Sari direct la conținut

Elveția se alătură inițiativei europene de apărare „Sky Shield”, dar subliniază că rămâne o țară neutră

HotNews.ro
Sistem Patriot, la o baza din Olanda. Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia
Sistem Patriot, la o baza din Olanda, unde s-au antrenat soldatii ucraineni, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Consiliul Federal al Elveţiei, organismul de conducere al ţării, a aprobat miercuri participarea ţării la umbrela de apărare antiaeriană European Sky Shield Initiative, menită să construiască un sistem integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă în întreaga Europă, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Iniţiativa European Sky Shield (ESSI) este un sistem comun de apărare aeriană înfiinţat de Germania în 2022 pentru a dezvolta apărarea aeriană europeană, o problemă care a fost pusă pe agenda liderilor de pe continent de invazia Rusiei în Ucraina.

Elveţia semnase o declaraţie de intenţie pentru a se alătura programului în iulie anul trecut. Mai multe ţări, inclusiv unele care nu sunt membre NATO, au semnat pentru a se alătura proiectului la care participă și România.

Iniţiativa are ca scop reducerea costurilor pentru aceste ţări prin coordonarea achiziţiilor de sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă, cum ar fi sistemul de rachete Patriot. De asemenea, urmăreşte să permită cooperarea în materie de instruire, întreţinere şi logistică.

„Chiar şi după semnarea declaraţiei de aderare, Elveţia rămâne liberă să decidă unde şi în ce măsură intenţionează să participe la ESSI (Inițiativa Europeană Sky Shield) şi ce sisteme de apărare sol-aer plănuieşte să achiziţioneze”, a subliniat Consiliul Federal într-o declaraţie.

Neutralitatea Elveției, sub presiune după începerea războiului din Ucraina

Elveţia, ţară neutră, a fost supusă unor presiuni tot mai mari din partea vecinilor săi europeni după declanșarea războiului din Ucraina să permită reexporturile de armament fabricat în Elveţia.

Consiliul Federal a refuzat însă cu consecvență solicitările în acest sens, amintind de statutul său neutru și că, în schimb, s-a aliniat sancțiunilor economice decise de UE împotriva Rusiei încă din primele zile ale războiului.

Luna trecută parlamentul elvețian a adoptat un pachet legislativ care ar putea permite ca activele rusești înghețate în Elveția să fie folosite pentru a finanța lucrările de reconstrucție din Ucraina.

Legea a trecut la limită în camera superioară a legislativului, cu 21 de voturi pentru și 19 împotrivă. Ea fusese adoptată de camera inferioară a parlamentului elvețian anul trecut. Acestea ar putea permite guvernului să instituie un temei juridic pentru utilizarea activelor înghețate ale statelor agresoare pentru a plăti reparații în țările atacate.

Subiectul face obiectul unei dezbateri aprinse în Elveția, unde discreția în sectorul bancar și tradiția de neutralitate a țării sunt importante. Peste opt miliarde de dolari din rezervele și activele băncii centrale rusești sunt depozitate în instituții elvețiene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro