Sari direct la conținut

UPDATE Sindicalistii: "Am cerut Guvernului sa se gandeasca la un salariu minim de 750 lei / Guvernul a propus 640 lei"/ Asociatia Oamenilor de Afaceri: O crestere a salariului minim va avea ca prim efect cresterea somajului in mediul privat

HotNews.ro, EurActiv.ro

Reprezentantii sindicatelor au declarat, la finalul negocierilor cu Guvernul asupra Legii salarizarii, ca salariul minim ar trebui sa creasca la 860 lei. „Suntem constienti ca aceasta crestere nu e posibila, asadar am cerut sa se gandeasca la cuantumul de 750 lei”. Guvernul a propus cuantumul de 640 lei, au mai spus sindicalistii.

Salariul minim este, in prezent de 600 lei in mediul privat si 700 lei in sectorul bugetar.

Noua varianta a Legii salarizarii urmeaza sa fie discutata luni in cadrul coalitiei de Guvernare. Pentru 2011 vor putea creste salariile numai unei parti dintre bugetarii carora le-au fost reduse initial cu 25%, mai exact, „se vor putea face cateva corectii pentru cei care se vor afla foarte jos pe grila de salarizare”.

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical a declarat ca Legea salarizarii unitare „va deveni istorie, in cursul lunii septembrie va fi inlocuita cu o alta” si ca „salariie de referinta pentru 2011 vor fi actualele salarii diminuate”. Acesta a mai spus ca „posibilele cresteri de salarii de anul viitor reprezinta cateva corectii pentru cei care se vor afla foarte jos pe grila de salarizare”.

Sindicalistii sustin ca luni dupa amiaza le vor fi prezentate noile prevederi elaborate de Guvern pentru Legea salarizarii. Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa a declarat ca „se propune o noua lege de salarizare cadru, prin care se doreste inclusiv o variatie a nivelului de salarizare in functie de nivelul procentului din PIB alocat fondului de salarii”.

Acesta sustine ca ar fi nevoie de crestere substantiala a salariului minim pe economie pana la 860 de lei, dar suntem constienti ca nu se poate. Asadar am cerut sa se gandeasca la un salariu de 750 lei.

„Orice soc in mediul privat, in acest moment, va avea efect imediat. Orice crestere nejustificata a salariilor va insemna fie cresterea preturilor, fie cresterea somajului”, a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Cristian Pirvan, director executiv al Asociatiei Oamenilor de Aafaceri. Sindicatele, patronatele si Guvernul negociaza vineri, 20 august, cuantumul salariului minim pe economie.

Ministrul Muncii Mihai Seitan a declarat joi la Targoviste ca salariul minim pe economie va fi unul unic, în cuantum cuprins între 600 şi 700 de lei.

Cresterea ar fi nejustificata fiindca productivitatea muncii este foarte scazuta, a explicat Pirvan, ca reprezentant al companiilor private. Mai concret, asa cum arata datele publicate chiar ieri, 19 august de catre Eurostat, Romania este pe penultimul loc la productivitatea muncii pe angajat. Raportat la media Uniunii Europene, productivitatea unui angajat, in Romania, este de sub 50%, singura tara cu rezultate mai slabe fiind Bulgaria, care se afla cu 37,2% sub media UE.

„Subiectul principal de discutie, in acest moment, ar trebui sa fie cum producem mai mult si mai ieftin, si nu ce si cat mai dam oamenilor”, a spus Pirvan.

”În ceea ce priveşte salariul minim pe economie, suntem în negocieri şi cu sindicatele şi cu patronatele ca să unificăm aşa numitele salarii minime pe economie între sistemul bugetar, care de fapt nu are un salariu minim brut, acela e unic pe economie, 600 de lei acum şi are prima treaptă de salarizare 700, vom face o singură valoare şi o să încercăm să o ducem la peste 600 de lei. Nu vă pot spune acum cifra la care o să ne angajăm”, a declarat Şeitan joi, 19 august, citat de Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro