Business Report: Intrebare de Nobel: de ce sunt si someri, si posturi vacante?; In ce au investit bogatii din Top 300 Capital; Google Price Index iti arata inflatia in lume
In ce au investit bogatii din Top 300 Capital. Editia din acest an a Top 300 Capital, care va aparea luni 18 octombrie, aduce cu sine numeroase surprize in ceea ce priveste averile celor mai bogati romani. Desi exista domenii grav afectate de criza, exista un interes destul de ridicat pentru ele. Unde si-au bagat banii cei 300 de bogati ai Romaniei si cati dintre ei au investit in domenii „periculoase”? Desi s-au fript serios din cauza prabusirii pietei imobiliare, aproape jumatate dintre ocupantii Top 300 continua sa aiba afaceri in acest sector. Sectoare productive, precum cel alimentar, ori al extractiei si prelucrarii hidrocarburilor, au generat venituri consistente, in pofida crizei. Fie ca este vorba despre retailul traditional, prin retele de magazine, fie de cel online, comertul a continuat sa atraga investitii in ultimii doi ani, informeaza Capital.
Intrebare de Nobel: de ce sunt si someri, si posturi vacante? Ajutoarele de somaj mai mult incurca decat ajuta, spun cercetatorii. Premiul Nobel pentru Stiinte Economice a fost decernat economistilor Peter Diamond, Dale Mortensen si Christopher Pissarides pentru „teoria pietelor cu frictiuni de cautare”, care explica de ce timpul si resursele necesare fac ca oferta si cererea sa nu se intalneasca intotdeauna. Cadrul teoretic incearca sa explice, de exemplu, de ce sunt atat de multi someri desi exista si numeroase posturi vacante. „De ce sunt atatia oameni neangajati, in conditiile in care sunt infiintate multe locuri de munca? Cum pot afecta politicile economice somajul? Laureatii de anul acesta au dezvoltat o teorie care poate fi folosita pentru a raspunde la aceste intrebari”, se arata intr-un comunicat al Academiei Regale Suedeze pentru Stiinta. Diamond, Mortensen si Pissarides au creat modele care ajuta la intelegerea modului in care somajul, numarul locurilor de munca vacante si salariile sunt afectate de legislatie si de politicile economice. O concluzie a teoriei acestora este ca ajutoarele de somaj mai generoase duc la un somaj mai ridicat si intervale de timp mai lungi in care angajatorii cauta angajati, iar somerii incearca sa gaseasca un loc de munca, explica Romania libera.
12 idei cu care investitorii vor sa ridice economia. Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a lansat saptamana trecuta un set de 12 masuri prioritare a caror implementare ar trebui sa genereze o crestere reala si cumulata a PIB cu 11,6%, pana in 2015. Masurile sunt parte a unui „program pentru crestere economica”, ce cuprinde o serie mai ampla de masuri si estimarea impactului macroeconomic ce ar urma sa fie resimtit in economie daca acestea vor fi adoptate de guvernanti. Obiectivele pe care CIS le propune si pe care le considera tangibile sunt cresterea PIB pe cap de locuitor de la 5.500 euro, in 2009, la 8.500 euro, in 2015, ceea ce inseamna asumarea unei cresteri anuale de trei procente. In viziunea CIS, increderea consumatorilor trebuie sa creasca la nivelul de dinaintea crizei si investitiile straine directe trebuie sa fie de minimum 25 de miliarde de euro in perioada 2011 – 2015. Un loc central in strategie il ocupa absorbtia fondurilor europene, care ar trebui sa creasca de la circa 1,5 miliarde de euro (perioada 2007 – iunie 2010) la un minim de 10-13 miliarde de euro, intre 2011 si 2015, relateaza Capital.
Google Price Index iti arata inflatia in lume. Compania Google foloseste preturile magazinelor on-line pentru a elabora „Google Price Index”, indicele preturilor Google. Este un indicator zilnic al inflatiei care ar putea deveni o alternativa la datele statistice oficiale, potrivit Financial Times. Metoda, elaborata de economistul sef al Google, Hal Varian, se bazeaza pe o colectare rapida a datelor folosind sursele de pe internet. Indicele oficial al preturilor de consum este elaborat pe baza datelor colectate manual din magazine si se publica lunar, cu o intarziere de cateva saptamani. Oficialii Google inca nu au decis daca vor publica acest indice, dupa cum a declarat Hal Varian. El a dezvaluit insa ca Google Price Index arata un trend deflationist clar in SUA pentru obiectele cumparate pe net, de la Craciun pana in prezent, transmite evz.ro.
Salariile angajatilor la privat au crescut cu 9%. Romanii care lucreaza in companiile private au castigat in medie cu 9% mai mult in septembrie fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de compania PayLogic. „Cresterea veniturilor s-a facut nu neaparat prin majorarea salariilor, cat prin conectarea acestora la performantele companiilor si eficienta angajatilor”, explica realizatorii analizei. Nu este insa vorba despre toate sectoarele de activitate, ci doar de 102 companii private din industria auto, domeniul financiar, productie, medical si comert. In acelasi interval, angajatii la privat au fost recompensati cu prime mai consistente, bugetul alocat in acest sens crescand cu 48%. Numarul mediu de angajati din companiile private era in septembrie cu 5% mai mic fata de cel din aceeasi luna a anului trecut. Patronii vad insa jumatatea plina a paharului, pentru ca nu au mai avut fluctuatii de personal asa de mari ca anul trecut, informeaza Gandul.
Lovitura pentru producatorii de tigari: Comisia Europeana vrea sa interzica fumatul in locuri publice. Din 2011, locuitorii din toate statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea fuma in locuri publice, dupa ce forurile de la Bruxelles vor introduce noi prevederi legislative, a anuntat comisarul european pentru sanatate, John Dalli. Intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt, preluat de Euobserver, John Dalli a declarat ca ”trebuie sa completam legislatia care interzice fumatul in toate spatiile publice, in mijloacele de transport sau la locul de munca.” Comisarul european pentru sanatate considera ca nu mai trebuie tolerata nicio exceptie de la reguli, deoarece fumatul nu afecteaza doar sanatatea trecatorilor, ci si a angajatilor care isi desfasoara activitatea in locuri publice. Noile norme ar putea impune si limitari in ceea ce priveste continutul de nicotina si de alte substante toxice din tigari. De asemenea, Comisia Europeana doreste ca pachetele cu tigari sa nu mai fie expuse in locuri vizibile, iar aspectul lor sa fie cat mai neatractiv cu putinta. Astfel, pachetele ar putea avea imprimate poze explicite care sa ilustreze efectele nocive ale fumatului, precum si informatii privind substantele toxice pe care le contin tigarile, relateaza evz.ro.
Conditiile Guvernului pentru ajutorul de 10.000 de euro. Planurile de afaceri ale tinerilor intreprinzatori destinate productiei, care creeaza minimum sase locuri de munca, au o pondere a investitiei in cheltuieli de peste 80%, si sunt dezvoltate in mediul rural cu utilaje noi si credit bancar vor primi de la Guvern cel mai mare punctaj pentru ajutor de stat. Ajutorul financiar de maximum 10.000 euro va fi alocat pentru un numar estimat de 200 firme in acest an si minimum 1.000 firme anul viitor, a declarat, luni, premierul Emil Boc. Astfel, pentru o firma – denumita microintreprindere „S.R.L. – I. D.” („societate cu raspundere limitata – intreprinzator debutant”) – care se va ocupa de productie vor fi acordate 20 de puncte, pentru servicii, 15 puncte, iar pentru comert si alte activitati, 10 puncte. Daca planul de afaceri conduce la crearea de cel putin sase noi locuri de munca permanente vor fi acordate 20 de puncte, in timp ce pentru minimum patru sau cel putin doua locuri de munca vor fi acordate 15, respectiv 10 puncte, anunta Romania libera.
Topul afacerilor care sfideaza criza. Dispar bancile, apar magazinele de nisa. Centrele de inchirieri si vanzari de biciclete, magazinele cu produse bio sau casele de pariuri sunt afacerile sezonului in Bucuresti. Criza economica prelungita a franat planurile de expansiune ale magazinelor care, traditional, se regaseau pe principalele artere bucurestene. Magazinele de produse IT, show-roomurile auto, farmaciile si bancile si-au temperat semnificativ ritmul in care deschid noi unitati. Exista insa si afaceri care pornesc la drum chiar in aceasta perioada. Apare o noua generatie de intreprinzatori, dedicati niselor. „Un exemplu elocvent este reprezentat de magazinele de biciclete. In ultimele luni s-au deschis sase-sapte astfel de spatii doar in Capitala”, a declarat Costel Alecu, managerul departamentului de retail si industrial al agentiei imobiliare Regatta, titreaza Gandul.
Liber la subventii pentru pamant. Incepand cu data de 16 octombrie 2010, fermierii care au depus cereri de plata in cadrul schemei de plata unica pe suprafata – SAPS 2010 vor putea primi sumele aferente avansului, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Pentru anul 2010, cuantumul alocat platilor directe unice pe suprafata este de 80,36 euro/hectar, avansul fiind de 37,85 euro/hectar, reprezentand 46% din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata finantata din FEGA. Platile sunt efectuate in lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul. Pentru data de 30 septembrie 2010, BCE a stabilit un curs de 4,2718 lei, scrie evz.ro.
Mall-urile noastre departe de cele din Occident. Romania este inca intr-un proces de tranzitie de la formele populare de comert catre cel contemporan. Suntem inca departe de nivelul atins in alte tari din Occident, unde retail-ul modern are o traditie de zeci de ani. Despre piata de retail din Romania am discutat cu Razvan Sin, Head of Retail Department, DTZ Echinox. In perioada 2003 – 2008 piata de retail din Romania a urmat un trend ascendent, noile livrari de spatii comerciale moderne atingand punctul de varf in anul 2008 prin totalul de aproximativ 400.000 mp inchiriabili livrati pe piata (echivalentul a 24 proiecte comerciale de tip shopping center). Prin suprafata livrata la nivelul anului 2010 de aproximativ 150.000 mp inchiriabili, piata revine la ritmul de crestere inregistrat in perioada 2006 – 2007, scrie Capital.
Cati romani si-au facut polita obligatorie a casei si de ce statul nu-si asigura locuintele. Pentru cele circa 3.000 de locuinte, institutiile statului ar trebui sa achite pana la 60.000 euro. Statul este prea sarac in acest an pentru a achita asigurarea obligatorie a locuintelor pe care le are in proprietate. Reprezentantii Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), institutie care emite politele obligatorii pentru locuinte, estimeaza ca numarul unitatilor locative detinute de institutiile de stat se ridica la 2.000-3.000 de unitati. Astfel ca suma maxima ce ar trebui virata la PAID de stat este estimata la 60.000 euro, adica aproape cat un Logan tunat dintre cele achizitionate in 2008 de Politia Romana. La trei luni de la demararea campaniei de asigurare obligatorie a locuintelor, niciuna dintre institutiile statului care are locuinte in proprietate nu a platit la PAID contravaloarea asigurarii obligatorii a fondului locativ detinut. Polita costa 10 euro pe an pentru casele din chirpici si 20 de euro pe an pentru cele din beton, anunta Gandul.
Chiriile cresc in centrul istoric al Capitalei. Centrul istoric al Capitalei reprezinta singura zona comerciala din Bucuresti, dar si din tara, unde chiriile au crescut fata de anul 2008, devenind in 2010 noul ‘hot spot’ pentru cafenele, baruri si restaurante, arata o analiza a companiei imobiliare CB Richard Ellis Romania, informeaza evz.ro.
BCR a absentat de la concilierea cu cei peste 400 de clienti reclamanti ai sai. Banca Comerciala Romana (BCR) a evitat sa participe la concilierea de marti cu reprezentantii a peste 400 de clienti nemultumiti, invocand aspecte strict formale, se arata intr-un comunicat al casei de avocatura Piperea si Asociatii. Initial, dupa depunerea invitatiei la conciliere, Societatea Civila de Avocati (SCA) Piperea si Asociatii, care reprezinta grupul de clienti nemultumiti, a primit un fax prin care a fost rugata sa depuna contractele de credit ale clientilor (peste 400 de astfel de contracte) sau sa le identifice. ‘Ca urmare a acestei adrese, pentru a arata disponibilitatea noastra, am depus un tabel in care indicam aceste contracte. Cu toate acestea, marti am primit prin fax refuzul BCR de a se prezenta la conciliere tocmai pentru ca nu am depus contractele de credit’, au declarat reprezentantii Piperea si Asociatii, citati de Capital.