Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Hacker-ul care a spart site-ul Marinei Britanice: "Nu sunt un terorist"; Afacerea cauciucurilor de iarna obligatorii – Cifrele unui superbusiness. Unde s-a "ENERVAT" ministrul si i-a venit ideea; Banii Petrom Service, spalati de crima organizata

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Hacker-ul care a spart site-ul Marinei Britanice: „Nu sunt un terorist”. Tinkode, romanul care sustine ca a spart mai multe site-uri guvernamentale straine, spune ca ce face el e benefic pentru securitate. Alege sa-si spuna „Razvan”. Si varsta o da „in jurul a 20 de ani”. Cateva rezerve trebuie totusi sa apara. Nu stii daca „Razvan” e chiar numele lui sau unul ales pe langa cel de hacker, TinKode. Cert e ca e tanar, poate chiar foarte tanar, ca e roman si e mentionat deja prin documente publice ale US Army drept „o amenintare”. Asta dupa ce a spart cateva subdomenii de internet ale puternicei institutii pentru a le face publice vulnerabilitatile. Apoi a postat pe blogul sau, pe site-ul video Vimeo sau pe Twitter, cu nonsalanta, „faptele de vitejie”. Din cate scrie acolo, TinKode a facut pana acum de rusine US Army, NASA sau Youtube. Pe TinKode e de ajuns sa-l cauti pe site-urile unde posteaza „cuceririle”. Pentru ca, in lumea hackerilor, e si o chestiune ce tine de orgolii. In ultima sa postare (de pe Twitter si blogul personal) sustine ca a gasit slabiciuni in unul dintre site-urile Marinei Regale Britanice. Nu a publicat documente „Top Secret”, ci a lasat, asa, mai mult un mesaj care sa le arate ca sunt vulnerabili. Presa britanica a scris insa ca e un gest care face de rusine Royal Navy, iar pe Wikipedia ii apare numele ca referinta la capitolul „SQL Injection” – metoda folosita de a sparge site-ul Royal Navy, scrie EVZ.

Roberto Saviano, scriitor: „Mafia a cumparat bucati intregi din Romania”. Scriitorul Roberto Saviano, unul dintre cei mai renumiti „eroi” moderni anti-Mafia, a acordat revistei „Foreign Policy Romania” primul interviu pentru o publicatie din tara noastra. Saviano vorbeste de legaturile Camorrei cu Estul Europei, dar si despre problemele Italiei si despre proiectele sale de viitor. Pentru Saviano, mafia a ajuns acum sa investeasca la fel de bine la Berlin, Paris sau la Bucuresti, iar Balcanii reprezinta un fel de „pod” intre Orient si Occident, in care ruta drogurilor si a altor activitati mafiote a transformat multe tari din zona in placi turnante ale traficului international. La 31 de ani, Roberto Saviano este cel mai bine vandut scriitor italian contemporan. A primit zeci de premii si distinctii in intreaga lume, fiind aclamat alaturi de autori ca Mario Vargas, Llosa Orhan Pamuk sau Gunther Grass sau Umberto Eco. Absolvent al Facultatii de Filosofie din Napoli, Saviano a publicat volumul „Gomorra” pe cand avea doar 26 de ani, precizeaza Adevarul.

Afacerea cauciucurilor de iarna obligatorii – Cifrele unui superbusiness. Unde s-a „ENERVAT” ministrul si i-a venit ideea. Transporturile au promovat aceasta lege si pentru a reduce cheltuielile legate de decongestionarea drumurilor blocate de masinile inzapezite, care ating peste doua milioane de lei. Ministerul Transporturilor a decis acum o saptamana ca echiparea tuturor autoturismelor cu cauciucuri de iarna sa fie obligatorie incepand de anul acesta pentru ca, dupa doar cateva zile, sa anunte ca, de fapt, obligatia intra in vigoare abia de la 1 noiembrie 2011. Gandul va prezinta „povestea” cauciucurilor de iarna, incepand cu momentul in care Ancai Boagiu, ministrul Transporturilor, i-a venit ideea, continuand cu ce s-a intamplat saptamana trecuta cu vanzarile de cauciucuri si incheind cu motivele pentru care aceasta obligatie nu avea cum sa fie aplicata incepand de acum. „Acum o luna, in timp ce veneam din Poiana Brasov inspre Bucuresti, au inceput sa cada cativa fulgi de zapada. Brusc, au inceput ciocnirile intre masini. M-am enervat, i-am sunat pe cei de la Compania de Drumuri si i-am luat la intrebari. Le-am zis ca ii dau afara daca nu iau masuri urgente. Ei mi-au spus ca nu e vina lor, pentru ca toata lumea are cauciucuri de vara. Asa mi-a venit ideea”, a declarat Anca Boagiu, citata de Gandul.

Atelier de facut bani din spite. Dupa ce a vandut piese in Crangasi, Ionut Plamadeala si-a deschis, cu 300 de euro, un service pentru biciclete. Chiar daca are probleme cu vremea si cu hotii, afacerea incepe sa dea roade. Cu 300 de euro, un basarabean si-a deschis un service de biciclete in cartierul Crangasi din Bucuresti. Desi are probleme cu taxele mari, cu vremea proasta si cu hotii, afacerea ii merge binisor: mai devreme sau mai tarziu, bicicletele tot se vor strica. Cand avea 20 de ani, in 1999, Ionut Plamadeala a plecat din Republica Moldova si s-a stabilit in Romania deoarece aici „era mai liber”. Inainte de a sosi in Bucuresti lucrase in constructii in Polonia si Rusia. Pasionat de biciclete din adolescenta, a inceput sa vanda piese in piata Crangasi, la tarabe: „Cand eram acasa aveam doua-trei biciclete rusesti, am avut si un motor. Era o perioada rebela, pe la 18 ani”, relateaza Ionut Plamadeala, citat de EVZ.

Dotarea Armatei: cu ce mergem la razboi. Peste 20.000 de militari romani au participat, in ultimii 20 de ani, la misiuni internationale. La inceput, selectionarea militarilor se facea pe baza de voluntariat, iar numarul de candidati depasea necesarul Armatei. Pe masura ce dificultatea misiunilor a sporit, au aparut si primele victime din randul trupelor romanesti, iar entuziasmul celor ramasi acasa a scazut. 20 de militari au murit in teatrele de lupta din Bosnia, Afganistan si Irak. Alte cateva zeci de militari au fost raniti, in urma unor atacuri sau a unor accidente, iar unii dintre acestia n-au mai putut continua cariera militara si au fost trecuti in rezerva la nici 30 de ani. In alte cateva situatii, soldatii aflati departe de Romania nu au reusit sa se adapteze si au fost repatriati inainte de termen, informeaza Adevarul.

Banii Petrom Service, spalati de crima organizata. Membrii crimei organizate si politicieni corupti din Europa de Est isi camufleaza averile si afacerile la adapostul industriei offshore. Prin documentari de tip incognito si investigatii jurnalistice transfrontaliere, o echipa de reporteri din Balcani arata cum retelele consultantilor offshore din regiune faciliteaza finantarea terorismului, traficul de armament si spalarea banilor proveniti din contrabanda de cocaina sud-americana. In Romania personajul principal este consultantul offshore bucurestean Kiss Laszlo Gyorgy. (A contribuit Cristi Ciuperca) Kiss Laszlo Gyorgy a fost arestat pentru spalare de bani si complicitate la delapidarea 8 milioane de euro din contabilitatea firmei societatii Petrom Service (actuala PSV Company SA) – compania pe care mogulul Sorin Ovidiu Vintu a anexat-o la afacerile sale. Banii au fost drenati printr-un circuit offshore transfrontalier pus la punct de Kiss impreuna cu partenerul sau Ian Taylor – un controversat avocat offshore din Noua Zeelanda. Cei doi sunt exponentii unui urias imperiu offshore, ramificat ca o panza de paianjen pe toate continentele, investigat pentru trafic de armament intre tari teroriste si pentru spalarea banilor unui cartel mexican de droguri, monitorizat de spionajul american, anchetat in Noua Zeelanda, cercetat pentru evaziune fiscala si delapidare in Balcani, informeaza Romania libera.

Parastasul lui Paunescu la Barca. In frunte cu primarul Marin Popa, toti cei prezenti (fosti ocupanti ai autocarului ce cu o saptamana in urma ajunsese la inmormantarea din Bucuresti) asteptau sa inceapa slujba de pomenire a poetului Adrian Paunescu. Ce se stia in sat era ca sotia poetului, Carmen Paunescu, sosise deja la casa parinteasca a sotului si ca se ocupase personal de parastasul ce urma sa aiba loc incepand cu ora 12.00. Subiectul controversat tinea insa de prezenta celei presupuse ca fiind a treia fata a lui Paunescu, Andreea-Mihaela Birlea. „Domnule, aici nu veni deocamdata nici Ana-Maria, nici Ioana, nici Andrei, insa auzii ca e de ieri aci Andreea, grefiera despre care se zice ca a recunoscut-o chiar Adrian”, spune Adrian Stanga (62 de ani), „var de-al treilea” cu poetul. „Du-te, ba! Ca nu a recunoscut-o el! S-a bagat ea in seama venind aici”, sare un coleg de bancuta. „Da, ma, am auzit ca s-a impacat cu familia Paunescu. Pai nu i-a luat Adrian apartament in Bucuresti?”, mai intareste Adrian Stanga, scrie Adevarul.

Dedesubturile impuscaturilor de la Neamt. Executati de un detinut scos pentru cumintenie. Doua persoane au fost impuscate, duminica, intr-un bar din Piatra Neamt, dupa ce un infractor eliberat pentru buna purtare din puscarie a deschis focul asupra lor. Falau Chilat Cristian, de 40 de ani, este principalul suspect in acest caz. Condamnat la trei ani de inchisoare pentru distrugere prin incendiere si port ilegal de armament, Chilat a fost dat in consemn la frontiera si este cautat de politistii din intreaga tara. Victimele sale sunt cunoscute in lumea interlopa din Neamt, ca facand parte din clanul Mararu. De altfel, cei doi frati Mararu au fost chiar tintele pistolarului. Surse judiciare au declarat ca suspectul ar fi vrut sa se razbune pe membrii clanului Mararu, pe care ii considera responsabili de arestarea sa. Conflictul a inceput in 2006, cand Chilat i-a incendiat una dintre limuzine lui Gheorghe Mararu. Gheorghe Mararu era un cunoscut camatar si traficant de masini de lux, fiul unui cunoscut lider interlop din Republica Moldova, anunta Gandul.

Cum a ajuns ex-seful Gestapo la Bucuresti colaborator CIA. Un raport secret al Departamentului american al Justitiei, obtinut de New York Times, arata ca spionajul american a protejat criminali de razboi nazisti pentru ca erau utili intereselor SUA. Printre ei, Otto von Bolschwing, fostul sef Gestapo la Bucuresti. Potrivit documentului de 600 de pagini, care detaliaza activitatea de peste 30 de ani a Biroului de Investigatii Speciale (OSI) – un organism din cadrul Departamentului de Justitie al SUA, insarcinat cu deportarea nazistilor ascunsi in SUA -, CIA si o serie de oficiali ai guvernului au creat in mod activ un refugiu pentru criminali de razboi nazisti, pentru ca informatiile secrete sau competentele lor stiintifice puteau fi utile intereselor americane. Dat publicitatii intr-o forma puternic cenzurata in 2006, raportul obtinut in integralitate de NYT detaliaza colaborarea oficialilor SUA cu fosti nazisti, asa cum a fost ea documentata de juristii si istoricii OSI, in cei peste 30 de ani de activitate ai Biroului (OSI a fost oficial desfiintat anul acesta, atributiile lui fiind preluate de o alta unitate a Departamentului de Justitie). „America, cea care se mandrea a fi un refugiu pentru cei persecutati, a devenit – intr-o mai mica masura – si un refugiu pentru persecutori”, afirma raportul. Chiar daca, potrivit documentului, cifra de 10.000 de fosti nazisti care au ajuns in SUA dupa razboi – larg vehiculata in mediile istorice si jurnalistice – este exagerata, o serie de criminali de razboi au primit permisiunea de a intra in Statele Unite si chiar au beneficiat de protectia CIA, cu toate ca Guvernul SUA stia foarte bine care era trecutul lo, scrie Romania libera.

Stop justitiei nedrepte: Refren din justitia romana: proces mic, travaliu mare. Un proces cu verdict-fulger are nevoie de doi ani ca sa ajunga in faza de recurs, iar sentintei, in forma scrisa, ii trebuie aproape cinci luni ca sa intre in cutia postala a reclamantului. In primul episod al campaniei „Stop justitiei nedrepte!”, „Evenimentul zilei” prezinta un caz „banal”, de felul caruia se gasesc cu zecile de mii pe rolul instantelor romanesti. O speta simpla, rezolvabila printr-o deliberare rapida, in care probele sunt usor de administrat, se impotmoleste in circuitele birocratiei juridice si incepe sa capete proportii epopeice. Cazul este ilustrativ pentru unul dintre viciile cel mai des acuzate de cetatenii de rand: timpii extrem de lungi pe care actul de justitie ii rapeste vietii oamenilor, relateaza EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro