Utile: O noua metoda de tratare simultana a dependentei de alcool si nicotina; Fitness pentru creier; Imaginile video ne fac mai atractivi decat fotografiile;
Imaginile video ne fac mai atractivi decat fotografiile. Atractivitatea nu este determinata de modul in care aratam, ci mai degraba de cum ne miscam si de sunetul vocii noastre, arata studiile. Cercetatorii de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, au analizat nivelul de atractivitate pe care il au oamenii in imaginile video, dar si in fotografii. „Vechea expresie potrivit careia „camera nu minte niciodata” s-ar putea sa fie gresita. Se porneste de la premisa ca fotografiile pot capta atractivitatea faciala in intregime, insa ce vreau eu este sa schimb aceasta convingere si sa demonstrez ca miscarile fetei si inflexiunile vocii sunt de asemenea importante”, declara medicul Ed Morrison, citata de Adevarul.
Nasterea prin cezariana ia locul nasterii naturale. Durata travaliului, durerea resimtita in momentul nasterii si modificarile legate de viata sexuala sunt cateva dintre motivele care le determina pe viitoarele mamici sa opteze tot mai des pentru nasterea prin cezariana la cerere. Aceasta este concluzia medicilor reuniti in cadrul celui de-al XV-lea Congres National de Obstetrica Ginecologie. Potrivit medicilor, scaderea riscului de aparitie a culpei medicale, comoditatea nasterii programate, decontarea mult mai buna a cezarienei prin sistemul de asigurari de sanatate, eliminarea necesitatii monitorizarii pacientei in timpul travaliului, varsta, bazin pelvin de dimensiuni reduse si nasterile multiple sunt alti factori care duc la cresterea ratei de cezariene, potrivit Gandul.
Fitness pentru creier. Anumite exercitii, care pot fi facute si pe computer, te ajuta sa dezvolti noi legaturi intre neuroni si sa ai un tonus cognitiv mai bun. Te poti relaxa si scapa de stres cu ajutorul unor „exercitii pentru minte”, un fel de teste psihologice, care iti pun capul la contributie, fara sa te oboseasca insa. Stai in fata computerului si in cele patru colturi ale ecranului iti apar diverse figuri geometrice, un triunghi, un romb, un patrat, un cerc, de diverse culori. La un moment dat dispar, apoi reapar. Tu ghicesti cu mouse-ul locul in care a fost fiecare. Ti se da rezultatul, apoi treci la urmatorul exercitiu: un sir de sase cifre pe care va trebui sa il memorezi. Pe rand, trebuie sa spui care cifre lipsesc din sir, dupa reguli care ti se explica la inceputul exercitiului, anunta Romania libera.
Romanii nu se mai tem sa mearga la psiholog. Foarte putini mai cred in vechile stereotipuri. Psihologia si psihoterapia sunt privite cu alti ochi fata de anii imediat urmatori Revolutiei. Majoritatea romanilor ajung la psiholog cand sufera deja de depresie sau de anxietate. Multe dintre afectiuni ar putea fi prevenite insa, daca s-ar adresa specialistilor de la primele simptome. Doctorul Andrei Poenaru mi-a transmis printr-un email ca n-ar trebui sa-mi fac griji pentru echilibrul meu interior. Completasem un chestionar de pe site-ul www.drpoenaru.ro, la invitatia unui prieten, iar mesajul psihoterapeutului continea rezultatul: „In cea mai mare parte a timpului, faci fata stresului intr-o maniera adecvata, constructiva. Primesti situatiile care apar in viata ta asa cum sunt, cautand sa le valorifici, sa iei ceva din fiecare”, a declarat acesta, citat de Adevarul.
Sansa pentru nevazatori: un nou implant de retina. Medicii germani au pus la punct un nou dispozitiv din gama implanturilor electronice retiniene, care le ajuta pe persoanele nevazatoare, devenite complet oarbe din cauza unei maladii ereditare, sa distinga din nou forma obiectelor din jur. Acest dispozitiv nu necesita o camera externa, reprezinta cea mai noua realizare din domeniul protezelor electronice vizuale. Noul implant ar putea transforma complet vietile a peste 200.000 de persoane din lume, care au orbit din cauza unei maladii ereditare a retinei numita „retinita pigmentara”, informeaza Gandul.
O noua metoda de tratare simultana a dependentei de alcool si nicotina. Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare al Universitatii California, din San Francisco si expertii de la compania Pfizer au reusit sa identifice, in premiera, doua noi componente genetice care pot trata in acelasi timp dependenta de alcool si nicotina. Potrivit unui studiu publicat in aceasta saptamana in revista de specialitate „Neuropsychopharmacology”, oamenii de stiinta americani demonstreaza existenta a doua componente care actioneaza direct asupra subunitatilor alfa si beta ai receptorului nicotinic acetilcolina nicotica (nAChR). Este vorba de doua proteine din creier care influenteaza sistemul nervos central si periferic si care mediaza efectele unor substante precum nicotina, precizeaza Romania libera.
Ce reguli poti incalca fara sa te ingrasi atunci cand tii dieta. Mananca cinci mese pe zi, evita painea alba, orezul si pastele, nu manca dupa ora 19 si renunta definitiv la dulciuri sunt regulile care pot fi „pacalite” atunci cand ne aflam intr-un proces de slabire. Nu manca seara tarziu. Studiile de specialitate au aratat ca femeile obeze erau mai predispuse la a manca tarziu decat cele slabe. In plus, o cina luata la ora 21 este extrem de periculoasa pentru silueta, tinand cont ca metabolismul incetineste destul de mult dupa ora 19, iar arderile interne sunt aproape nule dupa aceasta ora. Si cum multi dintre noi ajung acasa in jurul acestei ore, nutritionistii site-ului health.yahoo recomanda un borcanel de iaurt. Acesta hraneste organismul si creeaza starea de satietate. Un alt sfat atunci cand luam masa la ore tarzii este sa evitam sa mancam in fata televizorului, deoarece riscul de a manca dublu este destul de ridicat, anunta Gandul.