Sari direct la conținut

Uniunea Europeană pregătește restricții la importurile de cereale din Ucraina

HotNews.ro
Depozit de cereale , Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia
Depozit de cereale , Foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

După ce mai multe țări din Europa de Est au început să suspende unilateral importul de cereale ucrainene, punând presiune pe Bruxelles, Uniunea Europeană se pregătește să impună la nivelul UE restricții privind importul de cereale din Ucraina, scrie Reuters, care citează un reprezentant al Comisiei Europene.

Uniunea Europeană pregătește compensații de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările care se învecinează cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la importurile de cereale ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Reuters.

Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a celor 27 de state membre UE, va lua ceea ce a descris drept „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe oleaginoase – în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță.

Conform regulamentului UE, Uniunea Europeană poate limita importul de produse în întreg blocul comunitar sau într-o parte a blocului, permițând în același timp tranzitul.

Comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis, urmează să discute miercuri despre măsurile în criza cerealelor ieftine din Ucraina cu miniștrii din țările afectate – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia -, precum și cu omologii ucraineni.

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă. În locul unui simplu tranzit însă, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, notează AFP.

Prim-miniștrii a cinci țări din estul Europei – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – i-au scris luna trecută președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spunând că creșterea transporturilor a fost fără precedent și că ar putea fi necesară reintroducerea tarifelor, cu excepția cazului în care afluxul ar putea fi oprit prin alte mijloace.

Măsurile luate de Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, în criza cerealelor

Presiunea a crescut asupra Bruxelles-ului pentru a găsi o soluție la nivelul Uniunii Europene, după ce Varșovia și Budapesta au anunțat în weekend interzicerea importurilor de cereale din Ucraina, în timp ce alte țări din Europa de Est – între care România – iau în considerare și ele astfel de măsuri, a scris Reuters. Marți, Polonia a anunțat că a ajuns la un acord privind reluarea tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul său începând de vineri. Importurile rămân însă oprite.

De miercuri, și în Slovacia intră în vigoare o interdicție privind importurile de cereale din Ucraina, în timp ce Ungaria va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare.

Potrivit unui decret publicat în noaptea de marţi spre miercuri în Jurnalul Oficial, nu vor putea fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nici făină, miere, ulei, carne provenind din Ucraina. Aceste restricţii sunt în vigoare până la 30 iunie.

Ungaria nu interzice tranzitul acestor produse pe teritoriul său, dar la graniță ele vor fi monitorizate cu ajutorul dispozitivelor electronice și a patrulelor. Tranzitul acestor produse va fi monitorizat în toată țara, iar transportatorii care încalcă regulile riscă amendă, sancțiunile putând viza și marfa transportată.

Tot miercuri, Bulgaria a anunțat că va lua aceeași măsură ca Slovacia, Polonia și Ungaria. Bulgaria a impus o interdicție temporară asupra importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepția bunurilor aflate în tranzit, a anunțat premierul interimar Galab Donev la începutul ședinței de guvern, relatează Radio Bulgaria.

România nu a luat însă nicio decizie, iar miercuri după-amiază ministrul Agriculturii, Petre Daea, are prima discuție cu omologul ucrainean în criza cerealelor.

România ia în calcul, în criza cerealelor ucrainene ieftine, nu numai suspendarea importurilor de cereale brute, ci și alte măsuri, între care oprirea importurilor de carne de pui, după modelul Ungariei, a spus miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro