Monitorizare: Femeia in presa din Romania, ca jurnalist sau ca subiect al stirii
Femeile care prezinta sau realizeaza stiri sunt mai numeroase decat barbatii in media din Romania, dar devin subiect al stirii doar in 32% din materialele monitorizate in cadrul unui proiect intitulat „Despre cine vorbesc stirile”, o monitorizare internationala realizata din cinci in cinci ani si initiata la Congresul Mondial al Femeii de la Beijing din 1995. Cea mai noua editie a studiului va fi prezentat miercuri, la Centrul pentru Jurnalism Independent.
In cadrul raportului „Who Makes the News Global Monitoring Project – Despre cine vorbesc stirile”, au fost monitorizate timp de o zi, in urma cu aproape un an (10 noiembrie 2009), stirile din presa scrisa, radio, televiziune si online din 130 de tari, inclusiv Romania (printr-o echipa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti).
Potrivit unui comunicat ce anunta evenimentul gazduit maine de CJI, „in Romania rezultatele consolideaza majoritatea stereotipurilor de gen”. Astfel, rezultatele monitorizarii din Romania arata, intre altele, ca:
- femeile prezentatoare si reportere sunt mai numeroase ca barbatii (60% fata de 40%) in media din Romania
- femeile devin subiect al stirii doar in 32% din materialele monitorizate
- „63% dintre stiri consolideaza stereotipurile, numai 5% le dinamiteaza, in timp ce 32% sunt neclare din acest punct de vedere”
- domeniile predilecte ale jurnalistelor sunt sanatatea si socialul, urmate de economie si politica
- femeile apar in 37% dintre fotografiile de pe prima pagina a ziarelor, iar barbatii in 63%
Vezi detalii despre monitorizare si despre evenimentul de miercuri in comunicatul de presa