Business Report: Bancile mari dau drumul la credite de consum din vara; Cat mai lasa la pret proprietarii de locuinte; Unde este cea mai ieftina benzina din Europa; 90 de milioane de euro, costul transformarii Electroputere in centru comercial
Cat costa de fapt apa imbuteliata? Petrolul reprezinta 60% din costurile de productie ale apei minerale. Productia apei Perla Covasnei, cel mai important pariu al familiei Moraru, cunoscuta prin intermediul afacerii Bere Azuga pe care a vandut-o catre Ursus in 2009, a demarat in decembrie. Cu numai 11 oameni, dar cu investitii de 5 mil. euro in principal in utilaje plus alte 2 mil. euro in distributie si promovare, sotii Violeta si Valeriu Moraru vor sa reinvie brandul adus in piata in 1995 de alti actionari, Zoltan Balazs si Toth Arpad, care au iesit complet din business. „Pana anul trecut, Perla Covasnei era distribuita la nivelul a zece judete. Tinta este ca pana la finalul anului sa fim in toate retelele de distributie”, a spus Adriana Nicolae, directorul executiv al Perla Covasnei, scrie ZF.ro.
Miliardarul Niculae: FMI face jocul Petrom cand cere liberalizarea pietei de gaze. Omul de afaceri precizeaza ca afacerile sale si ale altor industriasi nu ar fi afectate de o eventuala liberalizare in ciuda faptului ca InterAgro este cel mai mare consumator de gaze. In schimb, populatia ar suferi din cauza ajustarii abrupte a pretului gazelor. Liberalizarea pietei de gaze pentru consumatorii industriali nu ar face decat sa afecteze populatia pentru ca fabricile vor gasi, imediat, solutia pentru a se aproviziona cu gaze la cel mai bun pret, spune, pentru Money.ro miliardarul Ioan Niculae cel care, prin InterAgro, este cel mai mare consumator de gaze din tara.
Locuinte de 3 mld. euro inghetate pe planseta. Top 10 proiecte amanate. Ansambluri imobiliare gigant, care ar fi trebuit sa livreze pe piata peste 25.000 de locuinte numai la nivelul Bucurestiului, au fost amanate din cauza crizei. Aceste proiecte presupuneau investitii care ar fi depasit trei miliarde de euro. Sansele ca lucrarile la aceste proiecte sa fie demarate sunt extrem de reduse in contextul in care majoritatea sunt amplasate in locatii periferice, iar sectorul rezidential este profund afectat de scaderea puterii de cumparare a romanilor. „Proiecte mari situate in locatii neconventionale, periferice, nu vor incepe in urmatorii trei ani. Este posibil sa inceapa lucrari la proiecte mari care beneficiaza de locatii semicentrale, foste fabrici, dar si in cazul acesta va fi doar un bloc. Este clar ca pana nu va creste cererea din partea consumatorilor finali si pana nu se vand locuintele existente, acest tip de proiect nu are sanse”, spun reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Colliers International, informeaza Capital.ro.
SIF-urile au castigat peste 12% in doar o saptamana. Ce conduce cresterea? Pragul de detinere de la aceste societati a devenit aproape o „fata morgana” a pietei de capital SIF-urile, unele dintre cele mai importante actiuni de la Bursa, au castigat peste 12% in ultimele sapte sedinte de tranzactionare, iar brokerii spun ca totul are legatura cu anuntul pe care SIF Moldova (SIF2) l-a facut recent. Masurile ambitioase pe care aceasta societate le-a prezentat, in ceea ce priveste politica de dividende, valorificarea actiunilor de la BCR, dar si modificarea actului constitutiv, au impulsionat piata si ar putea conduce cresterea si in perioada urmatoare. „Efectul SIF Moldova” este explicatia oferita de cei mai multi dintre brokeri in ceea ce priveste cresterea puternica a SIF-urilor din ultima perioada. Actiunile SIF-urilor au castigat 12,6% in doar sapte sedinte de tranzactionare, numai ieri avansand, in medie, cu peste 3%, scrie EconomicTimes.
Cine sunt clientii celui mai mare fond de investitii din Romania? BCR Monetar, cel mai mare fond de investitii din Romania – cu active de peste 1,5 miliarde de lei, a ajuns sa fie in cei trei ani de functionare „pusculita de economii” a taranilor dupa ce isi vand recoltele, a manastirilor care strang bani pentru lemnele de iarna, dar si un instrument de „cash management” pentru micii intreprinzatori. Lansat in toamna anului 2007, cu doar cateva luni inaintea declansarii crizei financiare, BCR Monetar a crescut intr-un an cat nu au reusit alte fonduri nici in zece ani. Inca din start, BCR Monetar, administrat de Erste Asset Management, a beneficiat de doua mari avantaje: afilierea la cea mai mare banca din Romania-BCR si nevoia romanilor de a-si pune economiile la adapost de criza financiara, anunta ZF.ro.
Unde este cea mai ieftina benzina din Europa. Anul 2010 a adus pentru absolut toate statele europene o crestere a pretului la benzina, fara nicio singura exceptie. Cea mai mare crestere de pret a fost suportata de greci, de aproape 50%, asa cum arata o statistica Eurostat. Tara cu cea mai ieftina benzina din Europa este Bulgaria: 1,089 euro pe litru in luna decembrie 2010, urmati de Cipru, cu 1,105 dolari. Aceste doua state erau singurele care aveau, la inceputul anului trecut, un pret mediu de sub un euro pe litru. Pe locul al treilea in topul celor mai mici preturi medii pe litrul de benzina este Romania, care a avut la finalul anului trecut un pret de 1,134 euro. Un pic mai scumpi decat noi sunt letonii, unde un litru de benzina era in decembrie 1,135 de euro, informeaza Capital.ro.
Primele concepte Giugiaro din noua era Volkswagen. Celebra casa de design Italdesign Giugiaro a prezentat la Geneva primele creatii de cand a fost preluata de cel mai mare grup auto din Europa, Volkswagen. Bineinteles, cele doua prototipuri poarta sigla noului proprietar. VW GO! este un MPV electric cu acelasi ampatament ca Passat, dar cu profil de hatchback. Impresioneaza prin spatiul oferit la interior, chiar daca nu masoara mai mult de 4 metri lungime. Echipat cu sistemul Blue-e-motion, are o autonomie de 240 km si este conceput pentru utilizarea cu preponderenta in mediul urban. Al doilea concept, denumit Tex, este un coupe cu propulsie hibrid plug-in, denumita Twin Drive. Este o combinatie intre un motor de 1,4 litri turbo si unul electric de 85 kW, scrie 24auto.ro.
Mall in loc de fabrica. 90 de milioane de euro, costul transformarii Electroputere in centru comercial. Electroputere Parc, mallul construit pe terenul fabricii craiovene cu acelasi nume, va fi gata pana la sfarsitul acestui an. Centrul comercial va avea un numar de angajati apropiat de al fabricii care se relocheaza. Peste 120 de magazine pe o suprafata totala inchiriabila de 55.000 de metri patrati. Cu o investitie de circa 90 de milioane de euro, dezvoltatorul K&S Developments vrea sa transforme fostele hale de productie intr-un centru comercial modern. „Electroputere Parc va fi primul mare centru comercial din oras. Este pentru prima data in Romania cand un dezvoltator decide sa pastreze o cladire cu destinatie industriala si sa o transforme intr-un proiect de retail conservand fatada si elemente ce tin de fosta activitate”, spune Razvan Sin, directorul departamentului de retail al companiei de consultanta DTZ Echinox, anunta Gandul.
Cat mai lasa la pret proprietarii de locuinte? Cele mai cautate apartamente sunt garsonierele si imobilele cu doua camere. Pentru proprietari, visul imobiliar din anii 2005 – 2008 s-a transformat in cosmar. Ei nu reusesc sa-si vanda casele daca nu reduc semnificativ pretentiile financiare. Sebastian E. a cumparat in 2008, in plin boom imobiliar, o casa in orasul ilfovean Pantelimon. El a platit aproximativ 180.000 de euro pentru cladirea cu parter si mansarda, in suprafata utila de 150 de metri patrati si edificata pe un teren de 250 de metri patrati. De atunci, a mai investit 3.000 de euro in racordarea casei la reteaua de gaze naturale si in alte imbunatatiri. Peste doar un an, in 2009, a scos locuinta la vanzare, la acelasi pret. „Am avut o surpriza extrem de neplacuta, cumparatorii ofereau sume cuprinse intre 70.000 si 90.000 de euro”, povesteste Sebastian. In cele din urma, a ajuns la un acord cu un client pentru suma de 135.000 de euro. Cu o zi inainte de semnarea contractului, cumparatorul l-a sunat si i-a spus ca nu da mai mult de 120.000 de euro, informeaza Adevarul.
Bancile mari dau drumul la credite de consum din vara. Liderii sistemului bancar se afla in plin proces de reducere a dobanzilor, iar vara acestui an i-ar putea prinde cu motoarele turate la maximum, mai ales ca numarul restantierilor este in scadere. Dupa trei ani de minima activitate, o parte a bancilor din Romania vor deschide anul acesta robinetul creditelor. Primele semne ale sfarsitului secetei au aparut deja din zona bancilor mari, care au decis sa reduca dobanzile. In ianuarie, Dobanda Anuala Efectiva la creditele in euro a atins un minim istoric si, cel mai probabil, a continuat sa scada si in februarie. BCR, liderul sistemului, isi cheama clientii fara restante pentru a le oferi dobanzi mai mici cu pana la 4 puncte procentuale, BRD (locul 2) tocmai a redus dobanzile cu pana la trei procente in timp ce Raiffeisen (locul 3) desfasoara o campanie care o plaseaza pe primul loc in topul dobanzilor la credite de nevoi personale. CEC, Banca Transilvania si UniCredit Tiriac si-au propus, si ele, sa reia creditarea si ofera dobanzi avantajoase, scrie Romania Libera.