Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, despre blocul de la Palatul Stirbey: "Un consilier al premierului Emil Boc a facut lobby pentru acest proiect"
Cu doar cateva zile inainte ca ministrul Culturii, Kelemen Hunor, sa decida soarta Platului Stirbey, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, sustine ca Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, a facut lobby pentru Planul Urbanistic Zonal care propune construirea unui bloc de 40 de metri inaltime in spatele palatului, monument istoric. Proprietarul Palatului Stirbey, Ovidiu Popescu, a declarat ca Adreea Vass a venit la intalnirea cu ministrul Paleologu pentru a solutiona o reclamatie depusa de el la Secretariatul General al Guvernului. Contactata de HotNews.ro, Andreea Vass a sustinut acelasi lucru.
„Sa facem putina istorie, sa aducem aminte cum s-au intamplat lucrurile. Domnul Theodor Stolojan, la o intalnire a biroului permanent al PDL, mi-a cerut sa stau de vorba cu doamna Andreea Vass, ca are sa-mi spuna ceva foarte important. M-a sunat doamna Andreea Vass, mi-a spus ca vrea sa vina impreuna cu dl. Ovidiu Popescu, sa-si prezinte proiectul la minister. Au fost doamna Vass, actualul ei sot si dl Ovidiu Popescu, la prima intalnire. Si a mai fost o a doua intalnire, fara doamna Vass de data asta, dar ceilalti erau prezenti. La aceasta intalnire a aparticipat si domnul arhitect care lucreaza pentru domnul Popescu. Rolul meu a fost de a media aceasta discutie si am dat foarte mult din timpul meu. Am stat ore intregi sa fac consultanta gratuita pentru dl. Popescu. Consilierul meu pe probleme de patrimoniu i-a explicat cu lux de amanunte arhitectului, ce poate sa faca si ce nu, ce regulamente trebuie sa respecte. Or, proiectul la acea data arunca in aer normele de urbanism. Apoi, dupa cum stiti, in noiembrie (2009 – n. red.) Comisia Nationala a Monumentelor istorice a refuzat acest proiect, iar pe 21 decembrie (2009 – n. red.) eu am semnat avizul de respingere”, a declarat Paleologu.
Andreea Vass, consiliera premierului Boc, a fost prezenta si la sedinta Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice din 29 septembrie, cand a fost discutat si avizat favorabil proiectul. In plus, conform Ordinii de zi a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, publicata pe site-ul Ministerului Culturii, propunerea de avizare s-a facut in urma adresei 3798/KH/19.08.2010, primita de la Cabinetul Primului Ministru.
Proiectul de la palat, tinut la secret de Minister
Paleologu a mai afirmat ca o parte dintre membrii Comisiei Nationale a Monumentelor istorice nu au fost informati ca proiectul va fi pe ordinea de zi, iar altii si-au schimbat in mod inexplicabil parerea. “Regret ca nu sunt prezenti aici membrii din Comise chiar si-au schimbat punctul de vedere in mod radical in ciuda faptului ca proiectul nu s-a schimbat foarte mult. As vrea ca fiecare dintre ei sa ne explice, cu cifrele pe masa, de ce si-au schimbat punctul de vedere. Altfel, fac sa planeze nisate banuieli foarte serioase. Daca proiectul nu se incadreaza in normele urbanistice in vigoare, trebuie respins de catre Ministru pentru ca este vorba de responsabilitatea lui si de credibilitatea Comisei. I-am cerut d-lui Kelemen sa faca public acest proiect, sa afle de ce unii oameni nu au fost prezenti la sedinta din 29 septembrie, de ce in emailul pe care l-au primit unii membrii, pe ordinea de zi, nu era mentionat proiectul de la Palatul Stirbey. De ce secretarul Comisiei Nationale a Monumentelor istorice nu a informat pe toata lumea ca se va discuta acest proiect? Astept decizia domnului Kelemen, sa stiu cum e va pozitiona fata de decizia Comisiei Nationala a Monumentelor Istorice din 29 septembrie si nu va ascund ca propria mea sustinere fata de Guvernul actual depinde de aceasta chestiune”, a mai declarat Paleologu.
Andrei Pippidi, unul dintre Membrii Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, a confirmat spusele lui Paleologu: „Primesc cu regularitate programul sedintelor noastre cu doua zile inainte de sedinta. Doar faptul ca ma intorceam in seara acelei zile din strainatate m-a impiedicat sa iau parte la o sedinta al carei continut imi fusese transmis. Absenta mea nu avea nici o legatura cu prezenta sau absenta punctului care prezenta PUZ Stirbei, insa el lipsea! Intamplator am pastrat pe computerul meu acest anunt”.
Csilla Hegedus, consilierul personal al ministrului Kelemen Hunor, a declarat ca membrii comisiei au fost informati corect despre prezenta pe ordinea de zi a proiectului si ca acesta ar putea fi retrimis inca o data la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice. „Ministerul Culturii are rolul de arbitru si dl ministru va fi arbitru prin retrimiterea, probabil, inca o data catre Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a proiectului. Pe ordinea de zi a fost pus proiectul de la Palatul Stirbey. Daca cineva nu citeste emailul sau nu consulta ordinea de zi, este partea a doua. Si eu am primit mailul care a fost primit de toti si proiectul era trecut acolo.
Istoric proiect
Pe 29 septembrie 2010, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a dat unda verde acestui proiect. In termen de 30 de zile, ministrul Kelemen Hunor trebuie sa decida daca va aviza favorabil sau nu proiectul care presupune construirea unui bloc de 37,5 metri inaltime in spatele palatului, monument istoric. Pe 21 decembrie 2009, ministrul Culturii la vremea respectiva, Theodor Paleologu, a dat aviz nefavorabil proiectului, acesta fiind retrimis la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.