Sari direct la conținut

VIDEO ​Mugur Isarescu, BNR: Comportamentul prociclic al bancilor este normal. Comportamentul prociclic al Guvernului nu este normal

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, Foto: Agerpres
Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, Foto: Agerpres

Rata inflatiei s-a mentinut in intervalul tintit de BNR, iar factorii care au contribuit la acest lucru au fost persistenta deficitului de cerere, reducerea costurilor cu forta de munca si influenta favorabila a preturilor externe, a declarat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului asupra inflatiei. Exista un deficit de cerere adica economia va functiona sub potential in perioada urmatoare. Arieratele pot fi considerate un impozit pacatos asupra mediului economic, a mai adaugat Isarescu.

Evolutia inflatiei

Evolutia inflatiei

Foto: Hotnews

Principalele declaratii ale Guvernatorului:

  • Impactul majorarii cresterii TVA asupra preturilor este permanent, dar asupra inflatiei este temporar
  • Majorarea cotei de TVA ar implica o crestere a preturilor de consum de 4,2%
  • Pentru 9% dintre produsele incluse in cosul de consum cota TVA ramane nemodificata
  • Efectele posibile de runda intai se vor situa la 2,9% cu un procent mediu de transmitere de 75%
  • Estimam efecte modeste de runda a doua. FMI vorbeste chiar de lipsa lor, dar noi nu suntem chiar atat de optimisti
  • Observam tensiuni in formare pe piata graului
  • Ministerul Finantelor Publice trebuie sa incerce toate instrumentele de imprumut. S-au intalnit foarte bine cu piata in ceea ce priveste imprumuturile in valuta, sper ca se va intalni foarte bine cu piata si la imprumuturile in lei. MInisterul trebuie sa inceapa de pe acum sa puna la punct o strategie in ceea ce priveste imprumuturile pe piata externa, sa o anunte public si sa o discute cu investitorii straini.

    In prezent, datoria publica a Romaniei si datoria publica externa nu mai sunt mici, iar aceasta strategie devine esentiala, a spus Isarescu.

  • Rezervele minime obligatorii le consideram un rezervor bun de folosit atunci cand lucrurile o vor cere
  • Presedintele nu se referea la toate bancile atunci cand a vorbit despre obraznicia  bancilor
  • Daca ne referim la comportamentul prociclic al bancilor, m-am exprimat suficient de des. Comportamentul prociclic al bancilor e normal. Cel al Guvernului nu e normal. Bancile si-au facut calcule si au marit creditul de consum. Bineinteles ca asta a subrezit pozitia fiscala a Romaniei
  • Impactul va fi atenuat de deficitul pronuntat de cerere, de faptul ca piata taraneasca este nefiscalizata
  • Majorarea TVA afecteaza rata trimestriala a inflatiei doar in trimestrul in care se incorporeaza in preturi noua cota de TVA, iar rata anuala, pe parcursul a patru trimestre, pana la disparitia efectului de baza, a adaugat oficialul BNR
  • In Ungaria, care a majorat TVA in iulie 2009 de la 20 la 25 la suta, transmiterea asupra inflatiei a fost de 65 la suta, desi banca centrala anticipa un grad de transmitere de 90 la suta
  • Tendinta PIB-ului este de redresare intarziata
  • Factorii care au urcat inflatia: accelerarea cresterii anuale a preturilor administrate (majorarea preturilor medicamentelor, efect de baza nefavorabil asociat tarifului gazelor naturale), presiunile temporare in sensul deprecierii monedei nationale si volatilitate accentuata a pretului petrolului si deteriorarea anticipatiilor inflationiste
  • Piata monetara are exces de lei, dar asteapta dobanzi mai mari de la bugetul statului
  • Suntem flexibili in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii (RMO) si ne vom misca cand piata o va cere. Acum, piata are chiar exces de lei si acest lucru se vede in piata monetara.
  • Piata monetara spera sa obtina dobanzi mai mari de la buget, reactie absolut normala pentru ca se uita la inflatie si face legatura intre rata inflatiei si rata dobanzii la obligatiunile in lei. Pana la urma cererea se va intalni cu oferta
  • BNR este gata sa alimenteze piata cu lichiditate, dar nu ar fi bine sa o supra-alimenteze si sa faca astfel presiune masiva pe banci, pentru ca ar fi nevoita apoi sa absoarba prin depozite excesul de lichiditate.
  • intalnirile Comitetului BNR pentru adoptarea monedei euro continua si acum, iar tinta adoptarii monedei unice la 1 ianuarie 2015 poate fi un catalizator pentru coerenta politicilor.
  • Asa cum tinta intrarii Romaniei in Uniunea Europeana din 2007 a fost un catalizator, tinta adoptarii euro in 2015 poate fi un catalizator pentru coerenta politicilor. Daca evolutiile duc clar spre altceva si tinta nu mai este credibila va fi rediscutata

    www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/4979c2a7d8e821d2d2160906bd39bf07/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

De altfel, Raportul trimestrial asupra inflatiei a fost analizat si aprobat, miercuri, in Consiliul de Administratie al BNR. In document se precizeaza ca majorarea TVA de 1 iulie 2010 va provoca o crestere semnificativa, dar temporara, a indicelui agregat al preturilor de consum. Dupa cum se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale, proiectiile indica pentru sfarsitul acestui an o rata anuala a inflatiei de 7,8%, iar inscrierea pe o curba descendenta a traiectoriei inflatiei preturilor de consum pana in apropierea tintei de trei la suta la sfarsitul anului 2011.

Experienta internationala

Experienta internationala

Foto: Hotnews

Pe fondul persistentei deficitului de cerere agregata este de asteptat ca, pe masura disiparii efectului de runda intai al cresterii TVA, traiectoria inflatiei preturilor de consum sa se inscrie pe o curba descendenta, ajungand in apropierea tintei de 3 la suta la sfarsitul anului 2011.

Revenirea inflatiei pe aceasta traiectorie descendenta depinde insa hotarator de contracararea eventualelor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, alaturi de diminuarea incertitudinilor privind implementarea reformelor structurale si a masurilor de consolidare fiscala.

In aceste conditii, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an si a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. De asemenea, in contextul diminuarii incertitudinilor legate de criza financiara regionala si al relativei normalizari a situatiei pe pietele monetara si valutara, CA al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Prin deciziile adoptate se urmareste asigurarea unor conditii monetare reale in sens larg corespunzatoare ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste si mentinerii ratei anuale a inflatiei, recalculate prin eliminarea efectului de runda intai al majorarii TVA, pe o traiectorie compatibila cu atingerea tintelor de inflatie pe termen mediu.

In acest context, CA al BNR reitereaza ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind in mod critic de implementarea ferma a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro