CNVM suspenda delistarea Rompetrol Rafinare, pana la clarificarea situatiei juridice a datoriei catre stat
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat dreptul grupului Rompetrol de a delista actiunile Rompetrol Rafinare, pana la clarificarea situatiei juridice a obligatiunilor detinute de Ministerul Finantelor Publice la rafinaria Petromidia, se arata intr-o ordonanta a autoritatii. Institutia arata ca a luat act de pozitia MFP, potrivit careia retragerea actiunilor de la tranzactionare ar conduce la prejudicierea statului in sensul ca, in lipsa unei cotatii a actiunilor pe o piata reglementata, evaluarea actiunilor va fi dificil de realizat.
De asemenea, statul roman ar fi lezat in drepturile sale de actual creditor obligatar si de viitor actionar al Rompetrol Rafinare.
CNVM mai arata ca aceasta decizie a fost luata si datorita faptului ca inca nu se cunosc rezultatele majorarii de capital, aprobata de actionarii Rompetrol Rafinare la sfarsitul lunii iunie, de 450 milioane de lei, bani ce vor fi folositi pentru plata partiala a datoriei catre stat.
Totodata, autoritatea de reglementare a pietei de capital arata ca actiunile emise in urma majorarii de capital si cele rezultate din conversia obligatiunilor detinute de stat nu pot face obiectul procedurii de delistare.
Rompetrol Group poate contesta in termen de 30 zile aceasta decizie, insa contestatia nu suspenda executarea dispozitiilor ordonantei CNVM.
Grupul Rompetrol, controlat de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie sa plateasca in acest an statului roman circa 2,4 miliarde de lei, reprezentand datoriile istorice ale rafinariei Petromidia. In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.
La sfarsitul lunii aprilie, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev declara ca grupul nu poate plati datoria, una dintre posibilitati fiind restructurarea acesteia pe 3-4 ani.
„Negociem cu Guvernul, intelegem ca pentru ei este important sa primeasca banii. Nu vom putea plati toata datoria fara suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una dintre posibilitati este sa restructuram datoria pe 3-4 ani”, declara directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev.