Politic Show: Boc, de dimineata la plenul Senatului. Vezi cum ii tine sub control pe PDL-isti; Cseke si Predoiu ingroasa randurile remaniabililor; Stolojan, despre inlocuirea Guvernului: "Schimbarea regilor, bucuria nebunilor"
Boc, de dimineata la plenul Senatului. Vezi cum ii tine sub control pe PDL-isti. Premierul Emil Boc pare sa monitorizeze atent activitatea senatorilor PDL, cu care, mai pe seara, va avea cea de-a doua sedinta de astazi. In plus, liderul democrat-liberal asista si la plenul Senatului in care Legea ANI si alte acte normative importante sunt supuse dezbaterii si votului. Senatorii PDL au primit de dimineata instructiuni de la seful de partid. Inaintea sedintei de plen, Emil Boc a avut o scurta intrevedere, de jumatate de ora, cu senatorii democrat-liberali. Au discutat „despre ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Senatului pe tema legii ANI”, dupa cum sustine senatorul PDL, Radu Alexandru Feldman. In aceasta dupa-amiaza, dupa finalizarea sedintei de plen, Boc si-a fixat o noua intalnire cu senatorii democrat-liberali. „Va fi o discutie, un dialog cu presedintele partidului, care este si premier, in care fiecare membru va spune ce considera”, a adaugat Feldman. Premierul Emil Boc se afla de la ora 10.00 in sala de plen a Senatului, unde ia parte la sedinta extraordinara, in care se dezbate Legea ANI, dar si alte acte normative propuse spre dezbatere de liberali, precum ordonanta de modificare a TVA. Boc ia cuvantul la fiecare document nou introdus spre dezbatere, informeaza EVZ.
Cum se bat pedelistii in cumetrii politice: „O sa bagi partidul in rahat cu vanzarile astea”. Vicele PDL, Cezar Preda, are din nou nemultumiri fata de propriul guvern. Luni seara, la sedinta Biroului Permanent National, Preda l-a luat in colimator pe ministrul Economiei, Adriean Videanu, caruia i-a reprosat ca vrea sa vanda „pe nimic” 10 la suta din portofoliul de actiuni pe care statul roman le mai detine la Petrom Cu aerul ca are informatii din Comisia de control al SRI, pe care o conduce, Cezar Preda a sustinut ca vanzarea acestor actiuni – jumatate din pachetul detinut de stat – tine de siguranta nationala. „O sa bagi partidul in rahat cu vanzarile astea”, i-a spus el lui Videanu, conform unor surse participante la discutie. Ministrul Economiei s-a tinut tare pe pozitii, dand garantii ca, in urma vanzarii pachetului de 10 la suta, va obtine un pret mai mare decat a primit Guvernul Nastase cand a vandut 51 la suta din companie austriecilor de la OMV, scrie Gandul.
Hasotti: Senatorii PNL vor vota in plen pentru Legea ANI. Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat marti in plen ca liberalii au luat decizia politica de a vota in favoarea Legii ANI, chiar daca au rezerve cu privire la constitutionalitatea unor prevederi ale actului normativ, potrivit Newsin. „Vreau sa va spun ca si la Camera si la Senat- si il am aici pe distinsul domn ministru Predoiu, care la Comisiile juridice si de drepturile omului a vazut cum toti senatorii liberali au votat Legea ANI si o vom vota si in plen. Este o decizie politica si nu vreau sa mai fac alte comentarii in privinta constitutionalitatii unor prevederi”, a anuntat liderul senatorilor liberali in plen, scrie Romania Libera.
Cseke si Predoiu ingroasa randurile remaniabililor. Lista cu ministrii care sunt pe punctul de a-si pierde scaunul de sub fund se mareste. Alaturi de cei trei, Radu Berceanu, Gabriel Sandu si Sebastian Vladescu, despre care „Puterea” v-a informat inca de ieri ca sunt pe lista neagra, a mai aparut si numele ministrului sanatatii Attila Cseke, iar bursa zvonurilor ni-l da ca posibil remaniabil pe ministrul justitiei, Catalin Predoiu. Remanierea guvernamentala a fost pusa din nou in discutie de cativa parlamentari, membri ai conducerii PDL, in sedinta de luni seara a Biroului Permanent National. Premierul Boc a expediat insa rapid subiectul promitandu-le celor din BPN ca va prezenta in scurt timp raportul cu activitatea ministrilor, iar prima intalnire a fost stabilita pentru ziua de ieri cu grupul parlamentar de la Senat al PDL. Boc i-a asigurat pe nemultumitii partidului ca va fi remaniere si la inceputul lunii septembrie va avea mai multe intalniri cu alesii democrat-liberali si ministrii in acest scop. Pe lista cu ministrii cazuti in dizgratie se adauga alte doua nume: Attila Cseke, pe care UDMR ar fi gata sa-l sacrifice pentru schimbarea imaginii Guvernului, si Catalin Predoiu, care deocamdata se bucura de sustinere din partea presedintelui Basescu, informeaza Puterea.
Stolojan, despre inlocuirea Guvernului: „Schimbarea regilor, bucuria nebunilor”. „Cine militeaza acum pentru schimbarea Guvernului, militeaza pentru intarzierea iesirii din criza”, isi argumenteaza Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PDL, opinia impotriva inlocuirii Executivului. „Schimbarea regilor, bucuria nebunilor! O schimbare de Guvern nu face decat sa pierdem timp, cum a fost anul trecut. Pierdem timpul, Guvernul trebuie sa-si faca treaba mai departe. Cine militeaza pentru schimbarea Guvernului, militeaza pentru intarzierea mai departe a iesirii din criza”, a precizat Stolojan, intrebat fiind ce ministri nu au reusit sa aiba performanta in Cabinetul Boc si ar trebui schimbati, in opinia sa. Discutiile despre eventuale modificari in echipa guvernamentala au fost reluate, aseara, si la sedinta conducerii PDL, cand mai multi democrat-liberali i-au cerut premierului Emil Boc sa prezinte o evaluare a ministrilor si stadiul realizarii masurilor guvernamentale, arata surse din partid, scrie EVZ.
Nuti Udrea ne serveste manevre UDMR cu Brinza. Pe 16 iunie 2010, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) anunta in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) ca vrea sa achizitioneze, prin licitatie, „Servicii de interconexiune pe banda garantat”, pretul estimat fiind de 600.000 de euroi pentru 48 de luni. Practic, prin contract se solicita asigurarea serviciului de Internet pentru un numar de minimum 59 de adrese si maximum 63. Fireste, se pune intrebarea normala: de ce avea nevoie ISC de atitea adrese, dat fiind ca existau 42 de inspectorate judetene si 8 regionale, la care se adauga sediul central? Raspunsul este secret si stiut, probabil, doar de cei doi diriguitori ai institutiei, inspectorul-sef Edmund Petru Veress si secretarul general Marian Bucur. Ghinionul a facut insa ca, la inceputul lui iunie, ISC sa intre sub controlul Elenei Udrea. Iar blonda de la Turism nu era la curent cu ce se punea la cale, motiv pentru care, in doi timpi si trei miscari, a dispus anularea tuturor licitatiilor de bunuri si servicii la ISC pina la sfirsitul anului, inclusiv cea pentru serviciile de Internet pusa la cale de cei doi. Integral in Academia Catavencu.
In editorialul „De ce s-a mutat Geoana langa usa”, Elena Vijulie informeaza: „Daca fostul lider PSD nu este disciplinat, va avea in partid o functie mai mica decat Marian Vanghelie. Asa ca s-a retras de la prezidiul PSD si tace. Sedinta Biroului Permanent al PSD a marcat ieri o premiera. Pentru prima data in ultimii cinci ani, Mircea Geoana a parasit masa scurta a marilor lideri ai partidului si s-a asezat printre vicepresedintii de rand (PSD are 15, PNL – 15, PDL – 18 vicepresedinti). S-a asezat printre liderii de rand, „din simpatie” exact langa Viorel Hrebenciuc. Scena este relevanta chiar daca ar fi fost intamplatoare, asa cum incearca sa sugereze fostul lider PSD. La prezidiul Biroului Permanent al PSD, Victor Ponta este flancat de presedintele de onoare, Ion Iliescu, si de seful Consiliului National, Adrian Nastase, pe stanga, de secretarul general, Liviu Dragnea, pe dreapta, iar in locul fostului prezidentiabil a figurat ieri vicepresedintele Titus Corlatean, un politician tanar, cu aer european si mari ambitii ministeriale”. Integral in Romania Libera.