Parlamentul European: in unele state membre posturile publice de radio-TV se confrunta cu "probleme fundamentale" ce le ameninta independenta si baza financiara
Serviciile publice de radio si televiziune din anumite state membre UE au nevoie de sustinere financiara adecvata si de mecanisme de protejare a independentei, arata o rezolutie adoptata joi de Parlamentul European. Aceasta indeamna, totodata, serviciile publice sa-si creasca prezenta pe Internet, pentru a atrage generatiile tinere.
Rezolutia afirma ca in unele state membre posturile publice de radio si TV se confrunta „cu probleme fundamentale, ce le pun in pericol independenta politica, viabilitatea, chiar si baza financiara”. Drept urmare, PE solicita, in rezolutie, statelor membre „sa isi intrerupa interventiile politice legate de continutul programelor oferite de catre serviciile de radiodifuziune publica”.
- „Respectarea normelor europene in materie de libertate de exprimare, de pluralism al mass-mediei si in ceea ce priveste independenta, misiunea si finantarea serviciilor publice de mass-media ar trebui sa constituie o prioritate pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.” – Rezolutia PE.
Principalele puncte din documentul adoptat de europarlamentari:
- sa se ofere Observatorului european in domeniul audiovizualului un mandat pentru a colecta date si a efectua cercetari cu privire la modul in care statele membre au aplicat aceste standarde, pentru a analiza daca standardele au avut efectul scontat si indeamna ca statele membre sa fie trase la raspundere pentru neindeplinirea angajamentelor.
- Finantare adecvata: statelor membre li se solicita „sa asigure o finantare adecvata, proportionala si stabila pentru serviciile publice de mass-media spre a le oferi posibilitatea de a-si indeplini misiunea, de a le garanta independenta economica si politica.”
- „Transparenta structurii de proprietate a serviciilor private de radiodifuziune trebuie sa fie garantata in toate statele membre”.
- Atragerea generatiei tinere: Deoarece consumul mediatic al tinerilor este asigurat aproape exclusiv de internet posturile publice de radiodifuziune ar trebui sa propuna continut atractiv si de calitate online pentru a avea impact asupra acestora.
- Depasirea decalajului digital: statelor membre li se cere sa ia masuri pentru a garanta depasirea „decalajului digital intre mediu urban si rural si pentru a se asigura ca „toate persoanele din toate regiunile vor avea acces in mod egal la serviciul public de radiodifuziune.” Accesul la serviciile de radiodifuziune de cel mai inalt trebuie „sa fie asigurat in mod independent de capacitatea financiara a consumatorilor si a utilizatorilor.”
Rezolutia PE a fost adoptata cu 522 de voturi pentru, 22 impotriva si 62 de abtineri, potrivit unui comunicat al institutiei.