va ramane in vigoare, dupa ce guvernele europene si Parlamentul European nu au reusit marti sa ajunga la un compromis asupra modului de a interzice acest produs, relateaza AFP.

La capatul a trei ani de negocieri pe marginea unei propuneri legislative asupra acestui subiect foarte sensibil, discutiile s-au terminat fara a se ajunge la un acord intre statele europene si Parlament, a anuntat presedintia ungara a Uniunii, intr-un comunicat.

Acest lucru inseamna ca regulile actuale, care dateaza din 1997, raman in vigoare, fara a contine nicio incadrare specifica pentru comercializarea carnii clonate in Europa.

Propunerea de interdictie a fost abandonata. Comisia Europeana, care are initiativa legislativa in UE, poate propune un nou text, dar „acest lucru ar putea dura ani” pana la identificarea unui nou proiect cu sanse de concretizare, a avertizat presedintia ungara.

In prezent, exista un consens asupra interzicerii carnii de animale clonate direct. In orice caz, animalele clonate, precum taurinele sau porcii, nu vor ajunge in mod direct pe masa consumaturilor, deoarece ar fi prea scumpe (pana la 100.000 de euro pentru un taur), ele vor fi destinate reproductiei.

Controversele sunt legate de incadrarea comercializarii carnii provenite din descendentii acestor animale clonate.

Deputatii europeni au abandonat cererea de interdictie a comercializarii pana la a cincea generatie de descendenti, in urma refuzului guvernelor membre ale UE, care considera ca o astfel de solutie este impracticabila si ar putea fi contestata la Organizatia Mondiala a Comertului de partenerii Uniunii Europene.

Parlamentul European a propus ulterior un sistem de urmarire cu etichetarea obligatorie ca carnii provenite din toti descendentii animalelor clonate, pentru a avertiza consumatorii. Si aici, statele membre au considerat aceasta optiune nerealista, nefiind dispuse sa accepte o astfel de etichetare decat pentru carnea de bovina. Nici in acest caz nu a fost identificat un acord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro