webPR: Ghidul emoțiilor umane
De cele mai multe ori, când oamenii vorbesc despre emoții, ele sunt prezentate cu conotație negativă. În realitate, ghidul emoțiilor umane este extrem de complex. Toate sunt firești, chiar dacă multe dintre ele pot fi resimțite ca fiind copleșitoare. Psihoterapeuții spun că nu e indicat să le catalogăm drept pozitive sau negative.
Am rugat-o pe Robertina Ciobanu, psiholog specializat în psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică și consiliere parentală, să ne vorbească pe larg despre ghidul emoțiilor umane, legătura dintre întâmplările din copilărie și felul în care reacționăm în diverse momente ale vieții noastre.
Robertina Ciobanu, psihoterapeut
Ce sunt emoțiile și cum se resimt în organism
Emoțiile sunt probabil cea mai comună experiență umană. Lisa Feldman Barret, cercetătoare în neuroștiințe, scria în cartea sa, Cum iau naștere emoțiile, că „o emoție este creația creierului tău despre ce înseamnă senzațiile tale corporale, în relație cu ceea ce se întâmplă în jurul tău în lume”. Emoțiile pot fi plăcute, pozitive, dar și inconfortabile, dificile. Deși preferăm să simțim mai multe emoții pozitive, plăcute, nu înseamnă că cele dificile nu au rolul lor.
Emoțiile sunt experiențe umane, ce apar în relație cu ce se întâmplă în jurul nostru: pot apărea privind un film, interacționând cu persoane dragi sau stând la semafor. Ele sunt experimentate prin diferite senzații fizice, plăcute sau inconfortabile și pot veni la pachet cu gânduri pozitive sau negative, critice. În funcție de cum le simțim în organism și de gândurile care le însoțesc, ne putem dori să le prelungim, să le savurăm sau să scăpăm de ele cât mai repede.
Uneori, când avem emoții dificile, inconfortabile, ne grăbim să le îndepărtăm, considerăm că e ceva în neregulă cu noi să ne simțim astfel. Dar emoțiile inconfortabile ne pot transmite lucruri importante dacă luăm o pauză și le ascultăm. Acestea ne pot avertiza că anumite nevoi nu ne sunt îndeplinite, că ne-a durut un comportament al unei persoane pe care o iubim sau poate că o acțiune de-a noastră nu a fost în acord cu valorile noastre.
Adesea pierdem atât de multă energie în a încerca să înlăturăm emoțiile dificile, când ne-ar ajuta mai mult dacă le-am oferi spațiu, le-am permite să fie acolo și le-am întreba ce vor să ne transmită. Este un exercițiu de flexibilitate psihologică să încercăm să ne raportăm la emoțiile noastre dificile ca la niște prieteni, și nu ca la niște dușmani.
Legătura dintre emoțiile puternice și întâmplări din copilărie
Experiențele din copilărie își pun puternic amprenta asupra modului în care ajungem ca adulți să percepem diferite situații de viață și interacțiuni cu ceilalți. Atunci când suntem mici, dacă nu ne învață nimeni, ne vom dezvolta propriile strategii de a gestiona emoții dificile. Acestea pot fi mai utile sau mai puțin utile.
Dacă nu este nimeni care să ne ofere un exemplu sănătos de gestionare a emoțiilor, probabil vom aduce cu noi în viața de adult unele dintre strategiile ineficiente. În cazurile în care, fiind copii, trecem și prin evenimente traumatizante care ne copleșesc și ne depășesc resursele de a le face față, este posibil să ne dezvoltăm strategii prin care să pierdem contactul cu universul nostru interior, considerându-l prea dureros.
Dar a primi ajutor legat de gestionarea emoțiilor în momente cheie din copilărie ne-ar putea ajuta să creștem cu strategii sănătoase, care să ducă la vieți mai împlinite.
Mulți dintre copiii din sistemul de protecție au avut parte de unul sau mai multe evenimente traumatizante, iar lipsa unui adult care să le aducă constanță în viață nu face decât să adâncească suferințele multiple pe care le au. În consecință, și reacțiile lor în diferite situații sunt dintre cele mai puternice. Mulți dintre acești copii ajung să fie conduși de furie, sentimente de deznădejde, lipsa de încredere în propria persoană și în cei din jur, chiar autodistrugere.
Pentru acești copii și tineri, Ajungem MARI, cel mai mare program educațional în sprijinul copiilor din sistemul de protecție din România, a pornit campania ”Suflet fragil, caut o inimă mare,” menită să atragă atenția asupra nevoilor emoționale ale lor și necesității psihotereapiei.
Oricine poate sprijini programul de psihoterapie derulat de Ajungem MARI printr-o donație de 4 euro pe lună, printr-un SMS cu textul ”IUBIRE” la numărul 8864. Sau poate alege o ală formă de donație disponibilă pe site-ul www.ajungemmari.ro (donație recurentă, transfer bancar, redirecționare 20%, redirecționare 3,5%).