Subiectele Zilei: Cei mai bogati romani au saracit cu 6 miliarde de euro; Industria spagii la vama cu Ungaria; Recalcularea pensiilor militarilor, blocata de o casnicie
Recalcularea pensiilor militarilor, blocata de o casnicie. Judecatorul Claudia Idriceanu, de la Curtea de Apel Cluj, care a blocat recalcularea pensiilor militarilor, este cercetata de Consiliul Superior al Magistraturii pentru un posibil conflict de interese. Potrivit declaratiei de avere, Claudia Idriceanu este casatorita cu un politist care a iesit la pensie. In motivarea sentintei, magistratul sustine ca hotararea de guvern trebuia suspendata din cauza ca genera un „dezechilibru intre interesul general si imperativele protectiei drepturior fundamentale ale persoanei”, scrie evz.ro.
Turismul din Deltă, modernizat cu fonduri europene. Oamenii de afaceri din zona rurală a judeţului Tulcea au fost atinşi de febra accesării fondurilor europene. Irina Manole, coordonatorul teritorial al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, spune că „firmele cu profil turistic şi agricol din judeţul Tulcea au aproape 400 de proiecte eligibile cu finanţare europeană, iar unii au şi utilizat aceste fonduri şi au modernizat bazele turistice pe care le deţin în Delta Dunării şi în zonele riverane”. Cele mai multe investiţii turistice cu fonduri europene se derulează pe raza comunei Murighiol. Proprietarul unui fost camping din satul Murighiol construieşte, în locul popasului turistic aflat în paragină când l-a cumpărat, o bază turistică de lux care se întinde pe cinci hectare. „Am obţinut de la Uniunea Europeană 2,5 milioane de euro şi mai investesc şi eu o sumă mai mult decât dublă. La deschiderea sezonului turistic de anul viitor noua bază turistică pe care o construiesc la Murighiol va fi dată în folosinţă şi va fi cea mai mare din zonă”, a declarat Mihai Puflene. Trei pensiuni turistice au fost construite, anul acesta, de asemenea cu bani europeni în satele Plopu, Murighiol si Uzlina din această comună, ele fiind date în folosinţă în urmă cu câteva săptămâni, scrie Romania libera.
Industria spagii la vama cu Ungaria. Romanii urmariti general sau fara acte de identitate intra sau ies fara probleme din tara prin vamile din vest, cu complicitatea celor care ar trebui sa-i tina departe de granite. Doi dintre politistii care luau mita si trei transportatori au fost arestati in iunie. Reporterii „Adevarul de Seara Timisoara” au aflat povestea anchetatorilor sub acoperire. Politistii de frontiera aradeni „au privatizat” vamile Nadlac, Varsand si Turnu si le-au transformat in afaceri profitabile. Agentii romani si maghiari au stabilit o taxa de 400 de euro pentru urmaritii general si de 100 de euro pentru cei cu acte expirate in cazul in care acestia vor sa treaca granita ilegal, informeaza Adevarul.
Cariera exotică a unui român la Oxford. Absolvent de geologie la Cluj în 2002, românul Vasile Ersek a devenit, şapte ani mai târziu, cercetător ştiinţific la una dintre primele zece universităţi ale lumii: University of Oxford. Românul Vasile Ersek, în vârstă de 33 de ani, face parte din cercetătorii din Anglia care încearcă acum să descifreze cauzele şi amplitudinea schimbărilor climatice folosindu-se exclusiv de elemente naturale : stalagmitele din peşteri sau cochiliile de moluşte care au apărut cu mult înainte de descoperirea tehnologiilor moderne. Pentru asta, românul a avut nevoie, la început, de o bursă Erasmus la Universitatea din Lund, Suedia, unde a studiat paleoclimatologia. Ulterior, a aplicat pentru un master în geologie la Mississippi State University şi tot în SUA a obţinut titlul de doctor în geologie si oceanografie la Oregon State University. În urmă cu un an şi jumătate s-a întors în Europa pentru că i s-a oferit un post de cercetător ştiinţific la Oxford, potrivit Romania libera.
Baconschi, asociat in Fundatia Crestin-Democrata cu Anca Bartha, cercetata de DNA. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Anatol Baconschi, a decis sa se implice trup si suflet in ceea ce inseamna bunastarea spirituala a societatii romanesti. Si, cum diplomatia poate imbraca multe forme, o fundatie este o haina mai mult decit eleganta. Astfel, in iulie 2010, diplomatul Baconschi a infiintat Fundatia Crestin-Democrata. Motivul pentru care proaspatul pedelist a fondat organizatia mentionata este acela ca e nevoie de promovarea unei culturi politice inspirate din principiile si valorile populare europene: libertate, responsabilitate, solidaritate. Cel putin asa sustine comunicatul primit de la MAE (Ministerul Afacerilor Externe). Anca Bartha, acuzata penal in tandem cu sotul, Emeric Bartha. Apropo de libertate: credem ca la ea tine foarte mult doamna Anca-Cerasela Bartha. Daca nu va spune nimic numele ei, va trimitem noi la o sursa: conform Registrului National ONG (organizatii non-guvernamentale), disponibil pe website-ul Ministerului Justitiei, Anca-Cerasela Bartha este co-fondatoare a Fundatiei Crestin-Democrate. Deci, da, doamna Bartha si distinsul domn Baconschi sint cei doi fondatori ai importantei carute oengiste pripasite pe linga PDL, scrie Kamikaze.
Aproximativ 150.000 de credinciosi trecusera pana joi pe la racla cu moastele Sf. Parascheva. Aproximativ 150.000 de credinciosi trecusera, pana joi dupa-amiaza, potrivit jandarmilor ieseni, pe la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, la ora actuala in jur de 12.000 de pelerini asteptandu-si randul pentru a ajunge in fata, coada intinzandu-se pe doi kilometri. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, si mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, alaturi de un sobor format din zeci de preoti din tara si strainatate au oficiat, joi, la Catedrala Mitropolitana din Iasi, Sfanta Liturghie prilejuita de hramul Sfanta Parascheva, in curtea Catedralei fiind prezenti peste 10.000 de credinciosi, transmite corespondentul Mediafax. Printre politicienii prezenti la slujba s-au numarat liderul PSD Victor Ponta, vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu, liberalii Varujan Vosganian si Cristian Adomnitei. In schimb, niciun reprezentant al PDL nu a asistat la Sfanta Liturghie de la Mitropolia ieseana, informeaza Romania libera.
Cum ne-a pacalit Cocos cu parcarile Dalli – Interceptari. Sotul Elenei Udrea a fost interceptat, in 2008, in timp ce dadea indicatii angajatilor firmei care administreaza parcarile bucurestene. Dorin Cocos, sotul ministrului Turismului, Elena Udrea, conducea afacerea „Dalli”, chiar daca oficial nu mai are nicio treaba cu societatea din anul 2004. „Vezi daca nu le mai dam spaga, gata s-au facut ai dracu’!”, ii explica Dorin Cocos unui angajat de la Dalli Exim, in iunie 2008, dupa aproape patru ani de cand omul de afaceri sustinea ca a incheiat socotelile cu societatea ce administra parcarile bucurestene. Discutia dintre cei doi privea un control al Garzii Financiare la societatea Dalli Exim. Convorbirea a fost inregistrata de SRI in dosarul Alro, privind posibile fapte de subminare a economiei nationale, informeaza Adevarul.
Ce scrie presa straina despre protestele functionarilor romani. Protestele spontane ale angajatilor romani din domeniul finantelor, nemultumiti de reducerile salariale, au paralizat joi administratia fiscala romaneasca, dar potrivit analistilor, ele probabil ca nu vor influenta politica Guvernului, cel putin pe termen scurt, relateaza agentiile de presa straine. „Administratia fiscala romaneasca a fost paralizata joi de o greva fara preaviz a mai multor mii de functionari, care protesteaza fata de suprimarea stimulentelor lor, masura decisa in cadrul unui plan de austeritate si care se adauga unei scaderi deja anuntate cu 25 la suta a salariilor lor”, noteaza agentia France Press, care aminteste ca si taxa pe valoarea adaugata a crescut in Romania de la 19 la 24 la suta. „Astfel de actiuni pot afecta negativ performantele fiscale, pentru ca pot influenta colectarea taxelor”, a declarat un economist de la ING Bank, Vlad Muscalu, citat de Reuters. Angajatii romani de la Ministerul Finantelor au organizat o demonstratie spontana miercuri, provocand un val de proteste in intreaga tara, scrie si Associated Press, potrivit Romania libera.
Cei mai bogati romani au saracit cu 6 miliarde de euro. Cei 300 de milionari prezenti in noua editie au fost nevoiti si ei sa-si restructureze afacerile din cauza crizei. Potrivit evaluarilor, averea loc cumulata se ridica la 30 de miliarde de euro. Averile insumate ale celor mai bogati 300 de oameni de afaceri din clasament se situeaza in jurul valorii de 30 de miliarde de euro, echivalentul a 25,9% din produsul intern brut al Romaniei, potrivit editiei 2010 a „Top 300 cei mai bogati romani”, care va fi pe piata de luni, 18 octombrie. Cifra este cu 6 miliarde de euro mai mica fata de 2008. Mai exact, 169 de milionari au inregistrat, in 2009, scaderi ale averilor, 40 au iesit din top, si doar 38 au reusit sa-si conserve situatia financiara. Nici cei 43 de oameni de afaceri care si-au majorat averile nu au fost scutiti de efectele crizei, intrucat, pentru a-si asigura rentabilitatea au fost nevoiti si ei sa plateasca pretul piperat al restructurarii si eficientizarii activitatii. Imobiliarele sunt in continuare o miza pentru bogatii Romaniei – 140 dintre acestia au in continuare plasamente imobiliare, 65 detin portofolii semnificative in turism, 40 in industrie, 29 in comert, 18 in media si 14 in sectorul farmaceuticelor, potrivit evz.ro.