Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 423: Rusia răspunde la expulzarea în masă a diplomaților săi din Germania / Cum s-a schimbat exportul României după invazia Ucrainei / Ce spun ucrainenii care au luptat în Bahmut

HotNews.ro
Război în Ucraina: Soldați ucraineni pe frontul din Bahmut, Foto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia
Război în Ucraina: Soldați ucraineni pe frontul din Bahmut, Foto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

Statele Unite au spus că vor începe în curând să instruiască forțele ucrainene pentru a utiliza tancurile Abrams, iar Germania a anunțat un acord pentru înființarea în Polonia a unui centru de reparații pentru tancurile desfășurate în Ucraina.

08:51Noul articol LIVE, cu evenimentele de duminică, este aici

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 423, LIVE-TEXT:

00:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de sâmbătă seară: „Rusia foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie pentru a şantaja lumea cu un dezastru”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere punerea industriei nucleare ruseşti sub sancţiuni internaţionale, arătând că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă, pentru a crea dependenţe şi pentru a şantaja, iar această tactică este valabilă inclusiv în cazul centralei nucleare de la Zaporojie, pe care Moscova o utilizează ca să ameninţe lumea cu un dezastru nuclear.

23:20Rusia le recomandă cetăţenilor săi să evite călătoriile în Canada, invocând „numeroase cazuri de discriminare”

„Ca urmare a numeroaselor exemple de discriminare împotriva cetăţenilor ruşi în Canada, inclusiv violenţe fizice, vă recomandăm să vă abţineţi de la călătoriile către această ţară în scop turistic, educaţional sau în contextul relaţiilor de afaceri”, a indicat MAE rus într-o notă. „Dacă vă aflaţi deja în Canada, vă solicităm să fiţi vigilenţi, în special în locurile publice”, adaugă documentul citat. Acesta este datat 20 aprilie şi a fost postat sâmbătă pe canalul de Telegram.

22:40 O lovitură a ucrainenilor cu o dronă kamikaze asupra unui tanc rusesc T-72 aflat în timpul luptei:

21:42O moarte rapidă sau o moarte lentă? O cincime dintre luptătorii Wagner recrutaţi din închisori sunt purtători HIV

Se estimează că 20% dintre mercenarii recrutaţi dintre deţinuţii închisorilor din Rusia sunt seropozitivi. Pentru unii dintre ei, linia frontului a părut mai puţin riscantă decât închisoarea, unde spun că li se refuzau tratamentele eficiente, scrie ziarul american The New York Times, al cărui reporter a intervievat soldaţi ruşi luaţi prizonieri de ucraineni.

Rusia expulzează la rândul ei „peste 20” de diplomaţi germani

21:04Kramatorsk, oraşul ucrainean care supravieţuieşte doar prin militari. „Vecinii mei sunt fie plecaţi din oraş, fie sunt pe front”

Unul dintre cele mai importante oraşe ucrainene din regiunea Doneţk, Kramatorsk, trăieşte zi de zi sub presiunea atacurilor aeriene şi sub ameninţarea unor eventuale atacuri terestre în cazul în care Bahmut ar cădea, transmite corespondentul Agerpres, într-un reportaj de la fața locului.

Localitatea, care avea peste 200.000 de locuitori, este acum depopulată. Ea a devenit cartierul general al armatei ucrainene pe frontiera de est, iar cele câteva supermarketuri care încă mai funcţionează îşi vând marfa în special militarilor. Toate hotelurile şi restaurantele sunt închise, iar blocurile, multe dintre ele afectate de explozii, sunt aproape goale.

20:28 Imagini cu distrugerea unui tanc T-80 rusesc:

19:30 Moscova anunţă expulzarea a „peste 20” de diplomaţi germani

Ministerul de Externe rus a anunţat sâmbătă expulzarea a „peste 20” de diplomaţi germani, ca răspuns la o măsură similară luată de Berlin, dar pe care Germania nu a confirmat-o.

Contactat de AFP, MAE german a indicat că „a luat notă de declaraţiile” Mariei Zaharova. „Guvernul federal şi partea rusă au fost în contact în ultimele săptămâni”, în special cu privire la o „reducere a prezenţei serviciilor de informaţii ruse în Germania”, a adăugat MAE german.

17:32Lula da Silva revine cu propunerea privind o soluţie negociată între Ucraina şi Rusia. „Brazilia nu vrea să participe la război, dar vrea să construiască pacea”

Criticat de Occident pentru recentele sale comentarii despre războiul din Ucraina, preşedintele brazilian Luis Inacio Lula da Silva a reiterat sâmbătă, la Lisabona, refuzul ţării sale de a „participa” la conflict şi dorinţa sa de a contribui la o „soluţie negociată” între Kiev şi Moscova.

Şase tancuri Leopard au plecat din Spania spre Ucraina

16:33 Invadarea Ucrainei a dus la dublarea comerțului româno-ucrainean. În 2022, în top export figurează elicoptere, avioane și combustibili.

16:10 „Nu e ca şi cum ai schimba o maşină de închiriat cu alta” – Boris Pistorius a respins posibilitatea livrării de avioane de luptă germane Ucrainei.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a respins posibilitatea livrării de avioane de luptă germane Ucrainei, în cursul reuniunii de vineri a aliaţilor occidentali, desfăşurată la baza aeriană americană de la Ramstein (Germania). Aeronavele germane Tornado şi Eurofighter au capacităţi diferite de cele necesare în Ucraina, a precizat el.

15:52 Soldații ucraineni spun că nu au suficientă putere de foc pentru a opri atacurile aeriene rusești.

Soldați ucraineni au declarat pentru The Times că au rămas fără muniție pentru apărarea antiaeriană, în condițiile în care forțele rusești au început recent să trimită mai multe elicoptere și avioane pentru a ataca Ucraina.

15:41 Cele șase tancuri Leopard promise de Spania Ucrainei au plecat vineri seara pe mare și vor ajunge la destinație în următoarele zile, a anunțat sâmbătă ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles.

„Tancurile Leopard (…), împreună cu aproximativ 20 de vehicule de transport, s-au îmbarcat în portul Santander (nord) și se îndreaptă spre Ucraina, unde vor ajunge în cinci-șase zile”, a declarat Robles reporterilor.

„Mai sunt alte patru în curs de reparare și, când acest lucru va fi gata, vor pleca și ele spre Ucraina”, a adăugat ministrul.

Germania a expulzat în masă diplomați ruși

15:09 VIDEO FOTO Nou incident în Belgorod: A fost găsită și o bombă nexeeplodată, 3.000 de oameni sunt evacuați

15:05 Evgheni Prigojin susţine că fiul lui Dmitri Peskov a fost înrolat în Wagner

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruşi Wagner, a afirmat într-un interviu că fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a servit ca artilerist în cadrul forţei sale private de luptători.

14:47 Rusia spune că va răspunde cu aceeași monedă la expulzarea în masă a diplomaților săi din Germania

14:20 Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că „trupele de asalt” rusești au capturat alte trei districte din partea de vest a orașului ucrainean Bahmut. Armata rusă numește uneori grupul de luptători Wagner drept „trupe de asalt”.

„Trupele aeropurtate rețin unitățile ucrainene pe flancuri și sprijină acțiunile echipelor de asalt pentru a cuceri orașul”, a afirmat ministerul în ultimul său buletin informativ.

Noua estimare a pierderilor rusești

13:53 Rusia se plânge că R. Moldova „a întrerupt” canalele de comunicare: „Noi suntem gata de relaţii reciproc avantajoase”

13:26Pierderile Rusiei conform ultimei estimări ale forțelor ucrainene:

– 185.730 militari (+680 în ultima zi)

– 3.672 tancuri (+4)

– 7.130 blindate de luptă (+4)

– 308 avioane

– 293 elicoptere

– 2.832 sisteme de artilerie (+5)

– 539 lansatoare multiple de rachete (MLRS)

– 2.394 drone (+8)

– 289 sisteme antiaeriene (+4)

– 18 nave/ambarcațiuni

Rusia are în Marea Neagră 11 nave de război și 2 submarine

13:12 Ucraina intenționează să implementeze un software de la furnizorul american de analiză a datelor Palantir Technologies pentru a o ajuta în urmărirea penală a crimelor de război comise de Rusia, a declarat compania pentru Reuters.

Palantir, care a furnizat Ucrainei sisteme care ar putea să o ajute să țintească tancurile și să sprijine refugiații, lucrează acum cu biroul procurorului general al țării pentru a permite anchetatorilor din întreaga Europă să pună în comun și să proceseze datele.

Software-ul său va combina informațiile și imaginile din satelit pentru a construi o hartă a dovezilor, de exemplu stabilind proximitatea echipamentelor rusești față de scenele crimelor sau agregând fotografiile pe care ucrainenii le-au încărcat pe rețelele de socializare, a precizat Palantir.

12:43Comandamentul operațional al Ucrainei a raportat că 11 nave de război rusești sunt în stare de pregătire de luptă în Marea Neagră, inclusiv două submarine înarmate cu rachete de croazieră Kalibr.

„Situația din zona de responsabilitate a forțelor de apărare din sudul țării rămâne dificilă, dar ne continuăm activitatea de luptă. Gruparea de nave inamice din Marea Neagră este formată din 11 unități, inclusiv două submarine purtătoare de rachete înarmate cu opt Kalibr”, a transmis comandamentul operațional de sud al Ucrainei, potrivit Ukrinform.

Ce spun ucrainenii care au luptat în Bahmut

12:27Mărturiile ucrainenilor care au luptat în Bahmut: „Nu mai există nimic, tot pământul arde” / „Dacă există iad pe pământ, el este acolo”

11:51VIDEO Execuția unui tanc rusesc cu o rachetă ghidată, surprinsă perfect dintr-o filmare din dronă.

11:42 Ambasadorul chinez în Franța, Lu Shaye, a declarat într-un interviu acordat jurnalistului elvețian Darius Rochebin că fostele țări sovietice „nu au un statut efectiv în dreptul internațional”.

„În dreptul internațional, chiar și aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au statut efectiv, deoarece nu există niciun acord internațional care să materializeze statutul lor de țară suverană”, a susținut el.

De asemenea, când a fost întrebat dacă este de părere că Crimeea aparține Ucrainei, ambasadorul a răspuns: „depinde de modul în care percepeți problema”, adăugând că „nu este atât de simplu”. El a mai spus că Peninsula Crimeea a fost „rusă de la început”, fără să precizeze ce înțelege prin început. (Kyiv Independent)

Apărarea antiaeriană s-a activat în Crimeea

11:10 Îngrășămintele rusești pe care Letonia le-a confiscat pe baza sancțiunilor UE sunt trimise în Kenya de către Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, a anunțat sâmbătă Ministerul leton de Externe.

Primul transport cu o parte din cele 200.000 de tone de îngrășăminte confiscate a părăsit vineri portul Riga și urmează alte câteva transporturi.

„Împreună cu partenerii săi străini și cu organizațiile internaționale, Letonia continuă să ofere sprijin pentru țările care au fost afectate de criza alimentară declanșată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis sursa citată. (Reuters)

10:48 Rusia se chinuie să păstreze o justificare esențială pentru invazia din Ucraina. Cum se destramă narațiunea Moscovei

10:19 În Crimeea au intrat în acțiune instalațiile antiaeriene, nu există victime sau pagube materiale, a declarat Serhii Aksyonov, liderul instalat de Moscova în Peninsula „anexată” de ruși.

„Forțele de apărare aeriană au acționat deasupra Crimeei. Nu s-au înregistrat pagube sau victime. Cer tuturor să rămână calmi și să aibă încredere doar în sursele de informații de încredere”, a afirmat Aksyonov Telegram.

El nu a precizat care a fost ținta apărării aeriene și nici nu a specificat locul în care a avut loc activitatea militară.

Ucraina a primit 230 de tancuri și 1.550 de blindate în ultimele luni

09:55ONU, îngrijorată de ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie / Ce au semnalat experții internaționali aflați acolo

09:18Ultimele evoluții cheie de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Armata Moscovei a efectuat atacuri terestre limitate de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kremina.
  • Forțele rusești au continuat să avanseze în interiorul și în jurul Bahmut, dar nu au finalizat o manevră decisivă în jurul orașului.
  • Trupele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk și au efectuat un atac terestru limitat în vestul regiunii Donețk.
  • Surse rusești au afirmat că forțele ucrainene au stabilit poziții pe malul estic (stâng) al regiunii Herson.

09:00 Austin: Aliații au livrat peste 230 de tancuri Ucrainei în ultimele luni.

Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei a livrat peste 230 de tancuri și 1.550 de vehicule blindate „în doar câteva luni”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, după reuniunea de la baza Ramstein de vineri.

Zelenski dă de înțeles că o contraofensivă este iminentă

08:55 Armata ucraineană a distrus patru din cele cinci drone Shahed de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat spre Ucraina în seara zilei de vineri, au anunțat Forțele Aeriene pe Telegram, potrivit Kyiv Independent,

Forțele aeriene au precizat că forțele ruse au lansat dronele spre Ucraina de la granița de sud-est, dar nu au precizat unde se îndreptau dronele sau dacă au existat victime sau pagube.

07:51 Reportaj AFP: Viața singurului medic de familie rămas în Siversk, orașul distrus de bombe din estul Ucrainei

01:30VIDEO Zelenski: Acum trebuie să menţinem cu toţii unitatea, mobilizarea şi concentrarea totală asupra apărării

00:48 „Au fost foarte agresivi!” Preşedintele Parlamentului din R. Moldova explică incidentul cu liderul Tatarstanului

00:10 Reznikov anunţă că Ucraina a primit „undă verde” pentru cooperarea cu agenţia de achiziţii a NATO

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Decizia SUA de a furniza Ucrainei 31 de tancuri avansate M1A2 Abrams M1A2 Abrams va face o diferență în război, dar nu este un glonț de argint, a declarat vineri generalul Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane.
  • Șase tancuri Leopard 2A4 de fabricație germană destinate Ucrainei au părăsit Spania cu o navă, potrivit unui site de monitorizare navală.
  • Pașii făcuți de aliați pentru a consolida forțele de tancuri ucrainene înainte de contraofensivă: „Putin nu se poate juca cu timpul, vom persevera”
  • Ucraina a făcut presiuni asupra aliaților pentru arme cu rază lungă de acțiune, avioane și muniție, în timp ce SUA a găzduit vineri o reuniune la baza aeriană Ramstein din Germania pentru a discuta despre intensificarea sprijinului pentru Kiev.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele de asalt luptă în părțile vestice ale Bahmut, ultima parte a orașului ucrainean aflat încă în mâinile forțelor Kievului. Ucraina a spuscă forțele rusești au făcut unele progrese în lupta lor pentru Bahmut, dar că situația este sub control.
  • Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că aliații NATO au fost de acord că Ucraina va deveni în cele din urmă membru și că președintele ucrainean Zelenski a fost invitat să participe la summitul alianței militare occidentale din iulie. Ministerul rus de Externe a afirmat că declarațiile NATO privind aderarea Ucrainei la alianță sunt „periculoase”
  • Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea în lipsă a jurnalistului de investigație bulgar Christo Grozev, ale cărui relatări pentru publicația Bellingcat au stârnit furia Rusiei. „De ce nu ne otrăvesc în absență?!”, a reacționat jurnalistul.
  • Compania ucraineană de gaze Naftogaz, deținută de statul ucrainean, a purtat discuții cu Exxon Mobil, Halliburton și Chevron cu privire la proiecte în Ucraina, în condițiile în care guvernul de la Kiev încearcă să atragă din nou investiții străine în sectorul său energetic.
  • Acordul care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră ar putea începe să se încheie săptămâna viitoare, după ce Rusia a declarat că nu va aproba nicio navă nouă dacă operatorii acestora nu garantează că tranzitul se va face până la 18 mai.
  • Perspectivele Ucrainei de a debloca transporturile de cereale către Europa de Est s-au îmbunătățit în condițiile în care România a optat împotriva unei interdicții unilaterale a importurilor de alimente, notează Reuters. Ucraina anunță că „relansează Bâstroe ca rută alternativă” pentru exporturile sale de cereale.
  • Viktor Orban vrea să pună beţe-n roate Ucrainei la NATO. Premierul Ungariei pune la îndoială aderarea, după ce Stoltenberg declarase că toţi aliaţii sunt de acord cu ea
  • Generalul Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, a reacționat ironic la informația că Rusia a emis un mandat de arestare pe numele său, afirmând că poate fi în sfârșit mulțumit.
  • Kremlinul a negat din nou vineri orice plan de a lansa o a doua campanie de mobilizare pentru a trimite oameni în Ucraina, ca răspuns la rapoartele privind studenții care au fost convocați de armată
  • Kazahstanul a accelerat exporturile de petrol care ocolesc Rusia în primul trimestru al anului 2023, în timp ce încearcă să își reducă dependența de marele său vecin.
  • Lituania intenţionează să îşi decupleze reţeaua energetică de cea a Rusiei pentru a-şi testa capacitatea de a pune capăt şi ultimei legături energetice pe care o mai are cu Moscova.

–––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro