Subiectele Zilei: Bebelusii tipau de durere. Am smuls furtunul cu dintii; Maternitatile "expirate"ale Romaniei: la un cutremur de 6 grade, multe ar pica; De la Bucuresti la Ploiesti in zece minute, prin subteran
Bebelusii tipau de durere. Am smuls furtunul cu dintii. L-am luat in brate, si-a deschis un ochisor albastru, micut, ca o boaba de piper. Eroul care a condus primul echipaj de salvatori a povestit, pentru Gandul, clipele de cosmar petrecute in infernul in care se aflau cei 11 bebelusi. Ne-am urcat in masina si ne rugam sa nu fie foc in saloanele copiilor, isi aminteste Cristian Valcu. Stiam foarte bine maternitatea si ce dezastru s-ar fi putut intampla daca flacarile ajungeau la saloane. Am mers numai pe contrasens. Cand auzi de foc la o maternitate, te gandesti la tot ce poate fi mai rau, la pericolele care ameninta bebelusii. Traficul era infernal, dar am ajuns in cinci minute. Am vazut flacarile la etajul doi si mi-am dat seama ca situatia este grava”, anunta Gandul.
„Cele mai grave sapte cazuri de bolnavi de pe planeta”. Tragedia de la Maternitatea Giulesti a fost mutata la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Capitala, care a devenit peste noapte cel mai fierbinte centru sanitar din Romania. Aici se incearca salvarea celor sapte bebelusi care au scapat cu viata din flacari. „Putem spune fara sa gresim ca sunt cele mai grave sapte cazuri de bolnavi de pe planeta” a declarat pentru Romania Libera managerul spitalului de copii din Capitala, doctorul Dan Enescu. Daca tinem cont de statisticile Organizatiei Mondiale Sanatatii, cele mai mici sanse de supravietuire le au nou-nascutii si arsii. Aici e vorba de arsi care nici macar nu sunt nou-nascuti, ci nascuti prematur, care au jumatate din greutatea normala, un sistem imunitar insuficient dezvoltat si o functionare defectuoasa a organelor. Va dati seama ca sansele de supravietuire devin extrem de mici”, spune medicul Dan Enescu pentru Romania Libera.
Maternitatile „expirate”ale Romaniei: la un cutremur de 6 grade, multe ar pica. La niste furtuni puternice sau la un cutremur de sase grade, multe maternitati din tara se pot face praf si pulbere, spune presedintele Colegiului Medicilor. La Mehedinti s-a intamplat chiar ca o mamica sa fie la un pas de moarte, cand o bucata de geam s-a desprins dintr-o fereastra subreda si s-a infipt exact in patul ei. Maternitatile din Romania stau pe butoiul cu pulbere: cand nu explodeaza, risca sa se darame si sa-si ingroape pacientii de vii. Presedintele Colegiului Medicilor ne-a confirmat ca, in caz de cutremur, de inundatie sau de furtuna, foarte multe spitale se pot face praf. „Spitalele au probleme la structura de rezistenta. Un incendiu putea fi prevenit, dar in cazul unui cutremur de cel mult sase grade multe dintre spitale nu vor rezista. Si asta fiindca de peste 20 de ani nu s-a mai investit in consolidarea lor. Ultima consolidare dateaza din anul 1984”, a declarat pentru Gandul seful Colegiului, prof. dr. Vasile Astarastoaie. Si mai grav este ca statul nu poate face nimic pentru asta, fiindca toti banii alocati sunt folositi exclusiv pentru salarii si pentru servicii medicale, informeaza Gandul.
Rusii arata cum le-a cazut in plasa „spionul” Gabriel Grecu. Serviciul Federal de Securitate (FSB) a scurs in presa rusa inregistrarea retinerii diplomatului roman, al carui predecesor a fost filat si el. Interesul „colaboratorilor SIE” din Ambasada Romaniei la Moscova pentru cetatenii rusi si moldoveni care aveau acces la informatii secrete a fost remarcat de agentii FSB inca din anul 2008, de pe vremea predecesorului diplomatului Gabriel Grecu, Dinu Pistol, scrie publicatia „Komsomolskaia Pravda”. Aceasta si mai multe televiziuni din Rusia au intrat in posesia filmului retinerii lui Grecu, la Moscova, in Centrul Comercial Favorit. Potrivit „Komsomolskaia Pravda”, Dinu Pistol ar fi recrutat un cetatean rus de la care primea informatii despre situatia economica si politica din Transnistria si Republica Moldova, in schimbul unor sume in valuta, scrie EVZ.
Reteta de facut bani: Someri angajati de forma. Doi consilieri locali si alte 140 de persoane din Iasi sunt cercetati de Directia Nationala Anticoruptie intr-unul dintre cele mai mari dosare de frauda economica din nordul tarii. Cei doi alesi, considerati capii retelei, sunt acuzati ca impreuna cu patronii a 15 firme ar fi angajat someri sau absolventi pentru a pune mana pe subventii de la stat. Nu mai putin de 140 de persoane din localitatile iesene Gorban si Raducaneni vor da cu subsemnatul la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) la sfarsitul lunii intr-unul dintre cele mai mari dosare de frauda din banii statului. Oamenii sunt cercetati pentru inselaciune, spalare de bani, constituire si aderare la un grup infractional organizat, fals in inscrisuri sub semnatura privata. In ultimii patru ani, acestia ar fi reusit sa tepuiasca statul cu cel putin un milion de lei, anunta Adevarul.
Basescu rateaza din nou „Ziua Portilor Deschise” la Cotroceni. „Ziua Portilor Deschise” la Cotroceni se amana din nou. In tot acest timp, Traian Basescu scade in sondaje. Manifestarea de la Palat, care atragea anual zeci de mii de vizitatori, nu s-a tinut inca anul acesta. Programat initial pentru luna mai, evenimentul fusese amanat deja de Administratia Prezidentiala pentru 15 august. Sau 7 octombrie, intr-o a doua varianta. Ziua de 15 august a trecut fara ca portile Cotroceniului sa fie deschise publicului. Astfel, nu mai raman decat doua posibilitati: manifestarea se va desfasura pe 7 octombrie sau va fi amanata a treia oara, pana la o data pe care doar Dumnezeu o stie, informeaza Puterea.
De la Bucuresti la Ploiesti in zece minute, prin subteran. Proiectul uitat al lui Henri Coanda. Intr-o tara in care un kilometru de autostrada construit intr-un an este o performanta, a vorbi de tunele subterane in care se poate circula cu sute de metri pe secunda pare ceva absurd. Nu a fost, insa, pentru Henri Coanda, savantul roman care a proiectat sistemul in detaliu, cu decenii in urma O retea subterana de transport intre Bucuresti si Ploiesti care poate fi parcursa in 10 minute. Imobile cruciforme care asigura atat energie solara, cat si un mediu ambiant nepoluat. Locuinte modulare ieftine care pot fi montate in cateva ore. Un oras al comunitatii stiintifice si creative in Delta Dunarii. Par lucruri desprinse dintr-un roman SF, insa au fost proiectate in cele mai mici detalii cu decenii in urma de catre savantul roman Henri Coanda, scrie Gandul.
Restructurari dupa metoda Caragiale: Sa disponibilizam, dar sa nu schimbam nimic! Administratia din Pitesti face restructurari dupa reteta lui Caragiale: ca sa nu dea oameni afara, Serviciul Public de Termoficare a fost transformat in societate comerciala. Salvarea unor locuri de munca inseamna insa caldura mai scumpa pentru pitesteni. Tarifele se vor majora cu inca sapte procente. Autoritatile pitestene au limitat disponibilizarile cerute de Ministerul Administratiei si Internelor, prin externalizarea Serviciului Public de Termoficare. Sute de posturi au fost salvate insa acest lucru are si dezavantaje pentru locuitorii care vor scoate din buzunar mai multi bani pentru prestatiile efectuate de acelasi furnizor, dar sub alta denumire, informeaza Adevarul.
Ecologisti si cistigi! Studiu de caz: Rosia Montana, aurul si ONG-istii. In Romania a aparut o noua meserie: ONG-istul de cariera. Toata lumea salveaza cite ceva, lupta pentru drepturile cuiva, vrea un viitor mai bun pentru cineva, pentru ceva, pentru padure, planeta, riu, ram, linxul cu mustata, bizoni, ecosistemul buretilor din padurea Oarecare sau fluturii albastri cu aripi patate. Nu e doar o chestiune „la moda”. E mai mult decit un trend. Cuvinte mari ca responsabilitate sociala, protectia mediului, campanii de constientizare si alte astfel de sintagme stau scrise frumos in descrierea fiecarui ONG din cele citeva zeci de mii de astfel de organizatii aparute in Romania democratica. La ora actuala, conform Registrului National al ONG-urilor, exista, oficial si pe hirtie, 47.113 asociatii si 17.003 fundatii. Acestora li se mai adauga aproape 1.000 de federatii, vreo 600 de uniuni si alte citeva zeci de ONG-uri cu activitate neprecizata. Ce mai, daca ar fi ca toate aceste ONG-uri sa fie active, sa militeze si sa faca ceva cu adevarat, am putea salva nu doar Romania, ci si Africa, Statele Unite sau chiar planeta. Integral in Academia Catavencu.