Sari direct la conținut

Analiza: Planurile RCS&RDS de a deschide o televiziune de stiri si una generalista in contextul pietei TV

HotNews.ro

Paginademedia.ro scrie, joi, ca operatorul RCS&RDS ar urma sa lanseze un canal de televiziune generalist, avand in proiect si o televiziune de stiri, Digi News. Oficiali CNA au spus, la randul lor, pentru HotNews.ro ca in sedinta de joi a Consiliului reprezentantul trustului Intact a vorbit despre faptul ca RCS intentioneaza sa lanseze un nou canal propriu. Aceiasi oficiali CNA au spus, insa, ca operatorul nu a depus pana acum cereri de licenta pentru noi posturi. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii RCS&RDS au spus ca nu comenteaza pe marginea acestei informatii.

Potrivit paginademedia.ro, din echipa viitorului proiect RCS vor face parte doi manageri din Antena 1, care si-au dat recent demisia. Este vorba despre directorul tehnic Laurentiu Stan si cel economic Andi Rapan. Laurentiu Stan a confirmat pentru sursa citata ca pleaca din Intact si ca se va duce la RCS. Despre plecarea celor doi a scris, marti, Adelin Petrisor pe blogul sau. Paginademedia.ro scrie ca, potrivit informatiilor sale, „RCS are in proiect si o televiziune de stiri – Digi News”.

Reprezentanti CNA au spus, joi, pentru HotNews.ro ca RCS&RDS – care opereaza din vara anului trecut postul Digi Sport, in paralel cu GSPTV (RCS/Antena1) – nu a depus solicitari de licenta pentru astfel de posturi. Ei au precizat, insa, ca intentia RCS&RDS a fost mentionata in sedinta de azi a Consiliului de catre Albert Panzaru, reprezentantul trustului Intact, in cadrul discutiilor pe tema reglementarilor legislative privind posturile pe care companiile de cablu sunt obligate sa le includa in oferta.

Discutiile – care vor continua la CNA si in Comisia de cultura a Camerei Deputatilor – s-au referit la principiul „must carry”, reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului, ce obliga firmele de cablu sa retransmita toate posturile SRTv, posturile pentru care au fost incheiate acorduri internationale (TV5) si programele libere la retransmisie, in ordinea indicelui anual de audienta.

Mediafax il citeaza pe Rasvan Popescu, presedintele CNA, potrivit caruia:

* „Au inceput discutiile exploratorii in legatura cu must carry-ul, plecand de la nemultumirea cablistilor ca, in momentul de fata, cam 40% din oferta lor este practic ocupata prin acest must carry si vom vedea daca putem ajunge la o formula pe care sa o propunem Comisiilor de Cultura pentru o modificare a Legii audiovizualului la acest capitol. Analizam diferite modele din tarile Uniunii Europene unde practic exista toata plaja – de la Italia, care nu are niciun fel de reglementare privind must carry-ul, la tari care introduc in must carry numai posturile publice si mergand pana la exemplul german, unde in oferta cablistilor este obligatoriu sa existe tot ce poate fi receptionat in zona de actiune a operatorului respectiv. Vom vedea Romania unde se va plasa”.

Mediafax scrie ca CNA vrea sa elimine din Lege prevederile ce obliga firmele de cablu sa ofere in grilele lor canale private, in functie de audienta, deoarece posturi precum Taraf TV, Favorit TV sau Mynele TV nu ar satisface interesul superior al publicului. Vezi aici topul statiilor TV in vederea aplicarii principiului „must carry” si prevederile articolului 82 din Legea audiovizualului

Ce au spus membrii CNA si alti participanti la discutiile de joi, potrivit Mediafax:

* Attila Szasz, membru CNA, a propus obligativitatea retransmiterii unui numar mai mic de posturi: TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, doua posturi regionale si locale, studioul regional al TVR, un post al minoritatilor nationale (unde exista un astfel de post) si TV5 (acord international cu Franta).

* Dan Grigore, membru CNA, a propus, in plus, doua televiziuni europene libere la retransmisie.

* Christian Mititelu, membru CNA, a spus ca ar propune, mai degraba, un post de televiziune confesional, precum Trinitas TV sau Speranta TV.

* Cristina Trepcea, membru CNA, a afirmat ca audienta nu ar trebui sa fie un criteriu in privinta televiziunilor retransmise obligatoriu de societatile de cablu si ca nu ar avea sens introducerea in „must carry” a televiziunilor private cu audientele cele mai mari, pentru ca acestea se vor regasi oricum in oferta cablistilor.

* Gheorghe Chirita, director executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), a spus ca audienta nu poate fi exclusa, dand ca exemplu Germania.

* Nicoleta Popa, reprezentanta National TV/N24 Plus: scoaterea posturilor private, in functie de audienta lor, de pe lista televiziunilor obligatorii la retransmsie va conduce la eliminarea unor canale, la libera decizie a cablistilor. „O sa dati sansa primelor 5-6 televiziuni private, iar celelalte se vor inchide, probabil asta se vrea”.

* Lucian Mihai, reprezentant RCS&RDS: „Cat un program este cerut de abonat, el va fi in grila”.

* Albert Panzaru, reprezentant Intact: Consiliul ar incuraja, prin modificarea articolului 82 din Legea audiovizualului, „pozitia de monopol pe care cablistul o are pe piata”.

In septembrie, noul presedinte-director general al Televiziunii publice arata, intr-o intalnire cu presa:

* „Trebuie sa ne schimbam comportamentul, sa anticipam ce se va intampla in urmatoarea perioada – gestiunea productiilor sportive, folosirea mediului online si mobil. Ne miscam spre un spatiu de comunicare in care televiziune in direct va insemna stiri si sport, iar restul va fi in general on-demand, ceea ce schimba fundamental peisajul media. (…) Marii jucatori din telecom incearca sa faca un lucru elementar – sa intre in teritoriul media, cum se vede acum in cazul transmisiunilor de sport. La ei e un alt model de business, nu se bazeaza doar pe publicitate, se bazeaza pe abonati. Trebuie sa ne adaptam”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro