Subiectele Zilei: Cine sunt angajatii la stat cu 5.000 de euro pe luna; Dupa zece ani, statul revine la Rompetrol; Fiscul ii pune pe miliardarii romani sa depuna "Declaratii de bogatie"; Nota lui Basescu catre Securitate, vazuta de Plesu
Dupa zece ani, statul revine la Rompetrol. La zece ani de la privatizarea Petromidiei, statul, prin Ministerul Finantelor, va redeveni actionar in companie, in contul unor datorii in valoare de 570 milioane euro, din care nu si-a recuperat nici a zecea parte pana acum. Datorii pe care cumparatorului de atunci al Petromidiei, Dinu Patriciu, guvernarea PSD i le-a amanat la plata in urma cu sapte ani, prin OUG 118/2003, transformandu-le in obligatiuni. Fara a sti cand si cum isi va mai recupera banii de care are nevoie la buget, statului i se ofera un pachet minoritar de actiuni intr-o companie cu pierderi tot mai mari. Mai mult, se pare ca Finantele nici nu au inca o strategie in fata Rompetrol, aparata de trei mari case de avocatura, scrie EVZ.
Fiscul ii pune pe miliardarii romani sa depuna „Declaratii de bogatie”. Ce patesc cei care au firme pe pierdere, dar le creste averea. Incepand cu 2011, nu numai politicienii vor fi obligati sa depuna, o data pe an, declaratie de avere. Fiscul se pregateste sa le impuna romanilor bogati a caror avere creste cu cel putin 50 de mii de euro intr-un an sa depuna o declaratie de patrimoniu, a declarat pentru gandul directorul Directiei de Control din ANAF, Marian Morcoasa. Daca dividendele declarate de firma bogatului nu se „potriveste” cu declaratia de patrimoniu, atunci averea nedeclarata va fi impozitata cu 16%. „Tot prin aceste modificari legislative este prevazuta competenta organelor fiscale de a exercita inspectia fiscala pentru o anumita perioada, asupra persoanelor fizice la care se constata o crestere de patrimoniu, nejustificata prin veniturile declarate la organele fiscale competente”, a declarat Marian Morcoasa, anunta Gandul.
Visul american, fraudat de un roman. Iosif Coza vindea emigrantilor povesti fictive de persecutare in Romania. Iosif Caza va sta sapte ani si jumatate dupa gratii pentru ca a ajutat 700 de persoane sa obtina fraudulos azil in Statele Unite. In casa din SUA a romanului au fost gasite stampile si acte false care il ajutau pe timisorean sa creeze povesti fictive de persecutare in Romania. Iosif Caza (43 de ani) este romanul care a reusit sa obtina pentru mai bine de 700 de persoane drept de sedere in America folosindu-se de acte, stampile si declaratii false care creau o Romanie a Evului Mediu, in care cetatenii sunt persecutati doar pentru ca Dumnezeul lor, are alta fata. Romanul nu a facut altceva decat sa se foloseasca de slabiciunea americanilor, usor de impresionat atunci cand aveau in fata lor o familie care, in acte, era batuta de politisti pentru apartenenta religioasa, anunta Adevarul.
Cine sunt angajatii la stat cu 5.000 de euro pe luna. V-ar placea sa mergeti la serviciu si dupa fiecare doua ore de munca sa primiti o pauza de o ora si jumatate in care puteti dormi, merge la sauna sau la sala de sport? Sa aveti 49 de zile de concediu pe an si un salariu de cateva mii de euro? Pare a fi meseria ideala. In realitate, vorbim despre una dintre cele mai stresante activitati din lume. Cea mai misterioasa companie a statului roman la capitolul salarizare este R.A. ROMATSA. Veniturile celor 1.600 de angajati ai institutiei care se ocupa de traficul aerian din Romania sunt atat de mari, incat daca vreunul isi divulga leafa risca concedierea. Salariile acestor angajati ai statului au starnit insa multe controverse. Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor spune ca leafa neta nu depaseste 1.500 de euro la salariatii auxiliari si 3.000 de euro la controlorii de trafic aerian, scrie Romania Libera.
Nota lui Basescu catre Securitate, vazuta de Plesu. Plecand de la cateva documente din arhiva CNSAS publicate recent de EVZ, care arata ca a refuzat propunerea de a conduce Europa Libera, Andrei Plesu a povestit in premiera acest episod din viata sa, precum si despre sedintele Medita tiei Transcendentale la care a participat, relatia cu anchetatorii comunisti, bursa Humboldt obtinuta in 1983, odata cu Gabriel Liiceanu, si exilul de la Tescani, scrie EVZ
Fiscul protejeaza firmele demnitarilor si companiile nationale cu restante la CAS. Senatul a adoptat, ieri, o propunere legislativa care prevede ca ANAF va executa silit persoanele fizice care nu isi achita la termen contributiile datorate fondului asigurarilor sociale de sanatate. Potrivit reprezentantilor pensionarilor, executarea silita a persoanelor fizice care nu achita contributiile pentru bugetul asigurarilor sociale nu va aduce multe imbunatatiri sistemului, cat timp statul va continua sa protejeze firmele demnitarilor si companiile nationale cu restante de ordinal miliardelor. ANAF a compensat datoriile la CAS ale marilor companii cu arierate. Reprezentantii pensionarilor sustin ca executarea silita a persoanelor fizice care nu achita contributiile la bugetul asigurarilor sociale de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este „frectie la picior de lemn”, cat timp statul continua sa protejeze angajatorii cu restante semnificative, anunta Puterea.
Preafericitul Daniel si pacatele trufiei. Inalt Preafericitul Cumatru Daniel n-a transmis o vorbulita de consolare parintilor copilasilor prajiti in holocaustul de la Maternitatea Giulesti. A dat de inteles, prin terti, ca bebelusii facuti scrum in oribilul sinistru nu pot fi inmormintati crestineste. „Biserica nu face derogari”, a zis o voce plictisita. Asta a fost prin luna lui Gustar. Mai prin luna lui Florar, Preafericitul Daniel s-a aplecat pina la pamint, precum cei trei crai de la Rasarit, in fata singurului bebelus care i-a retinut atentia pe 2010, printisorul Carol Ferdinand, fiul printului Paul si al printesei Lia: „(…) Va adresam alese felicitari cu ocazia botezului fiului dumneavoastra, Alteta Sa Carol Ferdinand, care astazi, prin „primirea Sfintelor Taine ale Botezului, Mirungerii si Impartasaniei euharistice, devine vas ales al harului Preasfintei Treimi si fiu spiritual al Bisericii Ortodoxe Romane”. Integral in Academia Catavencu.
Ultima iarna cu facturi „imblanzite” la incalzire. Pretul gigacaloriei creste doar cu cinci lei in sezonul rece, din cauza maririi TVA. Consilierii generali au amanat insa revizuirea listelor cu subventii pentru luna martie a anului viitor. In ciuda temerilor din ultima vreme privind renuntarea la subventiile acordate „in masa”, facturile la intretinere nu vor exploda in aceasta iarna. La avizierul blocurilor, sumele vor creste usor: pretul unei gigacalorii va fi 124 de lei, fata de 119 lei, cat este acum. Suma corespunde cresterii TVA cu 5%, au explicat consilierii generali ai Capitalei. „Bucurestenii vor plati un pret unic si iarna asta. Nu mai avem cum sa analizam veniturile, ca sa putem acorda diferentiat subventia. Insa, din martie, vom discuta cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si vom stabili cine si cat va mai primi subventie”, a explicat viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, informeaza EVZ.
Pe hartie, bugetul Romaniei sta mai bine. Cum arata situatia din economia reala. Masurile luate de Guvern pentru a echilibra bugetul de stat ingreuneaza revenirea economica, sustin economistii, primul exemplu fiind majorarea TVA, care aduce mai multi bani in vistierie, dar reduce consumul. In iulie si august, Guvernul a reusit, prin majorarea TVA si prin taierea cu un sfert a salariilor bugetarilor, sa echilibreze, cat de cat, finantele publice. Faptul ca Executivul are sanse din ce in ce mai mari sa respecte tinta de deficit bugetar de 6,4% din PIB impusa de FMI nu garanteaza insa revenirea economica. Ba din contra, spun economistii, care subliniaza ca cifrele legate de buget arata mai bine dupa ce s-au luat masuri care au ingreunat iesirea din recesiune. In primele opt luni ale acestui an, veniturile statului au crescut cu 2,9% fata de perioada similara din 2009, motivul principal fiind majorarea accizelor de la inceputul acestui an si a TVA din iulie, conform executiei bugetare facuta publica marti de Ministerul de Finante, scrie Gandul.
Dorin Cocos si Elena Udrea, printre noutatile din TOP Forbes 500 miliardari. Personaje notorii precum Gabriel Oprea, Ion Bazac si Elena Udrea s-au imbogatit in anul crizei. Anul 2009 nu a fost unul mai bun din punct de vedere economic, insa cei 66 de nou-intrati detin firme cu afaceri importante in domenii precum energie, constructii sau farma. Printre cei nou-intrati in editia din 2010 a topului Forbes 500 Miliardari se numara si nume sonore ca Ion Sturza, locul 57 in clasament, cu o avere estimata la 90-95 milioane de euro. La cei 50 de ani, Sturza isi ajusteaza ideile de la afaceri in stil macro la investitii mai mici, de maximum 100 de milioane de euro. Aceasta este si suma pe care fondul propriu de investitii GreenLight Invest o are la dispozitie pentru piata din Romania, anunta Adevarul.
Cum traieste educatia, asa-zis gratuita, din „fondul clasei”. Scoala de stat este gratuita, insa a ajuns sa traiasca pe spinarea parintilor. „Fondul clasei”, banii pompati pe sub mana in sistem, nu iarta nici un parinte, desi legal nu este obligatoriu. In Constitutie scrie negru pe alb ca a-ti duce copilul la scoala sau la gradinita este un drept garantat si care nu costa nimic. Parintii stiu insa bine ca, dincolo de uniforme, rechizite, ghiozdane si alte cheltuieli inerente, educatia copiilor lor in sistemul de stat vine cu niste costuri ascunse. Legal, ele au un nume inofensiv: fondul clasei. Sunt bani stransi de Comitetele de parinti, de care cadrele didactice nu au voie sa se atinga, iar contributia parintilor nu este obligatorie si nu poate afecta evolutia scolara a elevilor. Conform Regulamentului scolar, fondul clasei „contribuie la intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei sau a unitatii de invatamant”. Numai ca, in multe cazuri, contributia e de proportii, informeaza Romania Libera.