Elena Udrea, despre situatia din locuintele ANL: Chiriile sunt foarte mici si ar trebui corectate, iar primariile blocheaza vanzarile
Cei care ocupa locuinte ANL nu se grabesc sa le cumpere deoarece chiriile sunt foarte mici si le convine sa le plateasca, pe de alta parte si primariile intarzie nepermis sa le vanda, a declarat joi Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, nemultumita de fondurile atrase din vanzarea acestor locuinte. Ministrul a mai spus ca o masura pentru atragerea de fonduri si construirea altor locuinte ar fi aceea de a corecta nivelul chiriilor ANL. „Avem chirii de trei milioane lei vechi si pentru acelasi tip de locuinta, dar in alta parte, avem chirii de 500.000 lei vechi, adica o diferenta foarte mare, a spus aceasta avertizand ca parcarile ANL sunt pline cu masini scumpe.
„Avem aproximativ 5.000 de cereri de cumparare si primariile sunt cele care blocheaza achizitionarea lor. Pur si simplu nu vand pentru ca nu vor si pentru ca incaseaza aceste chirii si le convine mai mult decat sa le vanda. Si noi i-am anuntat ca cei care nu pun in vanzare acolo unde sunt cereri, nici nu vor mai beneficia de proiecte noi”, a declarat joi Elena Udrea in cadrul unui eveniment dedicat pietei constructiilor, organizat de Mediafax.
- Elena Udrea: Aproape fiecare chirias ANL are o masina si nu una ieftina
Nici tinerii locatari nu se ingramadesc insa sa cumpere, in conditiile in care chiriile sunt foarte mici, iar ministrul Udrea a avertizat asupra parcarilor pline de masini scumpe.
„Probabil ca o masura ar fi si aceea de a corecta totusi chiriile ANL, pentru ca nu sunt locuinte sociale, sunt locuinte pentru tineri pe care statul le subventioneaza si nu se poate sa existe investitii de mii de lei vechi in conditiile in care daca vizitam un cartier ANL o sa vedem ca in parcare aproape fiecare chirias are o masina si nu o masina ieftina”, a precizat ministrul.
- Nivelul chiriilor ANL ar trebui corectat
Elena Udrea a mai spus ca trebuie gasite standarde pentru a nu mai exista diferentele majore intre chirii la locuintele ANL.
„Va trebui sa discutam cu administratia publica locala pentru ca ei sunt cei care inchiriaza si sa vedem care sunt motivele pentru care practica uneori chirii atat de mici si probabil ca va trebui sa gasim un criteriu la care sa ne raportam, adica aceste preturi sa fie raportate la salariul minim pe economie. Sa fie in oarecare marje general valabile. Avem chirii de trei milioane lei vechi si pentru acelasi tip de locuinta dar in alta parte avem chirii de 500.000 lei vechi, adica o diferenta foarte mare”, a mentionat Elena Udrea.