UPDATE CNA amana decizia privind prelungirea licentei pentru Realitatea TV. "Regulile BBC" nu i-au convins pe membrii Consiliului
CNA a amanat marti, pana la urmatoarea sedinta, o decizie in privinta solicitarii primite de la Realitatea Media pentru prelungirea cu inca noua ani a licentei audiovizuale prin satelit, pentru postul Realitatea TV.
Amanarea a fost decisa automat, dupa ce patru membri ai Consiliului au cerut amanarea deciziei, solicitare care a fost supusa votului. In acel moment, s-a ajuns la un blocaj: patru membri au votat pentru amanare, iar ceilalti patru pentru adoptarea unei decizii in cursul zilei de astazi.
Hotararea a venit dupa mai bine de doua ore de discutii intre CNA si reprezentantii Realitatea Media – Sorin Freciu, presedintele CA, Sorin Enache, director general al Realitatea Media, Stelian Tanase – director ales al Realitatea TV si realizatorul Mihai Tatulici – legate de strategia editoriala pe urmatorii ani cat si de amestecul patronatului in activitatile editoriale.
- La sedinta de marti ai CNA au fost prezenti opt membri ai Consiliului. In favoarea amanarii deciziei privind licenta Realitatea s-au pronuntat Dan Grigore, Narcisa Iorga, Attila Szasz, Gelu Trandafir. In favoarea unei decizii in sedinta de marti s-au pronuntat Rasvan Popescu, Constantin Dutu, Mihai Malaimare, Christian Mititelu. Dintre membrii CNA participanti in sedinta de astazi, Attila Szasz, Rasvan Popescu, Constantin Dutu au fost propusi in CNA de Parlament (pe filiera gruparilor parlamentare); Mihai Malaimare, Dan Grigore si Christian Mititelu – de guvern (guvernul Tariceanu); Gelu Trandafir si Narcisa Iorga – de presedintie.
Strategia editoriala pentru perioada 2010 – 2012 prezentata de Realitatea Media in cererea de prelungire a licentei are doar patru pagini si jumatate, desi Sorin Enache a spus, in timpul sedintei, ca documentul integral este „de zece ori mai gros”.
Reprezentantii Realitatea au insistat ca urmeaza sa „repozitioneze si sa reaseze” postul iar Stelian Tanase a insistat pe aplicarea regulilor BBC. Ei au admis ca Realitatea TV are o „imagine publica de care toti suntem nemultumiti” dar au spus ca vor incerca sa rezolve aceasta problema dupa contractul de management anuntat luni cu grupul Asesoft.
O parte dintre membrii CNA, cei care au votat pentru amanarea unei decizii, au spus ca nu sunt convinsi de promisiunile postului si au cerut reanalizarea cererii pe baza documentului complet privind strategia editoriala. A fost discutata pe indelete si relatia dintre post si cel care il controleaza, Sorin Ovidiu Vintu, oficialii Realitatea insistand ca dupa contractul de management cu Asesoft si prin strategia de repozitionare conceputa in prezent de Stelian Tanase nu vor mai fi acceptate ingerinte in politica editoriala.
- Mihai Tatulici, in argumentatia sa: „Relatiile dintre patronul roman si angajati sunt o lupta continua si trebuie sa ai oase tari sa rezisti. (…) Traficul de influenta exista, continua, e real si va continua – in toate statiile (de televiziune – n.r.). Problema de incredere a CNA nu este legata de un incident, ci de o realitate. (…) Relatia de incredere cu publicul e vizibila in audienta – suntem pe locul trei in Romania.”
- Narcisa Iorga, membru CNA, dupa discutiile cu reprezentantii Realitatea: „Nu cred ca este normal ca am lasat o astfel de explozie de sinceritate: ca exista ingerinte, dar ca se petrec peste tot. Noi suntem obligati sa verificam posibile ingerinte de orice fel. Nu stim daca ingerintele in politica editoriala nu se intampla si acum. (…) Strategia pe care ne-a inmanat-o Stelian Tanase include o insiruire de promisiuni, dar mie nu mi se par credibile”.
UPDATE Ce argumente au adus reprezentantii Realitatea in sedinta CNA. Stelian Tanase, „probabil directorul postului, de la 1 noiembrie”:
- Incercam sa repozitionam postul si sa-l reasezam. O prima idee – va trebui sa trecem pe high definition, pentru ca e televiziunea viitorului si sunt investitii mari. Suntem acum in masura sa le facem
- Conventia noastra e sa aplicam strict in toate situatiile regulile BBC, pentru ca trebuie sa facem ordine, pentru ca toate regulile au fost uitate in aceasta goana dupa audienta
- Cred ca trebuie recastigate echidistanta, echilibrul pe care postul le-a avut odinioara, dar pe care le-a parasit. Ne vom repozitiona in acest sens in piata de media, incercand sa oprim actuala pozitioare a postului pe piata, in care am ajuns si din goana dupa audiente, dar si din cauza contextului politic
- Aceste transformari se vor face in noua noastra grila din 2011, de la jumatatea lunii ianuarie.
- Cred ca Romania este departe de a se calma in ceea ce priveste climatul politic. Dupa anul viitor urmeaza mai multe campanii electorale si ne dorim ca pana atunci postul sa fie suficient de bine repozitionat sa nu fie prins la mijloc. Din fericire cred ca avem un interval de timp suficient sa facem aceasta repozitionare
- Avem o imagine publica de care toti suntem nemultumiti si pe care o discutam, in noul context, de ieri sper sa rezolvam aceasta problema
- Cred ca avem acum (dupa contractul cu Asesoft – n.r.) suficienti bani sa facem aceste lucruri
- Vom incerca sa diversificam aria de informatii, nu vom mai fi confiscati de politic. In weekend sa oferim o grila de weekend, va fi un producator general care se va ocupa doar de grila de weekend
- Vom avea formate diferite, fiecare va avea propriul decor, realizatori, invitati. La posturi sunt aceiasi invitati care realizeaza aceeasi audienta. Noi vom incerca, cu figuri noi, cu oameni noi, sa facem audienta
Discutie despre rolul si planurile Asesoft la Realitatea:
- Sorin Enache: Avem o noua interfata – aceasta companie (Asesoft – n.r.) care substituie in mare parte relatia cu patronatul si toata zona de business (…)
- Sorin Freciu: Au o cifra de afaceri care anul viitor va ajunge la 500 de milioane (…) Tinta lor este sa ajunga la o marja de profit de 35% (…) Nu e o traznaie.
- Christian Mititelu: Suna ca un tun. Ce cifra de afaceri trebuie sa aiba sa ajunga la aceasta marja?
- Sorin Enache: Pro TV cat credeti ca face?
- Sorin Freciu, despre contractul cu Asesoft: (…) Nu este un contract gratuit. Nu e un contract in care managerul vine cu bani de acasa si nu primeste nimic. E un manager care are acces la finantare – acest lucru e important, nu vine cu bani de acasa – si e rasplatit pentru asta. In contract 80% din profiturile realizate se intorc la Asesoft. Daca facem abstractie de pierderi si de lipsa de acces la finantare, posturile Realitatea Media ar fi pe break-even.
Discutie despre credibilitatea postului Realitatea TV:
- Gelu Trandafir: E o problema de incredere cel putin in relatia mea cu acest post. Ne-am intalnit in ultimul an si jumatate in toate formulele (…) Vorbeati de context. Contextul tine si de problema de credibilitate. Tine de aparitia acestor stenograme, dintre cel care patroneaza acest post si reprezentanti ai echipei editoriale. Am vazut un dispret fata de libertatea de exprimare care este garantata de lege. Si dumneavoastra declarati ieri pe Paginademedia ca acum o saptamana va gandeati sa renuntati. Va ganditi cat de convinsi suntem noi acum, cata incredere aveam.
- Stelian Tanase: Motivul pentru care am facut acea declaratie e ca orice proiect as fi facut nu putea fi bugetat. De cand a inceput negocierea sa schimbam managementul si sa aducem de urgenta sume importante de bani, e cu totul alta discutie. (…)
- Gelu Trandafir: Inteleg ca atunci problema era financiara, mai putin editoriala
- Stelian Tanase: Cu Vantu de la prima discutie am pus la inceput problema independentei editoriale. (…) E un efort enorm, dar sunt foarte multi oameni buni si o sa-l facem. (…) Cand cineva se va amesteca, demisia mea va fi depusa in urmatorul minut. (…)
- Mihai Tatulici: Relatiile dintre patronul roman si angajati sunt o lupta continua si trebuie sa ai oase tari sa rezisti.(…) Traficul de influenta exista, continua, e real si va continua – in toate statiile. (…) Problema de incredere a CNA nu este legata de un incident, ci de o realitate. (…) Relatia de incredere cu publicul e vizibila in audienta – suntem pe locul trei in Romania.
- Narcisa Iorga: Am discutat despre depolitizarea emisiunilor de la Realitatea TV. Toti au zis ca vor incerca, dar nu s-a intampla nimic. (…) Problema e ca la noi, atunci cand discutam derapajele de la lege, pe care iata, le recunoasteti acum, reprezentantul postului nu le recunoaste.
Discutie despre strategia Realitatea pentru 2010-2012:
- Attila Szasz: Am vazut proiecte mai bine conturate la statii mici din teritoriu (…)
- Sorin Enache: Noi avem pe masa un document de zece ori mai gros (…)
- Attila Szasz: Am inteles ca vreti sa aduceti modelul BBC. Viitoarele derapaje sanctionate vor fi atunci asumate si corectate public? (…)
- Stelian Tanase: Trebuie noi, in interiorul statiei, sa ne reglementam. (…) O prima solutie ar fi reducerea ponderii emisiunilor cu invitati pentru a da materiale proprii – dar aici este o chestiune de buget (…) S-a ajuns la limita cu stilul actual de televiziune .(…)
- Mihai Tatulici: Noi suntem singura televiziune din Romania care am avut un proiect – din pacate l-am abandonat – anume monitorizarea propriilor emisiuni. Am renuntat pentru ca costa o basma de bani
- Stelian Tanase: Toata lumea va putea afla ce probleme, sesizari, sanctiuni exista
Ce au spus, intre altele, membrii CNA dupa discutiile cu oficialii Realitatea:
- Narcisa Iorga, cerand amanarea unei decizii pana la sedinta urmatoare: Nu cred ca este normal ca am lasat o astfel de explozie de sinceritate, ca exista ingerinte, dar ca se petrec peste tot. Noi suntem obligati sa verificam posibile ingerinte de orice fel. Nu stim daca ingerintele in politica editoriala nu se intampla si acum. (…) Strategia pe care ne-a inmanat-o Stelian Tanase este o insiruire de promisiuni, dar mie nu mi se par credibile.
- Dan Grigore: Postul are nevoie de o prelungire pe noua ani. Pana acum credibilitatea a fost in suferinta. Acum se vine cu o interfata credibila, care este Stelian Tanase. In rest, in spate, stau niste „datorii” istorice pe care postul le are fata de CNA si nu am inteles daca postul vrea sa le stearga.
- Rasvan Popescu: Putem sa amanam pana joi, nu mai mult. (…) Joi s-ar putea sa fim si mai putini (membri CNA participanti la sedinta – n.r.)
- Christian Mititelu: Stenogramele acestea, cine si de ce le-a pus in circulatie, au aparut doar lunea trecuta. Mai mult sunt indignat de faptul ca exista ingerinte politice la TVR, de ani de zile. Dar niciodata nu ne-am pus problema sa nu dam aviz TVR-ului
- Rasvan Popescu: Am dat aceasta prelungire de licenta tuturor posturilor comunale, cu program de doua ore. Vorbim si de un public destul de masiv, care se uita la Realitatea
- Narcisa Iorga: Vina pentru ingerinta editoriala apartine celor care se fac ca nu o vad
- Christian Mititelu: E un merit ca in tara aceasta exista doua televiziuni de stiri
- Dan Grigore: Tocmai ca e un post cu o asemenea miza, cer o amanare de doua zile – sa dam un semnal in plus postului ca lucrurile nu pot merge asa cum au mers pana acum
Unii membri CNA au mentionat si „atacuri” si „amenintari” aduse CNA de catre Realitatea. Sorin Freciu: „A fost o greseala”.
Criteriile folosite in deciziile CNA privind acordarea si prelungirea licentelor audiovizuale sunt incluse in Decizia nr. 488/29.04.2010 a CNA
Potrivit art.8 (1) din aceasta decizie, dupa audierea solicitantilor, CNA va decide asupra acordarii licentei tinand cont si de urmatoarele criterii generale:
- respectarea interesului public;
- asigurarea unui raport echilibrat intre serviciile de programe nationale, regionale si locale, exceptie facand situatia prelungirii din 9 in 9 ani a licentelor audiovizuale, potrivit legii;
- evitarea abuzului de pozitie dominanta si a practicilor care impiedica libera concurenta;
- experienta si competenta in domeniul audiovizual, dupa caz;
- oferta de programe si continutul acestora, prezentate in proiectul editorial;
Potrivit art. 8 (2), CNA decide asupra prelungirii valabilitatii licentei audiovizuale, luand in considerare si urmatoarele criterii de apreciere a structurii si formatului de principiu a serviciului de programe:
- respectarea drepturilor fundamentale ale omului si protectia minorilor;
- respectarea pluralismului politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului;
- promovarea culturii si protejarea limbii romane, a culturii si a limbilor minoritatilor nationale;
- durata totala cotidiana de difuzare a serviciului de programe;
- genul, orarul si durata de difuzare si de redifuzare a emisiunilor;
- situatia exploatarii celorlalte licente pe care le detine solicitantul, daca este cazul.
- situatia sanctiunilor aplicate, raportarea la acestea si masurile luate privind intrarea in legalitate, acolo unde este cazul.
- procentul alocat programelor locale, in cazul licentelor audiovizuale regionale si locale difuzate pe cale radioelectrica terestra
Situatia sanctiunilor aplicate Realitatea TV de catre CNA, in perioada 2003-2010:
- 2003: 2 somatii, nicio amenda
- 2004: 9 somatii, 3 amenzi
- 2005: 12 somatii, 3 amenzi
- 2006: 7 somatii, 6 amenzi
- 2007: 16 somatii, 2 amenzi
- 2008: 21 de somatii, 1 amenda
- 2009: 17 somatii, 17 amenzi
- 2010: 9 somatii, 7 amenzi