Sari direct la conținut

Speranta de viata la nastere versus speranta de viata la 65 de ani

Businessday.ro

Se discuta mult despre decizia guvernului de a egaliza varsta de pensionare la barbati si femei pana in 2030, insa uneori se face o confuzie intre speranta de viata la nastere si speranta de viata la 65 de ani, confuzie care ii determina pe unii sa sustina ca, de fapt, romanii nu mai apuca sa traiasca din pensie decat o perioada scurta de timp, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Speranta de viata la nastere – reprezinta durata medie a vietii. In Romania, speranta de viata in 2008 a fost de 69,7 ani pentru barbati si de 77,2 ani pentru femei, in timp ce media UE a fost de 76,1 ani, respectiv 82,2 ani.

Dincolo de nivelul de trai, speranta de viata la nastere este puternic influentata de mortalitatea infantila – cum Romania se afla pe unul dintre primele locuri in Europa la acest capitol rezulta ca si speranta de viata este trasa puternic in jos.

Speranta de viata la 65 de ani – reprezinta speranta medie de viata a celor care au ajuns deja la varsta de 65 de ani. In Romania, in 2008, barbatii care au ajuns la aceasta varsta mai aveau o speranta de viata de 14 ani, iar femeile de 17 ani, cifre cu aproximativ doi ani mai mari decat cele din 1995. Daca ritmul de crestere al sperantei de viata la 65 de ani se va mentine, in 2030, barbatii vor trai in medie 81 de ani, iar femeile 84 de ani.

In Uniunea Europeana, speranta de viata la 65 de ani este de 17 ani in cazul barbatilor, si de 20,5 ani in cazul femeilor.

Mai departe, un alt indicator important este legat de numarul anilor de viata sanatoasa la care poate spera o persoana ajunsa la varsta de 65 de ani – in Romania, 7,7 dintre cei 14 ani pe care ii mai traiesc barbatii sunt ani in care acestia nu au probleme de sanatate, cifra in cazul femeilor fiind de 7,8 ani.

Concluzie

Daca discutam despre egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani, speranta de viata la 65 de ani este indicatorul pe care trebuie sa il luam in considerare, pentru ca acesta arata de fapt cati ani de pensie mai apuca o persoana care s-a pensionat pentru limita de varsta.

Cum stam acum in comparatie cu alte tari din Europa se poate observa in grafic, click aici pentru detalii. Deloc surprinzator, pensionarii romani traiesc mult mai putin decat cei din tarile dezvoltate.

PS: nu sustin cresterea varstei de pensionare si cred ca actualul Pilon I este epuizat. Tinerii care se bazeaza doar pe pensia de la stat vor avea in mod sigur surprize neplacute in momentul in care vor iesi la pensie.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro