VIDEO Ce este si cum arata Sistemul de Informatii Schengen
Centrul National SIS (Sistemul de Informatii Schengen), precum si modul de implementare a acestuia in tara noastra a fost prezentat, joi, de catre Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), chestorul-sef Marian Tutilescu. Centrul National SIS dispune de o infrastructura de comunicatii fixe si mobile, securizata, pentru comunicatii voce-date si permite prezenta Romaniei in cadrul intregului sistem informatic politienesc de la nivelul tuturor statelor din spatiul Schengen.
Ce inseamna Sistemul de Informatii Schengen
Sistemul de Informattii Schengen reprezinta sistemul informatic politienesc instituit la nivelul Uniunii Europene si utilizat de statele membre pentru cooperarea, prin schimb de informatii, in vederea mentinerii ordinii publice si securitatii nationale pe teritoriile acestora.
„MAI a realizat o structura distincta, Centrul National SIS, subordonata ministerului. Centrul National Schengen, are personalitate juridica, poate incheia contracte. Centrul National SIS are 63 de posturi, dintre care numai 55 sunt ocupate. Dintre acestea, 44 sunt ocupate de Experti IT„, a declarat Marian Tutilescu.
In conformitate cu Conventia de aplicare a Acordului Schengen, datele continute in SIS privesc:
- persoanele cautate pentru a fi arestate in vederea extradarii (art. 95);
- strainii in legatura cu care s-a emis o semnalare in vederea non-admisiei (art. 96);
- persoanele disparute sau persoane care trebuie puse temporar sub protectia politiei, pentru propria lor protectie sau pentru a preveni amenintarile; minorii si persoanele care trebuie internate in institutii medicale (art. 97);
- martorii, persoanele care au primit citatii pentru a se prezenta in fata autoritatilor judecatoresti in cadrul unei actiuni penale (art. 98);
- persoanele sau vehiculele in scopul unei supravegheri discrete sau a controalelor specifice (art. 99);
- obiectele cautate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe in actiuni penale (art. 100).
In cadrul Centrului National SIS functioneaza Serviciul Analiza, Dezvoltare, Testare si Cooperare, Serviciul Monitorizare, Administrare, Securitate si Help-desk si Serviciul Planificare, Management de Proiect, Statistici, Raportare si Pregatire.
Centrul dispune de o infrastructura de comunicatii fixe, securizata, pentru comunicatii voce-date, iar serviciile de comunicatii sunt asigurate prin infrastructura de comunicatii a MAI si prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).
„Separat de aceste comunicatii fixe s-a realizat si o infrastructura de comunicatii mobile. Au fost achizitionate 45.552 de terminale mobile si portabile, printr-un contract de 25 de milioane de euro din facilitatea Schengen„, a mai declarat Marian Tutilescu.
Ce presupune infrastructura de comunicatii mobile (voce-date):
- Platforma digitala de radio-comunicatii mobile in standard TETRA
- Terminale mobile si portabile (TETRA) – 45,552
- Interogari ale bazelor de date posibile direct de pe terminale fixe/masini/terminale portabile
Potrivit lui Marian Tutilescu, pentru asigurarea securitatii, utilizatorii bazelor de date se vor conecta pe baza unui certificat nominal si al unui token, precum si pe baza unui utilizator si a unei parole.
Asistenta oferita utilizatorilor SIS este asigurata printr-un dispecer tehnic si un help-desk disponibile 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, iar, in cazul intreruperii curentului, exista un generator de electricitate care alimenteaza o statie UPS care asigura functionarea sistemului timp de cateva zile.
Intrebat de HotNews.ro daca Romania mai vreo datorie de platit in urma implementarii tuturor masurilor de securizare a informatiilor si frontierelor, Marian Tutilescu a mai spus ca Romania a folosit 380 de milioane de euro din facilitatea Schengen si ca in aceasta privinta statul roman nu mai are nimic de platit.
„Dar, contractul pentru securizarea frontierelor care se realizeaza cu firma EADS este finantat dintr-un credit extern cu garantare guvernamentala. Deci daca putem spune de datorii, da, este un credit in derulare, in valoare de circa 500 milioane de euro. Dar este un credit multianual si derularea sa a inceput cu anul 2006. Suntem spre finalul alocarii ultimelor resurse din acest credit pentru finalizarea contractului cu EADS. Anul acesta se va finaliza prin alocarea ultimei sume de aproximativ 200 de milioane de euro”, a declarat Marian Tutilescu.
In sedinta de guvern din 5 ianuarie, Traian Basescu a propus, in conditiile in care data de aderare la Schengen e posibil sa fie amanata, ca transa de aproape 270 de milioane de euro prevazuta in bugetul pe 2011 pentru securizarea frontierei, sa nu fie platita catre grupul EADS, ci sa fie redirectionata catre programele de sprijin al IMM-urilor.
Contractul cu EADS asigura furnizarea de sisteme de supraveghere, facilitati de comanda si control, inclusiv tot necesarul de programe informatice, plus lucrari de constructii, destinate sa asigure controlul eficient al frontierelor.
Mai multe detalii despre SIS puteti citi in prezentarea urmatoare.