Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Raportul confidential al Bancii Mondiale. Cum am putea avea autostrazi in Romania; Noul Cod al Muncii sfideaza directivele UE; Dumitru Dinca: "S-a tras dupa ce Iliescu a anuntat existenta teroristilor"

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Taiatul porcului, de la injunghiere pana la carnatii afumati. In Tinutul Padurenilor singurele elemente moderne acceptate in „procedura” de sacrificare a porcului sunt butelia cu gaz si masina de tocat carne. Nici nu se face bine ziua si, pe un frig cu multe grade pe minus, patru barbati se aduna-n curtea lui Ieremia Danciu din satul Muncelu Mare (comuna Vetel, judetul Hunedoara). Se-ncalzesc cu un pahar de cafea fierbinte, iar in timp ce povestesc nimicuri, conversatia este intrerupta brusc cu un „No, gata, hai!”. Stapanul casei se indreapta spre cocina, deschide larg usa, insa godacul nici ca da sa iasa afara. Parca simte ca i se apropie sfarsitul. De fapt, cam asa se intampla de fiecare data. In ziua in care este taiat, porcul nu o mai zbugheste afara. Nimic surprinzator pentru „echipa” de sacrificare, scrie EVZ.

Raportul confidential al Bancii Mondiale. Cum am putea avea autostrazi in Romania. Romania nu are nicio strategie in domeniul transporturilor, plateste foarte scump intretinerea drumurilor, are „servicii de transport si infrastructura sub asteptarile romanilor si standardele europene”, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale care analizeaza activitatea si performanta ministerului Transporturilor si a catorva companii de stat din subordinea institutiei, precum CFR Calatori, CFR Marfa, CFR SA si Compania Nationala de Drumuri Potrivit expertilor BM, in domeniul Transporturilor, Romania suporta consecintele unor reforme incepute in anii trecuti si neterminate. Banca Mondiala atrage atentia asupra lipsei de politici cuprinzatoare in sectorul Transporturilor. Banca Mondiala recomanda in evaluare ca Ministerul Transporturilor sa pregateasca o strategie nationala de transport pe termen mediu care sa includa o anvelopa de resurse financiare realiste pentru anii dificili care urmeaza, informeaza Gandul.

Ambasadoarea lui Brancusi la New York. De mai bine de un deceniu, Roxana Marcoci este curator la cel mai important muzeu de arta contemporana din lume – Museum of Modern Art (MoMA), New York. Ea a plecat din Romania la sfarsitul anilor ’70, pe cand avea doar 19 ani. Una dintre expozitiile curente ingrijite de Roxana Marcoci contine o intreaga sectiune dedicata lui Brancusi. Traseul de la Liceul George Cosbuc din Bucuresti la pozitia de curator in unul dintre cele mai importante muzee ale lumii a insemnat studii la Sorbona, specializari pe istoria artei la Hunter College si realizarea doctoratului la prestigiosul Institute of Fine Arts, din New York. Reperele profesionale o fac pe Roxana Marcoci sa se descrie ca o persoana cu mai multe radacini, anunta Romania libera.

Ziua Libertatii: Omul care a lansat expresia „a explodat mamaliga”. Ioan Chis, luptator in Revolutie, care a intrat in balconul Operei in 20 decembrie, este cel care a strigat celebra expresie in fata a zeci de mii de oameni, facand multimea sa explodeze in aplauze. Chis este acum un simplu gradinar. Traieste din propria activitate si spune ca este mandru de independenta lui. Cu aspectul unui erou din romanele de Jules Verne, revolutionarul timisorean povesteste cum a intrat in locul simbol al Revolutiei, intr-un moment cheie al evenimentelor. Am venit mii de oameni si nu am miscat un fir de iarba” Ioan Chis povesteste ca in 20 decembrie, cu putin timp inainte ca orasul sa fie declarat liber de comunism, a ajuns in Piata Operei alaturi de alti zeci de mii de timisoreni, informeaza Adevarul.

Ilie Nastase, dupa amenda pentru discriminare: „Am sa platesc dupa ce Laszlo Tokes va face puscarie la Doftana”. Fostul tenisman roman a fost amendat cu 600 de lei pentru declaratiile discriminatorii la adresa romilor, decizia fiind luata de Colegiul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). „N-am nimic cu tiganii, ci doar cu infractorii”, declara Ilie Nastase pentru gandul, spunand ca amendat ar fi trebuit sa fie europarlamentarul Laszlo Tokes Declaratiile din octombrie la adresa romilor, in special referirea la oportunitatea deportarii membrilor acestei etnii in Harghita, si publicate in Pro Sport, i-au adus lui Ilie Nastase o amenda de 600 de lei. Decizia a fost luata de Colegiul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, cu unanimitate de voturi. „Nu stiam de amenda”, declara fostul tenisman pentru gandul, spunand ca „nici nu are de gand s-o plateasca”. „S-ar putea intampla intr-un singur caz sa fac asta”, explica Nastase: „Daca si Laszlo Tokes ar face puscarie la Doftana pentru declaratiile sale la adresa romanilor”, scrie Gandul.

Noul Cod al Muncii sfideaza directivele UE. Obligarea angajatului de a proba in instanta reaua intentie a patronului incalca prevederile europene privind discriminarea, sustin specialistii. Modificarile aduse Codului Muncii de Ministerul Muncii, pentru a treisprezecea oara, le sunt nefavorabile angajatilor, care „vor fi expusi unei insecuritati pe piata muncii, ce va duce la precarizarea locurilor de munca”, este de parere Costel Gilca, avocat specializat pe Dreptul muncii. Asta pentru ca, argumenteaza acesta, propunerile vizeaza „transformarea in regula a incheierii contractelor pe perioada determinata”, in paralel cu inchirierea de forta de munca fara piedici si posibilitatea de a tine in proba un numar nelimitat de angajati, relateaza EVZ.

Dumitru Dinca: „S-a tras dupa ce Iliescu a anuntat existenta teroristilor”. Rolul important jucat de Dan Iosif in timpul evenimentelor din 1989 este confirmat si de revolutionarul Dumitru Dinca. Acesta sustine ca in dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 Ion Iliescu a fost adus in sediul CC al PCR la ordinul lui Dan Iosif. Atat marturia de astazi, cat si cea a campionului de tir Corneliu Stoica publicata ieri de RL sustin teoria ca evenimentele din decembrie au fost premeditate de un grup, iar scopul lor a fost aducerea la putere a lui Ion Iliescu. Romania Libera continua seria dezvaluirilor despre rolului Dan Iosif in decembrie 1989. In episodul de ieri, campionul de tir Corneliu Stoica, unul dintre cei chemati de Dan Iosif sa-l apere cu arma in mana, a relatat (declaratia a fost data la Parchet) ca actiunile au fost pregatite cu cel putin trei luni inainte si ca unii membri ai grupului lui Dan Iosif au detinut arme inclusiv in ziua de 21 decembrie. Stoica a mai povestit la ca in 22 decembrie s-a deschis focul de cunoscutii lui Dan Iosif, „pentru a crea panica” si ca acesta facea parte din grupul lui Ion Iliescu. Stoica a mai recunoscut ca Dan Iosif l-a platit cu valuta pentru prestatia sa din zilele revolutiei. In numarul de astazi, publicam declaratiile lui Dinca despre actiunile lui Dan Iosif din ziua de 21 decembrie din Piata Universitatii si din 22 decembrie, scrie Romania libera.

Cum se fabrica berea – de la maltul adus cu TIR-ul din Germania, pana la recipientele cat blocurile in care fierbe berea in Romania. In 2008, romanii intrau in topul 10 al bautorilor de bere, cu peste 20 milioane de hectolitri intr-un an, adica 93 de litri pe cap de locuitor. Anul trecut, consumul a scazut, cu 13%, la 17, 6 milioane de hectolitri, iar in prima jumatate a lui 2010 s-a micsorat iar, de data asta cu 11%. Chiar si asa, romanii tot au baut 7,4 milioane de hectolitri de bere in primul semestru al acestui an, iar pana la sfarsitul lui consumul va fi ajuns deja la 15 milioane de hectolitri, 1,5 miliarde de litri. S-au racorit cu ea in caldura insuportabila a orasului, au baut-o cand au incurajat Spania sau Germania, in timpul Campionatului Mondial de Fotbal, au ras si au mai baut o gura de bere la terasele de la mare. Dar pe cat de spontana si vesela e atmosfera la mesele la care se bea bere, pe atat e de controlata intr-o fabrica, unde berarii sunt senzorii capabili sa sesizeze orice neregula si robotii uriasi care fierb, racesc sau filtreaza bautura, relateaza Gandul.

Carnatii si cozonacul pot fi cumparati si la miezul noptii. Supermarketurile si magazinele cu produse romanesti si-au potrivit programul dupa ceasul musteriilor nocturni si au aranjat meniul pentru masa de Sarbatori. Ca sa umple masa de Craciun si sa puna cate ceva in camara si pentru seara de Revelion, bucurestenii au batut supermarketurile si magazinele cu produse traditionale. Au luat orasul la pas din timp pentru a evita aglomeratia care se produce inainte cu doar cateva zile de Craciun si pentru a profita de preturile mai mici, precizeaza EVZ.

Fonduri europene blocate din soft. Asesoft. Ministerul Muncii a oprit ieri o licitatie pentru 130 de milioane de euro din bani europeni, fiindca a cedat sistemul informatic realizat de o firma ce face parte din grupul Asesoft. Licitatia electronica blocata ieri a fost derulata pe o aplicatie de sase milioane de euro, realizata de o firma a lui Sebastian Ghita, cel care a preluat managementul Realitatea TV. Ieri, la ora 10.00, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a deschis licitatia pentru o linie de finantare din fonduri europene, cu aplicarea principiului de selectie „primul venit, primul servit”. Temenul de aplicare a solicitarilor a fost de 24 de ore de la deschiderea licitatiei, potrivit Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro