Presa in Diagonala: Administratia Obama divizata de razboiul din Afganistan; Rusia si-a prezentat viziunea asupra comorilor din zona Arctica; Bulgaria sarbatoreste 102 ani de la proclamarea independentei
Administratia Obama divizata de razboiul din Afganistan. Aparitia cartii lui Bob Woodward numita „Razboaiele lui Obama” ofera o noua imagine asupra administratiei prezidentiale fata de conflictul din Afganistan. Potrivit lui Woodward, consilierii presedintelui American au avut propria batalie interna in ultimele 20 de luni legata de strategia pe care SUA trebuie sa o aplice in razboiul din Afganistan. Cartea, care nu a fost inca lansata ofcial, se pare ca a ajuns in redactiile mai multor ziare precum Washington Post si New York Times. Pana in acest moment Casa Alba nu a facut nici o declaratie pe acest subiect. Woodward, reporter de profesie, a devenit faimos prin expunerea publica a scandalului Watergate in care era implicat Presedintele Richard Nixon si a unor dezvaluiri legate de Presedintele George W. Bush si razboiul din Irak, scrie BBC.
Bulgaria sarbatoreste 102 ani de la proclamarea independentei. In data de 22 septembrie, Bulgaria sarbatoreste 102 ani de la declararea oficiala a independentei fata de Imperiul Otoman. Chiar daca dupa razboiul ruso-turc din anii 1877-1878 a urmat semnarea Tratatului de la San Stefano prin care s-a format principatul bulgar autonom, Bulgaria a continuat sa plateasca tribut Portii pana la independenta proclamata la 22 septembrie 1908. Sarbatorirea zilei de 22 septembrie are loc in mod traditional in orasul Veliko Tarnovo, capitala celui de-al doilea Imperiu Bulgar, unde in anul 1908 tarul Ferdinand si prim-ministrul Alexander Malinov au proclamat independenta tarii. Ziua Independentei Bulgariei a fost declarata sarbatoare oficiala de catre Parlamentul bulgar la data de 10 septembrie 1998, informeaza Novinite.
Polonia, nemultumita de documentele rusesti privind accidentul aviatic de la Smolensk. Expertii polonezi de la Moscova care se ocupa de cercetarea accidentului aviatic din aprilie de la Smolensk s-au declarat nemultumiti de documentele puse la dispozitie de catre echipa de cercetatori rusi. In data de 10 aprilie 2010, avionul TU-154 care il transporta pe presedintele polonez Lech Kaczynski si pe alti oficiali polonezi s-a prabusit in apropiere de Smolensk. Oficialii erau in drum spre ceremonia de comemorare a masacrului de la Katyn din 1940, in care 20.000 de polonezi au fost ucisi de catre fortele sovietice. „Plec cu un sentiment de dezamagire. Multe lucruri pe care doream sa le stim lipsesc din documente”, a declarat Edmund Klich, conducatorul cercetarilor. Expertii si-au inaintat nemultumirile catre Comitetul Interstatal pentru Aviatie (MAK). Majoritatea plangerilor acuza lipsa de detalii tehnice ale aeroportului Severny din Smolensk. MAK nu a raspuns inca reclamatiilor. Relatiile dintre Rusia si Polonia se imbunatatisera datorita cooperarii Rusiei in anchetarea cauzelor tragediei, dar s-au racit din nou saptamana trecuta, dupa ce Polonia a refuzat extradarea liderului separatist cecen Akhmed Zakayev aflat la Varsovia dupa participarea la un congres al cecenilor, scrie Ria Novosti.
Rusia si-a prezentat viziunea asupra comorilor din zona Arctica. Un forum international organizat miercuri la Moscova si-a propus sa arate lumii viziunea Rusiei pentru regiunea Arctica. Potrivit expertilor rusi, regiunea Arctica contine o fabuloasa bogatie neexploatata constand in petrol si gaze naturale. La momentul actual se crede ca regiunea contine o cantitate dubla de petrol fata de estimarile anterioare si ca gazele naturale din Arctica ar exista intr-o cantitate mult mai mare decat petrolul. Rusia a anuntat inceperea masuratorilor si expeditiilor necesare intocmirii unui nou atlas al zonei care va contine si zone cu grad de risc, ceea ce ar fi de folos companiilor care lucreaza in regiune. Sectorul rusesc al Arcticii este locuit de 1,5% din populatia Rusiei, argument folosit de Rusia pentru a crea un ascendent asupra zonei. Totusi, alte sapte state se regasesc in regiunea Arctica: Canada, Danemarca (Groenlanda), SUA (Alaska), Islanda, Norvegia, Suedia si Finlanda. Cat priveste granitele maritime, atat Rusia cat si celelalte state au jurisdictie pe 12 mile marine in jurul tarmurilor proprii. Prin strangerea de informatii stiintifice, Rusia urmareste extinderea jurisdictiei in regiune, anunta CNN.