Sari direct la conținut

Business Report: Brokerii de la Intercapital incearca sa atraga investitorii in cel mai controversat proiect: Rosia Montana Gold Corporation; Microsoft si o banca daneza vor lansa o platforma bursiera online pentru investitori individuali; Barbu, Reinvent Consulting: "Romania are potential, dar avem clienti care vor sa isi mute afacerile"

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Vizitatorii „fantoma” umfla traficul pe netul romanesc. Unele site-uri isi umfla artificial audienta si, astfel, isi cresc incasarile din publicitate, apeland la diverse trucuri situate mai mult sau mai putin in zona practicilor oneste. Pierd nu doar competitorii corecti, ci si cititorii si advertiserii. Pe 28 aprilie 2010, wall-street.ro avea sub 47.000 de vizitatori unici (numarul de calculatoare care acceseaza, o data sau de mai multe ori, o adresa web intr-un anumit interval de timp). Un numar perfect asortat cu audienta ultimelor luni. Doua zile mai tarziu, ajunsese la aproape 260.000 de vizitatori unici, iar pe 2 mai (o zi de duminica!) a depasit fulminantul nivel de 357.000, ajungand pe locul doi in Romania, dupa hi5.com. Dupa inca doua zile, traficul s-a intors la valori normale: 41.000 de „unici” in data de 4 mai. Principalul efect al manipularii, intr-un fel sau altul, a datelor de audienta pe internet este distorsionarea pietei. Site-urile corecte se pot vedea depasite in clasament de cele care apeleaza la metode mai putin cuser, cu consecinte directe si palpabile la nivelul incasarilor din publicitate. Asta mai ales ca cei care platesc pentru reclame nu prea au habar cu ce se mananca world wide web-ul. Si se bazeaza pe deciziile agentiilor media, scrie Capital.

Investitiile straine directe s-au oprit la nivelul de 50 mld. euro in 2009. De acum vin maruntisuri. Investitiile straine directe nete au totalizat anul trecut 3,5 miliarde de euro, in scadere cu 63% comparativ cu nivelul record de 9,5 miliarde de euro inregistrat in 2008, arata datele BNR. Investitiile greenfield (in dezvoltarea de afaceri de la zero) au insumat doar 19 milioane de euro, reprezentand 0,6% din participatiile la capital noi, de trei ori mai putin decat in 2008. Aproape jumatate din investitiile nete din 2009 sunt trecute in contul participatiilor la capital, restul fiind credite primite de intreprinderile locale de la actionarii straini. In realitate, participatiile la capital au insumat 3,1 miliarde de euro anul trecut, dar aproape 1,4 miliarde de euro au mers in acoperirea pierderilor companiilor cu actionariat strain, potrivit unui raport publicat de Banca Nationala si Institutul de Statistica (INS). Analistul financiar Dragos Cabat considera ca odata cu reluarea cresterii economice se va majora si volumul investitiilor straine care vor ajunge in Romania. „Investitiile straine depind in mod critic de mersul economiei. Cat timp nu avem relansare economica, nu o sa avem crestere a investitiilor nerezidentilor. Conteaza si nivelul cotei unice, insa trebuie sa ai o crestere a PIB, ca sa atragi investitori straini”, declara analistul citat de Ziarul Financiar.

Turbine eoliene made in Romania. Boomul din sectorul energiei din surse eoliene ii atrage in tara noastra si pe producatorii de subansamble si echipamente. Chinezii si elvetienii promit investitii de zeci de milioane de euro in producerea de componente pentru turbine eoliene, la Buzau si Constanta. Boomul din sectorul energiei eoliene atrage si primii investitori in componente pentru turbinele care produc electricitate din vant. In judetul Buzau, chinezii de la United Electric vor sa investeasca 50 de milioane de euro pentru o astfel de fabrica, pe platforma parcului industrial din comuna Parscov. Si asta in conditiile in care, potrivit oficialilor companiei, mai multe firme din China au in plan dezvoltarea de parcuri eoliene in Romania de peste 500 de MW, scrie Adevarul.

Ce este mai rentabil: Persoana Fizica Autorizata sau Societate cu Raspundere Limitata? Adoptarea recentelor Ordonante, nr. 58 si nr. 82, concomitent cu eliminarea impozitului minim, au readus in atentie un subiect important: PFA sau SRL, ca mijloc de realizare a veniturilor? Prestarea activitatii specifice, ce inglobeaza o valoare catre un tert presupune parcurgerea unui proces complex de autorizare ori alte procedee administrative prealabile. Chiar si pentru realizarea veniturilor din salarii legislatia impune conditii exprese: avizul unui medic, protectia muncii, varsta minima obligatorie sub care nu se poate deroga s.a. Decizia privind modul de organizare a activitatii are in vedere de cele mai multe ori criterii diferite, pe care persoana care urmeaza sa realizeze veniturile trebuie sa le ia in considerare: raspunderea persoanei ce realizeaza venitul, gradul de optimizare fiscala, complexitatea procedurilor, usurinta accesului la resursele financiare obtinute in urma desfasurarii activitatii, imaginea fata de potentialii parteneri de afaceri, simplitatea mecanismelor de incetare a formei de realizare a venitului, noteaza Business Cover.

China vrea sa investeasca, Romania se mai gandeste daca accepta. In vreme ce statele lumii se straduiesc sa lege relatii cu Beijingul, Romania nu reuseste sa profite nici macar de avantajele obtinute in timpul regimului comunist. Atunci, tineri chinezi au venit sa studieze la facultatile romanesti. Multi dintre ei ocupa astazi functii de conducere in tara natala si privesc cu ochi buni o eventuala colaborare economica dintre China si Romania. Numai ca birocratia si dezinteresul manifestat de autoritatile de la Bucuresti par a pune pe butuci din start orice incercare a investitorilor chinezi de a veni cu bani in Romania. ”Pentru oamenii de afaceri e mai complicat sa inteleaga sistemul de licitatii de la noi. E greu de inteles si de ce e mai usor sa obtina o viza pentru spatiul Schengen decat pentru Romania. Aveau intentia de a investi foarte mult in infrastructura, dar cred ca am pierdut deja trenul acesta, din moment ce s-au dus deja in Polonia. Ei inca manifesta deschidere, mai ales ca foarte multi chinezi din conducerea statului au facut facultatea in Romania”, a declarat Ovidiu Silaghi, fost ministru pentru IMM-uri, comert, turism si profesii liberale, citat de evz.ro.

Brokerii de la Intercapital incearca sa atraga investitorii in cel mai controversat proiect: Rosia Montana Gold Corporation. Brokerii de la Intercapital Invest, care lanseaza azi oferta publica initiala (IPO) pentru iFond Gold, incearca sa convinga investitorii sa-si plaseze banii, indirect, in cel mai controversat proiect de pe piata romaneasca: Rosia Montana Gold Corporation. iFond Gold intentioneaza sa plaseze 40% din activ in actiunile Gabriel Resources, compania ce detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi timp, alte 20% din activul fondului ar urma sa fie plasate in actiunile European Goldfields, compania care detine 80% din proiectul dezvoltat la Certej in Muntii Apuseni. Brokerii de la Intercapital mentioneaza, in prospectul fondului, ca avand in vedere faptul ca proiectul Rosia Montana prezinta un risc semnificativ in ceea ce priveste obtinerea tuturor avizelor necesare si demararea exploatarii miniere, un procent suplimentar de 40% din activul fondului va fi plasat in alte exploatari miniere, localizate in diverse zone ale lumii, care au demarat deja procesul de exploatare, anunta Economic Times.

170 de noi benzinarii Rompetrol peste patru ani. Compania petroliera Rompetrol, controlata de kazahii de la KazMunaiGaz, isi va extinde lantul de benzinarii cu 170 de statii in urmatorii patru ani in Romania, a declarat Saduokhas Meraliyev, CEO al grupului Rompetrol. „Avem un plan ambitios de extindere a retelei de benzinarii. Am semnat (recent – n.r.) un al doilea contract de franciza in Romania. Primul este pentru 120 de benzinarii, al doilea pentru 50, 170 in total”, a afirmat Meraliyev, citat de publicatia „New Europe”. In prezent, Rompetrol, controlata integral de compania kazaha de stat KazMunaiGaz, opereaza la nivelul tarii o retea de 450 de statii – 130 de statii proprii, 160 de statii Partener Rompetrol si 160 de statii Rompetrol Express, avand o cota de 25% pe piata de retail autohtona. Rompetrol va continua extinderea lantului de benzinarii si in Republica Moldova, Franta, Spania si Georgia, informeaza Adevarul.

Afacere tipic romaneasca: am exportat grau ieftin pentru a-l importa scump. Romania va importa anul viitor pana la 700.000 tone de grau la preturi cu 30% mai mari decat cele cu care a exportat grau in acest an, a declarat luni secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu. „Faptul ca am exportat foarte mult in acest an ne va face sa si importam. Chiar daca nu vor fi cantitati mari, vor fi importuri de imbunatatire a calitatii, astfel incat graul sa fie bun de panificatie. Asta e, comertul e liber!”, a explicat Radulescu. El a adaugat ca Romania are contractate pentru export in acest an 1,7 milioane tone de grau, la un pret care variaza intre 190 si 210 euro pe tona, si ar putea importa 600.000-700.000 tone, pentru care va plati pana la 250 euro pe tona. Productia nationala de grau din acest an s-a ridicat la 5,6 milioane tone, precizeaza Gandul.

Lexus recheama in service peste 100 de masini. Toyota Romania, importatorul marcilor Toyota si Lexus, brandul premium al concernului nipon, a demarat o campanie de rechemare in service pentru 102 masini Lexus care ar putea prezenta posibile defectiuni electrice la pompa de benzina si potentiale probleme la sistemul de franare, potrivit unor surse apropiate companiei. Toate costurile generate de aceste operatiuni de rechemare in service sunt suportate de constructor, potrivit surselor citate care nu dezvaluie insa la cat se ridica aceste costuri, scrie Ziarul Financiar.

Barbu, Reinvent Consulting: „Romania are potential, dar avem clienti care vor sa isi mute afacerile”. Una dintre cele mai importante companii de consultanta autohtone propune Guvernului si mediului de afaceri o solutie inovativa care ar putea rezolva aproape integral blocajele financiare Claudiu Barbu, directorul Reinvent Consulting, explica, pentru RL, de ce criza a fost un factor de crestere pentru firma pe care o conduce si cum pot scapa companiile locale de blocajele financiare generate de lipsa increderii. „Pe de-o parte, noi suntem afectati ca si companie si, pe de alta parte, vedem cat de afectati sunt si clientii nostri pe care ii sprijinim pe partea financiar-contabila si pe partea de consultanta juridica. Daca ar fi sa tragem o linie, este clar ca aceste conditii sunt extraordinar de dificile, in schimb potentialul Romaniei este unul extrem de mare. Noi avem incredere in acest potential, insa avem cazuri de anumite structuri care vor sa inchida si sa plece. Societati cu cifre de afaceri importante, de peste 500-600 de mii de euro, care prefera sa se mute in Spania si Italia, pentru ca efectiv, nu mai suporta conditiile actuale”, declara Claudiu Barbu, citat de Romania libera.

Ce vrea sa stie statul despre romani. Operatorii din cadrul recensamantului populatiei si locuintelor ce va avea loc peste patru luni vor completa, in fiecare gospodarie, cel putin trei formulare stufoase, continand, fiecare, zeci de rubrici. Printre altele, autoritatile vor sa stie cu exactitate unde, ce si cat lucreaza fiecare roman, daca traiesc sau nu in „uniune consensuala” (concubinaj), daca au probleme cu vederea, auzul, mersul ori memoria, dar si daca au dificultati in a se spala ori imbraca singuri. Nici abilitatile de comunicare cu cei din jur nu au fost uitate. Recensamantul va lua in calcul si persoanele plecate dintr-o gospodarie, pe termen scurt (sub un an) sau lung (peste un an), recenzorii fiind obligati sa ceara amanunte despre acestea (pe langa sex, varsta, religie si etnie, si unde, cand si de ce au plecat). Autoritatile vor sa stie, de asemenea, totul despre locuintele romanilor: materialul din care sunt construite, suprafata, dar mai ales dotarile. Se vor cere detalii despre existenta bailor, closetelor si bucatariilor, dar si despre utilitati (electricitate, apa, canalizare, incalzire, aer conditionat), informeaza Capital.

Romanii iau credite in lei doar pe termen scurt. Constientizand riscul pe care il presupun finantarile in valuta, romanii prefera sa se imprumute pe termen scurt in moneda nationala. Potrivit unui sondaj realizat de infoStatisctici.ro in perioada 5 august – 4 noiembrie, creditul de nevoi personale fara ipoteca in lei a atras 12.658 de selectii, fata de 4.503 selectii, cel in euro. „Aceasta arata ca pe un termen relativ scurt, de cinci ani, romanii se gandesc sa se imprumute in moneda nationala”, explica Alina Mosneagu, analist financiar al infoBancare.ro. Totusi, in cazul creditelor imobiliare, pe termen lung, romanii prefera sa se imprumute in euro, dat fiind costul mai redus al finantarii in aceasta valuta. Astfel, peste 55% din respondenti si-au exprimat intentia de a se imprumuta in euro in cazul creditelor imobiliare, relateaza Adevarul.

Microsoft si o banca daneza vor lansa o platforma bursiera online pentru investitori individuali. Grupul american Microsoft si banca daneza Saxo Bank vor lansa saptamana aceasta o platforma online de tranzactii bursiere, MSN Trader, destinata investitorilor individuali, care doresc sa detina un control mai ridicat asupra propriilor finante, potrivit cotidianului Financial Times citat de Mediafax Business. Increderea in managerii care administreaza investitii a fost afectata pe mai mult piete importante in timpul crizei financiare. „Criza fulger” de pe bursa din SUA, cand indicele Dow Jones s-a prabusit si si-a revenit pe parcursul a numai o ora a modificat negativ increderea investitorilor si a condus la iesiri importante de capital. Existenta unor servicii online ieftine pentru tranzactii financiare a contribuit la orientarea investitorilor catre control asupra plasamentelor, prin facilitati denumite „doar executie” (execution only – XO), oferite de companii ca Barclays Stockbrokers si TD Waterhouse, potrivit Ziarul Financiar.

Mai iese Romania din criza? Din trei manageri, unul crede ca vom iesi din criza anul viitor, al doilea – ca nu vom iesi anul viitor, iar al treilea nici nu mai indrazneste sa faca prognoze. Pesimist, in asteptarea ajutorului de stat, dispus mai intai sa faca economii pe seama cheltuielilor cu salariile, asa arata managerul roman lovit de criza, conform unui sondaj efectuat de firma de consultanta A.T. Kearney printre managerii si directorii adjuncti ai unor firme importante din Romania. Fiecare al treilea manager chestionat nu stie nici macar cand se va termina criza, in timp ce doar 3% din esantion asteapta ca sfarsitul acesteia sa aiba loc in acest an. Chestionarul a relevat un alt aspect interesant, anume convingerea majoritatii managerilor ca alte industrii au fost mai putin lovite de criza decat cea in care ei activeaza. O pondere de aproximativ 90% au aceasta convingere, arata studiul. Revenirea economica este incerta si pentru trimestrul III, dupa ce datele referitoare la constructii si industrie comunicate de Statistica indica o situatie divergenta. In primele noua luni din 2010, volumul lucrarilor de constructii noi s-a comprimat puternic cu peste 24%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. In schimb, productia industriala a avansat in septembrie pentru a unsprezecea luna consecutiv (insa a scazut la jumatate raportat la luna anterioara), sustinuta de cresterea segmentului de utilitati si de industria prelucratoare, relateaza Romania libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro