Subiectele Zilei: Greva moare dupa doua zile; Noptile albe ale Guvernului Boc. Lista creditelor; Romania risca o investigatie a UE pe tema Hidroelectrica; Cum poate iesi Romania din criza
Greva moare dupa doua zile. Greva generala din sistemul bugetar incepe sa se sparga: „grosul” profesorilor a cam renuntat, functionarii mai protesteaza doar in cateva judete, restul se multumesc cu pichete. La doua zile de la declansarea grevei generale, profesorii si functionarii dau semne de oboseala, constienti de faptul ca executivul nu va face pana la urma nicio concesie in ceea ce priveste taierea salariilor. Astfel, in ciuda indemnurilor liderilor sindicali, cei mai multi dascali au iesit din greva. Functionarii din administratia centrala au renuntat si ei. Mai raman pichetele confederatiilor in fata prefecturilor din tara, informeaza EVZ. Despre acelasi subiect Adevarul scrie: Explicaţiile unei greve ratate. Marea grevă generală a eşuat pentru că a avut mize prea mari, liderii sindicali nu mai au credibilitate, iar bugetarii s-au temut pentru joburi. Alte motive posibile: obiectivele grevei au fost din start irealizabile, iar sindicatele au sacrificat solidaritatea de dragul siguranţei locului de muncă.
Noptile albe ale Guvernului Boc. Lista creditelor. Criza a alungat somnul ministrilor din Cabinetul Boc. Ministrii s-au indatorat si in plan privat: au de dat 5 milioane de euro si au doar 3 milioane in conturi. Dupa Udrea, potrivit declaratiilor de avere, ministrul de Finante Sebastian Vladescu pare sa aiba si el somnul agitat. Cuantumul datoriei sale se ridica la 949.583,22 euro, constand in credite si ipoteci la Marfin Bank si la CEC Bank, precum si la anumiti furnizori. Majoritatea datoriilor sale sunt scadente in 2023. Pe locul trei se plaseaza ministrul de Interne, Vasile Blaga, cu un total al datoriilor de 478.789 euro. Doua dintre cele trei credite datorate unor persoane fizice sunt scadente in 2017, cel de-al treilea – contravaloarea unui apartament – urmand sa ajunga la scadenta la sfarsitul acestui an. Alti trei ministri indatorati activeaza la grupa mica a demnitarilor cu nelinisti nocturne, anunta Gandul.
Secretele Mineriadei: 1990, manipulari feseniste ca la carte. Inainte de sinistra descindere a minerilor in Bucuresti la 14 iunie 1990, publicatii precum „Adevarul”, „Dimineata”, „Libertatea” si „Azi” infierau fenomenul „Piata Universitatii” si partidele istorice. „Adevarul” se pretindea „cotidian independent”, in timp ce „Azi” nu facea un secret din faptul ca este oficiosul Puterii. La carma diversiunilor din presa se afla, din umbra sau explicit, Silviu Brucan, un personaj-cheie al „regimului Iliescu”, responsabil cu „directionarea” acestui segment din asa-zisa presa libera, anunta Adevarul.
Cum poate iesi Romania din criza. Lucian Croitoru crede că pentru a reduce deficitul bugetar, România va trebui mai degrabă să facă privatizări serioase, decât să crească taxele şi impozitele. „Problemele bugetare erau previzibile. Nu ştiam cât de mult va scădea producţia, dar creşterile mari ale cheltuielilor bugetare în perioada 2005-2008 le-au făcut vulnerabile la orice scădere a producţiei. Cu alte cuvinte, s-au pus bazele pentru o contracţie fiscală involuntară în eventualitatea scăderii economiei. Era de aşteptat aşadar că va urma o contracţie fiscală severă. Cei care au proiectat politica fiscală în perioada amintită nu au înţeles această vulnerabilitate”. Integral in Romania Libera.
Ambasadorul Italiei: „Daca vrei ca economia sa-si reia cursul, nu cresti taxele”. Investitorii italieni din Romania sunt multumiti de faptul ca Guvernul Romaniei nu a crescut taxele, a declarat intr-un interviu, pentru „EVZ”, ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito. Si Italia a luat masuri asemanatoare, dar a evitat sa penalizeze categoriile profesionale care castiga putin, precum profesorii si politistii, a explicat ambasadorul. Totusi, a precizat el, pentru Italia, un salariu de 1.500 de euro reprezinta „o limita joasa medie”.
Romania risca o investigatie a UE pe tema Hidroelectrica. Comisia Europeana (CE) va declansa o investigatie impotriva Romaniei, in cazul in care Ministerul Economiei si Consiliul Concurentei nu vor inainta, pana la data de 25 iunie a.c., explicatii cu privire la respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat in cazul divizarii Hidroelectrica si a infiintarii celor doua noi companii, Electra si Hidroenergetica, au declarat pentru surse guvernamentale. Oficiul Concurentei din cadrul CE a fost sesizat in 23 aprilie a.c. de sindicatul “Hidrosind” din Hidroelectrica ca reorganizarea sistemului energetic, propusa si adoptata de Guvernul Romaniei, incalca principiile unei economii libere si concurentiale, precum si interdictiile comunitare in privinta ajutorului de stat. Ca urmare, Oficiul Concurentei de la Bruxelles a trimis o adresa Reprezentantei Romaniei pe langa UE, prin care solicita explicatii detaliate despre proiectul reorganizarii sistemului energetic, precum si punctul de vedere al Consiliului Concurentei pe aceasta tema, informeaza Puterea.
Cel mai important spectator de pe stadion. Pe minusculul stadion din localitatea Ovidiu, 22 de juniori musca cu crampoanele din gazon. Dintr-un Mercedes CL500 AMG cu ornamentele placate cu aur si cristale Swarovsky coboara in colbul parcarii doi pantofi negri din catifea. Cu pas relaxat, mustaciosul subtirel cu ochelari Prada si parul albit la tample urca in tribuna, asezandu-se intre microbistii de rand care scuipa coji de seminte si ii suduie birjareste pe copiii si arbitrii din teren. Calm, ca si cand ar fi unicul spectator, isi aprinde un Davidoff subtirel. E timisoreanul Cristea Opria, unul dintre cei mai versati „scouteri” de talente fotbalistice din Romania. E omul care cand merge la meciuri n-are echipa favorita, ci doar ochi bine deschisi, atenti la fiecare pasa exacta, dribling stralucit sau sut de gol si care-s jucatorii care repeta faze de acest gen. Pe cei mai buni ii ia sub aripa lui si-i creste „fotbalisti mari”, scrie Romania Libera.
Administratiei Lacuri si Parcuri i-a sunat ceasul. Ca si cum n-ar fi de ajuns ca spatiile verzi din Bucuresti se transforma incet-incet in betoane ori ca aerul are calitatea unei mahorci trasa in piept pe stomacul gol, baietii de la Administratia Lacuri si Parcuri se ocupa cu ciuruitul bugetului, de parca tot banul asta public e un fel de pusculita la care orice afacerist conectat la politica de partid poate apela ori de cite ori doreste. Integral in editia tiparita a Academiei Catavencu.