VIDEO Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: Senatul trebuie sa valideze cei 8 magistrati alesi legal in CSM. Orice alta decizie ar fi contrara Constitutiei
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a declarat, luni, ca validarea de catre Senat a celor 8 membri alesi legal la CSM este singura optiune legala, in lumina deciziei Curtii Constitutionale nr. 53 din 25 ianuarie 2011. Orice alta solutie decat cea prevazuta de decizia Curtii ar fi contrara Constitutiei. Luna trecuta, Curtea Constitutionala a invalidat – la cererea membrilor PDL – candidaturile in CSM a trei judecatori si a unui reprezentant al societatii civile. Necesitatea functionarii CSM a fost invocata in principal de reprezentantii autoritatilor statului, in conditiile in care Comisia Europeana urmeaza sa elaboreze, in curand, raportul interimar cu privire la justitia din Romania.
Declaratiile ministrului Justitiei Catalin Predoiu:
- Validarea de catre Senat a celor opt magistrati alesi in conformitate cu legea in Consiliul Superior al Magistraturii reprezinta, in lumina deciziei Curtii Constitutionale nr. 53 din 25 ianuarie 2011, singura optiune legala, avand in vedere dispozitiile art.147 alin 4. din Constitutie, care prevad obligativitatea deciziilor Curtii Constitutionale
- Orice alta solutie decat cea prevazuta de CC ar fi contrar Constitutiei
- Formulez un apel catre Senat pentru a pune in aplicare decizia CC
- Validarea celor 8 magistrati alesi legal va permite normalizarea functionarii CSM si eliminarea oricarei incertitudini privind conducerea treburilor Justitiei
- Intarzierea in validarea celor opt magistrati legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii submineaza increderea in stabilitatea institutionala a acestuia, alimenteaza ideea blocarii activitatii sale din interese politice, creeaza premisele blocajului functional, cum ar fi in cazul incuviintarii unor masuri cerute de procuror sau numirea de noi judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
- Suntem la curent ca se discuta despre amanarea validarii celor 8 magistrati alesi legal, sau invalidarea intregii liste, pana cand ar interveni o eventuala decizie a instantei de drept comun de admitere a recursului formulat de un candidat neeligibil, anterior deciziei CC. O astfel de situatie ar conduce la o contrapunere a deciziei instantei de drept comun cu decizia CC, creandu-se in acest fel un pretext pentru ignorarea deciziei CC
- Un astfel de scenariu va produce efecte negative asupra credibilitatii noastre ca stat membru al UE, in raport cu responsabilitatile pe care ni le-am asumat in reforma Justitiei
- Suntem intr-un moment foarte important al relatiei noastre cu Comisia Europeana si Statele Membre, care trebuie gandita pe termen lung pe toate palierele politice, atat cele care tin de executiv, cat si cele care tin de legislativ
- In calitate de ministru, formulez si un apel individual catre fiecare dintre senatori sa dea curs punerii in aplicare a hotararii CC, pentru a evita consecinte neprevazute
- Situatia creata produce o mare ingrijorare cu privire la sistemul judiciar
- Exista o serioasa ingrijorare a mediilor europene de profil
- MJ a luat nota de comunicatul ICCJ prin care se arata ca activitatea acesteia este afectata de stagnarea procesului de numire de noi judecatori
- Intarzierea validarii celor 8 membri ar conduce la intarzierea numirii de noi judecatori la ICCJ
- Senatul a contribuit substantial in vara si toamna anului trecut la realizarea agendei Justitiei, prin adoptarea Legii micii reforme si refacerea cadrului normativ al ANI. Aceste masuri au repercursiuni pozitive asupra functionarii Justitiei si vor contribui la imbunatatirea rapoartelor de tara.
- Imi exprim increderea ca senatorii vor lasa deoparte disputele politice si vor da curs dispozitivului deciziei Curtii Constitutionale, validand cei opt magistrati legal alesi in Consiliul Superior al Magistraturii. www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/b39227c13ac3e8812f93d4092c037c18/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a declarat, luni, pentru Agerpres, ca Senatul a dat dovada de lipsa de responsabilitate in privinta validarii membrilor CSM si ca trebuie sa isi asume responsabilitatea constitutionala, nu numai pe plan intern, dar si in raport cu obligatiile autoasumate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Saptamana trecuta, validarea celor 8 membri necontestati a fost pusa pe ordinea de zi a plenului Senatului pentru a fi votata, insa problema a fost amanata de pe marti, pe miercuri dimineata, apoi pe joi si de pe joi pe luni.CSM: Senatul trebuie sa valideze cei 8 membri alesi constitutional
CSM a emis un comunicat, saptamana trecuta, prin care Consiliul solicita Senatului validarea urgenta a celor 8 membri alesi constitutional. In declaratia de presa se arata ca CSM-ul functioneaza chiar si in aceste conditii, ca situatia din Parlament este inacceptabila din perspectiva deciziei Curtii Constitutionale care spune imperativ sa se valideze de catre Senat formula de 8 membri si se atrage atentia asupra riscurilor pe care le presupune o intarziere a acestei decizii.
„Chiar si pentru profani, decizia si motivarea Curtii Constitutionale este ne-echivoca si indica clar limitele de responsabilitate cu care este investit Senatul Romaniei. Acesta „are indatorirea constitutionala sa procedeze la validarea celorlalti membri alesi cu respectarea legii„. Am citat exact din decizia Curtii Constitutionale. Orice rediscutare a fondului in orice fel de format sau indiferent in ce comisii este un non-sens, o tergiversare nejustificata si excede limitelor stabilite prin decizia Curtii„, se arata in comunicatul CSM.
Miza amanarii validarii: Solutionarea incompatibilitatii unor rectori membri sau apropiati PSD
Senatorul PDL, Iulian Urban a precizat saptamana trecuta ca discutiile referitoare la validarea membrilor CSM intarzie intentionat si a lasat sa se inteleaga ca PSD ar amana chestiunea pana cand va rezolva problema rectorilor care intra in incompatibilitate din cauza noii Legi a Educatiei care a intrat in vigoare miercuri. In discutie intra pozitia sotiei deputatului PSD Cristian Dumitrescu, Corina Dumitrescu, membru CSM din partea societatii civile. Dupa noua lege a educatiei, Corina Dumitrescu trebuie sa aleaga intre locul proaspat obtinut in CSM sau pe cel de rector al Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”.
Si social-democrata Ecaterina Andronescu se afla intr-o situatie asemanatoare ca urmare a intrarii in vigoare a noii Legi a Educatiei. Andronescu trebuie sa aleaga intre functia de parlamentar sau cea de rector a Universitatii Politehnice Bucuresti.
Senatorul PSD, Dan Sova, membru in Comisia Juridica sustine ca prin decizia Curtii Constitutionale (CCR) se impune reluarea alegerilor in CSM. Sova a declarat pentru HotNews.ro ca CCR a anulat deciziile CSM si a creat un conflict institutional. Presedintele Consiliului, Horatius Dumbrava, spune ca amanarea validarii celor opt membri aduce grave atingeri principiului constitutional al independentei puterilor in stat. Si procurorul general, Laura Codruta Kovesi, apreciaza ca este blocata toata politica de personal din justitie.
De altfel, inca de acum doua saptamani, senatorii incearca sa faca demersuri pentru functionarea CSM, dar, in lipsa unui raport al Comisiei juridice, dezbaterea programata pentru ziua de marti a fost amanata pentru a doua zi. Nici de aceasta data, problema CSM nu s-a rezolvat.
In acest context, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a avansat doua variante de vot – 1. validarea membrilor CSM si a reprezentantului societatii civile, care nu au facut obiectul contestarii la Curte sau 2: validarea intregului ansamblu al CSM.
Lista membrilor alesi in noul CSM a fost validata de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.
Intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie a existat atunci o disputa daca sa fie supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o „lista scurta”. Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, declara atunci ca nu poate fi supusa votului Senatului intreaga lista a magistratilor intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane – Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea – care, desi au avut deja un mandat in cadrul CSM, candideaza pentru un al doilea mandat.
Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu si Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania au fost alesi de Senat reprezentanti ai societatii civile in CSM.
Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constitutionala hotararile Senatului de validare a listei cu membrii alesi ai CSM si de desemnare a lui Victor Alistar, membru in Consiliu din partea societatii civile, cererea fiind acceptata de Curtea Constitutionala.