Sari direct la conținut

In ultima vreme, Finantele resping pe banda ofertele bancilor. Bancile spun ca un randament rezonabil ar fi 7,4%, nivel de care Statul nici nu vrea sa auda.

Sebastian Vladescu (foto arhiva), Foto: Hotnews
Sebastian Vladescu (foto arhiva), Foto: Hotnews

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins, joia trecuta, toate ofertele bancilor pentru emisiunea de obligatiuni de stat de tip benchmark cu maturitate la 30 aprilie 2015, considerand inacceptabil nivelul randamentelor. Valoarea anuntata a licitatiei era de 300 milioane lei, iar bancile au depus cereri de cumparare de 547,6 milioane de lei. Bancherii spun ca 7% e un randament prea mic, cata vreme inflatia depaseste acest nivel. Finantele spun ca mai mult nu platesc si se pregatesc sa iasa pe pietele internationale. Bancherii mai spun ca un randament acceptabil ar fi la 7,4%. Nivel de care Finantele nici nu vor sa auda.

Licitatia de joi a fost o redeschidere a emisiunii din 8 martie 2010. In primul trimestru din 2010, MFP a atras 12,7 miliarde de lei, peste nivelul de 10-12 miliarde de lei estimat initial, iar in cel de-al doilea trimestru autoritatile au atras 8,06 miliarde de lei, desi si-au propus sa stranga 11-13 miliarde de lei. Totodata, in luna martie, Romania a plasat pe piata externa un miliard de euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani.

Autoritatile romane si-au propus initial o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru finalul acestui an, insa dupa ultima misiune a FMI in Romania aceasta tinta a fost majorata la 6,8% din PIB.

Ministerul Finantelor Publice organizeaza astazi (luni) o licitatie pentru vanzarea de certificate de trezorerie cu discont, cu scadenta la sase luni, in valoare totala de 800 milioane lei.

  • Nicolae Chidesciuc, economist sef ING Bank
    Nicolaie Chidesciuc, economist sef ING Bank
    Foto: AGERPRES

Argumente pentru respingerea ofertelor: Nu stiu. Trebuie intrebat MF, iar eu as putea comenta daca sunt valide sau nu.

Randament considerat rezonabil: Cuvantul rezonabil poate nu este cel mai potrivit, insa in mod evident nu poti emite titluri pe piata primara mult sub randamentele pe piata secundara. La scadenta de 5 ani randamentele sunt in jur de 7.4%. Asta inseamna ca pot cumpara exact acelasi titlu al statului roman mult mai ieftin. Deci, este ilogic sa platesc mai mult. Argumentul ca piata este ilichida si deci nereprezentativa nu este valabil pentru ca, de regula, ilichiditatea inseamna risc mare de crestere rapida a randamentelor, deci pierdere si mai mare pentru cumparatori.

Care e gradul de interes al populatiei pentru titlurile de stat pe 5 ani?

Cred ca relativ redus si in niciun caz suficient pt a acoperi nevoile statului.

Respingerea ofertelor are legatura cu faptul ca MFP intentioneaza sa lanseze o emisiune de eurobonduri? (intrebare adresata de HotNews.ro) Da. Precum si cu primirea a 1.2 miliarde euro de la Comisia Europeana.

  • Rozalia Pal, economist sef Unicredit Tiriac Bank
    Rozalia Pal
    Foto: Hotnews

Argumentele Ministerul de Finante: Piata poate fi caracterizata de un grad de incertitudine mai mare in conditiile in care prima de risc de lichiditate este mai mare pentru instrumentele de investitii pe termen lung. In urma anuntarii masurilor de austeritate perpectivele de crestere economica si de inflatie s-au inrautatit. O inflatie mai mare are impact direct asupra dobanzii reale, si anume cu un nivel de randament ( plafonat la un max 7% in ultimele 2 luni ) sub nivelul inflatiei ( care a atins deja 7.14% si se asteapta sa fie peste 8% in lunile urmatoare, urmand sa incheie anul cu 7.7%). Astfel, dobanda reala devine negativa, ceea ce descurajeaza investitiile in astfel de instrumente.

Randamentul considerat rezonabil pentru titlurile de stat pe 5 ani: Dobanzile interbancare pentru 12 luni in prezent se situeaza la nivelul de 7.2%, iar instrumentele pe 5 ani se tranzactionau pe piata secundara la 7.3-7.4%.

Gradul de interes al populatiei pentru titlurile de stat pe 5 ani: Populatia detine economisirile in cash sau depozite bancare, instrumentele de stat fiind cerute doar de categoria de clienti mai sofisticati si cu un venit relativ mai ridicat. De asemenea, aceste investitii se realizeaza prin intermediul bancii, departamentele de private banking fiind specializate in a oferi alternative de investitii prin diverse portofolii in functie de gradul de risc acceptat de client.

Instrumentele de stat sunt considerate a fi o investitie cu risc scazut iar dobanzile actuale trebuie analizate din perspectiva asteptarilor in viitor. Avand in vedere convergenta Romaniei la zona EURO,care necesita dobanzi si inflatie mai scazuta, asteptarile in privinta randamentelor instrumentelor de stat inregistreaza un nivel descendent. Din acest punct de vedere, fixarea investitiei pe termen lung la o dobanda relativ ridicata este o decizie buna. Pe de alta parte, riscul investitiei ar fi legat de dezechilibre macroeconomice (deficite necontrolate, inflatie persistent ridicata),rezultand in dobanzi si mai mari.

Are vreo legatura respingerea ofertele bancilor la licitatiile de titluri de stat cu faptul ca MFP va lansa in toamna o emisiune de eurobonduri? (intrebare adresata de HotNerws.ro)

MFP are in vedere perspectiva scenariului de baza, si anume temperarea inflatiei in a a doua parte a anului 2011 (revenind la nivelul de 4%) cu dobanzi si randamente nominale in scadere (asteptarile noastre pentru dobanzi la 3 luni pentru sfarsit de an 2011: 5% , cu scaderi ulterioare de pana la 4.3% in 2015).

Piata este preocupata de riscul de inflatie, iar emisiunile denominate in EUR elimina partial acest risc (desi riscul de tara in cazul aparitiei unor dezechilibre majore macroeconomice ramane si ar impacta si investitiile in instrumente de stat denominate in EUR). Ca urmare, gradul de acceptare pe piata a instrumentelor in EUR este mai mare.

Posibilitatea finantarii alternative ofera o putere de negociere mai mare Ministerului de Finante in ceea ce priveste instrumentele denominate in lei (nu este constrins sa acepte dobanzile cerute de piata).

  • Lucian Anghel, economist sef BCR
    Lucian Anghel, economist sef BCR
    Foto: AGERPRES

Argumentele MFP pentru respingerea ofertelor: Pentru moment are un buffer de lichiditate, deci finantarea este asigura din surse externe sau din ceea ce a luat pana acum in valuta, deci pentru moment isi poate desfasura activitatea

Randament considerat rezonabil: E mai dificil de raspuns, cel mai bione va poate spune un trezorier.

Care e gradul de interes al populatiei pentru titlurile de stat pe 5 ani? – Imi este greu sa spun. Daca ma uit la maturitatea medie a unui depozit in sectorul bancar care este undeva intre trei si sase luni.

Respingerea ofertelor are legatura cu faptul ca MFP intentioneaza sa lanseze o emisiune de eurobonduri? – Eu as zice ca are legatura in mica masura si probabil vom putea spune asta dupa ce va fi lansata. Dupa ce va fi lansata putem sa o dam ca pe o justificare ca exista o sursa de finatare alternativa. Programul MTN este o idee foarte buna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro