Sari direct la conținut

UPDATE Este posibil ca doua sisteme IT integrate, unul la Ministerul Administratiei si altul la Casa Nationala de Pensii, sa coste la fel – 26.658.760 lei?

HotNews.ro
Semnarea contractelor de finantare, Foto: MCSI
Semnarea contractelor de finantare, Foto: MCSI

Intr-o saptamana, autoritatile au semnat contracte de finantare UE pentru proiecte IT in valoare totala de aproape 70 de milioane de lei, in fapt sisteme informatice integrate ce se vor implementa in urmatorii ani. Ce este ciudat? Doua astfel de sisteme IT, unul ce va fi implementat de Ministerul Administratiei (MAI) pentru gestiunea si emiterea actelor de identitate, iar altul ce va fi dezvoltat la Casa Nationala de Pensii pentru servicii electronice pe zona de pensii au exact aceeasi valoare totala: 26.658.760 lei. In plus, primul are perioada de implementare de 19 luni, iar al doilea de 24 de luni.

Ministerul Comunicatiilor a anuntat intr-o saptamana semnarea a trei contracte majore de finantare europeana pentru implementarea unor sisteme informatice integrate la nivel national, proiecte in valoare totala de aproape 70 de milioane de lei.

Ciudatenia apare insa in momentul in care observi ca doua sisteme IT ce vor avea functii total diferite, unul implementat la MAI, altul la Casa Nationala de Pensii, sunt trecute ca avand aceeasi valoare totala: 26.658.760 lei.

Sistem informatic integrat la MAI: Perioada de implementare – 19 luni

Pe 2 martie, ministerul Comunicatiilor anunta semnarea contractului de finantare din fonduri structurale la MAI:

  • „Bucuresti, 02 martie, 2011. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a semnat, marti, 01 martie, 2011, alaturi de Ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas, contractul de finantare din fonduri structurale pentru proiectul ‘Sistem National Integrat de Introducere si Actualizare a Informatiilor Legate de Evidenta Persoanelor’. Valoarea totala a proiectului este de 26.658.760 lei, valoarea eligibila fiind de 21.499.000lei, din care 21.499.000lei reprezinta valoarea asistentei nerambursabile. Perioada de implementare a proiectului este de 19 luni”.

Prin acest sistem se vor putea elibera documente de identitate precum pasaportul sau certificatul de stare civila. Anuntul este facut inclusiv pe site-ul MAI, unde la fel se vorbeste despre aceasi valoare totala a proiectului.

Sistem informatic integrat la CNPAS: Perioada de implementare – 24 luni

Pe 9 martie, ministerul Comunicatiilor anunta din nou semnarea unui contract de finantare cu fonduri UE, tot pentru un sistem informatic integrat. De aceasta data pentru Casa Nationala de Pensii (CNPAS):

  • „Bucuresti, 09 martie, 2011.  Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a semnat, astazi, 09 martie, 2011, alaturi de Presedintele Casei Nationale de Pensii, doamna Domnica Doina Parcalabu, un contract de finantare din fonduri structurale, pentru proiectul ‘Servicii Publice Online Destinate Cetatenilor, Contribuabililor si Beneficiarilor Sistemului Public de Pensii si din Sistemul Accidentelor de Munca si al Bolilor Profesionale’. In cadrul evenimentului, a participat si Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, domnul Ioan-Nelu Botis. Valoarea totala a proiectului este de 26.658.760 lei, din care 21.499.000 lei reprezinta valoarea asistentei nerambursabile. Proiectul va fi implementat in 24 de luni”.

Si acest anunt, cu exact aceeasi valoare se regaseste si pe site-ul CNPAS.

In afara de aceste doua proiecte, la inceputul acestei saptamani, ministerul Comunicatiilor a mai anuntat semnarea a inca unui contract de finantare UE, tot pentru un sistem informatic integrat, in cadrul Ministerului Economiei. Valoarea acestuia insa va fi mai mica – doar 16,5 milioane lei (circa patru milioane euro), din care peste 13,3 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.

UPDATE: MAI cat si CNPAS au depus proiecte in cadrul aceleasi operatiuni de finantare si au cerut plafonul maxim de finantare nerambursabila, explica Ministerul Comunicatiilor

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Ministerului Comunicatiilor au facut urmatoarea precizare:

„Conform Ghidului solicitantului pentru Operatiunea 3.2.1 -‘Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar’, valoarea maxima a finantarii acordate autoritatilor administratiei publice centrale este de 21.500.000 LEI.

Atat Ministerul Administratiei si Internelor, cat si Casa Nationala de Pensii, au cerut plafonul maxim de finantare nerambursabila, rata de cofinantare fiind de 100% pentru institutiile publice centrale, ca urmare valoarea nerambursabila a proiectului inmultita cu TVA, este egala cu valoarea totala a proiectului.

In ceea ce priveste perioada de implementare a celor doua proiecte, fiecare institutie publica poate sa-si stabileasca, in functie de complexitatea activitatilor, un calendar al implementarii proiectelor, perioada maxima de implementare a unui proiect fiind de 24 de luni”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro