Sari direct la conținut

Contributiile sociale la Persoane Fizice Autorizate si cei platiti pe drepturi de autor. Un nou episod de balbaieli

HotNews.ro

Ce am aflat, concret, in urma sedintei de Guvern de miercuri, 8 septembrie? Ce-a mai ramas dintr-un act normativ dezbatut mai bine de doua luni (Ordonanta 58/2010), plus Norme de aplicare extrem de controversate, plus doua proiecte de modificare publicate in ultimele zile? O singura chestie clara, pana la aceasta ora: toti cei care obtin venituri din drepturi de autor, cu exceptia celor care au carte de munca si drepturi de autor ocazionale, platesc contributii sociale de 16,5% care vor fi retinute la sursa (platitorul de venit). Despre Persoanele Fizice Autorizate, am primit doua raspunsuri la fel de neclare de la ambii ministri – al muncii si al finantelor publice.

Din declaratiile facute miercuri, 8 septembrie:

  • Ministrul Muncii, Ioan Botis: „Persoanele Fizice Autorizate practic sunt reglementate, platesc ca persoana fizica autorizata contributiile, dar in cazul in care presteaza ca drepturi de autor in acel caz ele vor fi … platitorul de venit va vira cei 16,5%.”
  • Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu: „Persoanele Fizice Autorizate obtin doua categorii de venituri: venituri din drept de autor si alte venituri. Daca obtin venituri din drept de autor, intra sub incidenta Ordonantei 58/2010. Pentru celelalte venituri, se aplica legislatia anterioara Ordonantei 58”.

Ce sa intelegem de aici? Ca noua varianta a modificarilor la Ordonanta 58/2010 se refera numai la drepturi de autor? Avand in vedere ca, de fapt, ambii ministri s-au referit numai la drepturi de autor in conferinta de presa, niciun cuvant despre alte categorii de venituri, aceasta ar putea fi concluzia. Dar putem sti?

Mentionam ca HotNews.ro a solicitat biroului de presa al Guvernului varianta finala a modificarilor aduse Ordonantei 58/2010. Vom reveni cu detalii deindata ce sunt disponibile. In plus, ieri, 7 septembrie, proiectul de modificare a OUG 58/2010 publicat de Mediafax facea referire la toate veniturile obtinute din alte surse, nu doar cele din drepturi de autor.

O alta ciudatenie anuntata tot astazi, in sedinta de Guvern, se refera la procentul de 16,5% pe care trebuie sa-l plateasca cei care obtin venituri din drepturi de autor. Amintim ca pragul deadline-ului pentru depunerea declaratiilor, adica pe 24 august, oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate explicau (dupa ce s-au gandit si razgandit in mai multe randuri, cu declaratii contradictorii) ca persoanle care au carte de munca si obtin in paralel venituri din drepturi de autor nu platesc contributii la sanatate pentru cele din urma, fiindca asa prevede Legea speciala – Legea 95/2006..

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro