Ponderea familiilor, dupa cheltuielile pe care si le pot permite – Muntenia si Moldova, cele mai mari scaderi in nivelul de trai
Cele mai mari scaderi in nivelul de trai s-au produs in judetele din sud si in nord-est. Muntenia si Moldova, ca sa imi exersez rigoarea cu o doza mai mare de consistenta. Scaderile s-au comasat in zona de leisure. Cei mai multi romani din mai toate categoriile au renuntat la plecari in vacante si pe urma, la cumpararea de haine noi. In materie de haine, tendinta e naturala – daca timp de doi ani ti-au cumparat hainutze scumpe, multe si frumoase, se cheama ca te-ai apropiat de saturatie. Te-ai intolit cu 3 paltoane de firma, cate sa-ti mai iei? scrie Dan Popa pe blogul sau.
Ti-ai luat si zece rochite de vara, unde sa mai pui alte 10, ca ti s-au cam umplut dulapurile, vremea e sa mai iei o pauza. Renuntarea la excursii tine e mai bine “legata” de scaderea nivelului de trai. In stanga aveti un grafic care cuprinde gospodariile cu imprumuturi (si de alta natura, nu numai cele bancare). Am si datele pe 2010, dar ele nu sunt definitive asa ca le mai aman cateva zile.
Potrivit metodologiei INS, prin gospodarie se intelege un grup de doua sau mai multe persoane, care in mod obisnuit locuiesc impreuna, au in general legaturi de rudenie, fac menajul in comun, uneori lucreaza impreuna in gospodarie, consuma si valorifica in comun produsele obtinute, participa integral sau partial la formarea si utilizarea bugetului de venituri si cheltuieli al gospodariei. Gospodaria poate fi compusa si dintr-un grup de doua sau mai multe persoane, cu sau fara copii, intre care nu exista legaturi de rudenie, dar care declara ca, prin intelegere, locuiesc impreuna si au buget comun. Concubinii, ca sa fie mai exacti.
Persoanele care locuiesc si se gospodaresc singure si care nu apartin de alta gospodarie se considera gospodarii formate dintr-o singura persoana.
Vedem pe categorii evolutia numarului de familii care isi permit diverse cheltuieli (in cadrul acelorasi itemi) pe categorii de oameni ai muncii aflati in fruntea familiei. Mai la rigoare e vorba de ponderea gospodariilor dupa cheltuielile pe care si le pot permite, pe statutul ocupational al capului gospodariei, in total gospodarii din fiecare categorie. In cazul patronilor, scaderile sunt relativi mici si cuprind, cum sugeram si mai sus, scaderi la achizitia de excursii si la consumul de carne. Bine, la scaderea consumului de carne nu neaparat recesiunea ne asigura explicatia completa. Mai avem si componenta “stil de viata sanatos” care impune sa inlocuiesti porcul traditional cu la fel de traditionalul broccoli sau cu diverse si insuportabile legume (pentru mine, cel putin) si asta doar pen`ca asa ai vazut la altii. In cazul pensionarilor, unde tendinta de a te alinia la noile trenduri culinare e mai mica, scaderea consumului de carne este in proportie mai mare o consecinta a scaderii nivelului de trai.
La pensionari mai avem si o oarecare dilema. A crescut numarul celor care si-au redus consumul de carne, dar nu si cel al celor care au preferat sa nu taie de la capitolul excursii. De asemenea, dupa ce in 2008 cantitatea de haine noi pe cap de pensionar a crescut, in 2009 acest indicator scade. Din datele pe care le am pe 2010 (dar care nu sunt definitive), scaderea e si mai pronuntata.
In ceea ce ii priveste pe salariati, lucrurile nu arata mari surprize. Apar scaderi in ceea ce priveste numarul celor care consuma carne ori excursii, dar nu intr-atat incat sa te sperie. E drept, din datele de care dispun, 2010 arata o scadere mai mare pe aproape toate categoriile, dar pana nu sunt certificate respectivele cifre, nu le poci pune.
Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.