Sari direct la conținut

Profesoară de la Colegiul "Ion Creangă" din București, înjunghiată de un elev în timpul orei / Băiatul a fost reținut pentru tentativă de omor / Prima reacție a ministrului Educației

HotNews.ro
Colegiul „Ion Creangă” din București, Foto: AGERPRES
Colegiul „Ion Creangă” din București, Foto: AGERPRES

O profesoară de Colegiul „Ion Creangă” din București a fost înjunghiată de un elev de clasa a X-a, la începutul unei ore. Femeia a ajuns la Spitalul Universitar cu răni în zona gâtului și se află în stare stabilă. Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” spune că în multe şcoli există probleme legate de violenţă, de consumul de droguri şi nu numai, iar multe dintre aceste cazuri nu ajung în presă, dar există săptămânal astfel de semnale.

21:48 Băiatul de 16 ani fost reținut pentru 24 de ore pentru tentativă de omor, spun surse judiciare

20:40Ministerul Educației transmite, printr-un comunicat, că reprezentanții Ministerului Educației au ținut permanent legătura cu reprezentanții ISMB, care, de altfel, s-au deplasat la fața locului.

  • „Sunt în desfășurare demersuri ale instituțiilor competente, pentru stabilirea circumstanțelor în care s-a produs incidentul”, arată comunicatul.
  • Totodată, Ministerul Educației „condamnă ferm agresiunea de orice fel în mediul școlar, indiferent dacă este îndreptată asupra elevilor, asupra cadrelor didactice sau asupra altor categorii de personal din instituțiile de învățământ”.
  • „Vom continua să monitorizăm acțiunile întreprinse la nivelul unității școlare în care s-a produs incidentul, pentru a ne asigura că vor fi respectate prevederile legale ce se impun a fi urmate în astfel de situații și pentru a avea certitudinea sprijinului pe care cei implicați, inclusiv elevii martori la incident, îl vor primi în perioada următoare”, arată un comunicat de presă al MEN.

18:12Profesoara de limba japoneză de la Colegiul „Ion Creangă” din București ar fi fost înjunghiată de elevul de 16 ani după ce a anunțat un test surpriză, a declarat pentru Digi24 unul dintre colegii agresorului prezent în sala de clasă în momentul incidentului.

Prima reacție a ministrului Educației

18:00Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, condamnă incidentul, spunând că este un semnal de alarmă ce „se adaugă celorlalte situații care au atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o acordăm siguranței în mediul școlar”.

  • „Condamn cu fermitate orice act de agresiune din școală, fie ea fizică sau verbală, îndreptat asupra membrilor comunității școlare!
  • Avem nevoie ca școala să fie un loc în care atât copiii, cât și profesorii să se simtă în siguranță.
  • Am convingerea că inițiativele instituționale – regulamente, proceduri, activități în comun cu parteneri instituționali – trebuie să fie dublate de o atitudine responsabilă a tuturor celor implicați în educație și de un parteneriat real școală-familie. Doar în acest fel, incidente zguduitoare, asemeni celui de astăzi, vor putea fi prevenite”, a scris pe Facebook Ligia Deca.

Sindicatele din educație cer sporirea siguranței: În multe şcoli avem probleme legate de violenţă, de consumul de droguri şi nu numai

17:20 Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” cere Guvernului să intensifice măsurile de prevenire a actelor de violenţă în școli şi să înăsprească legislaţia privind siguranţa în unităţile de învăţământ.

  • „Evenimentul de la Colegiul Naţional „Ion Creangă” ar trebui să reprezinte un nou semnal de alarmă pentru autorităţi.
  • Cadrele didactice sunt lipsite de apărare, iar unităţile de învăţământ nu au instrumentele reale, necesare şi concrete pentru a lua măsuri imediate şi eficiente în situaţia unor violenţe îndreptate împotriva salariaţilor. Sancţiunile/măsurile actuale – precum mutarea disciplinară, scăderea notei la purtare (operabilă doar la sfârşitul anului şcolar) – sunt complet lipsite de eficienţă. La ora actuală, în multe şcoli avem probleme legate de violenţă, de consumul de droguri şi nu numai. Multe dintre aceste cazuri nu ajung în mass-media, dar primim săptămânal astfel de semnale.
  • Am cerut – nu o dată – aprobarea unui statut al personalului din învăţământ, care să prevadă şi sancţiuni drastice în situaţii precum cea de la Colegiul Naţional „Ion Creangă”, însă niciun guvern nu şi-a dorit şi nu şi-a asumat un astfel de act normativ. Avem nevoie de o legislaţie care să ofere pârghii angajaţilor să ia măsuri în astfel de cazuri. Avem nevoie de consilieri şi psihologi şcolari care să discute cu elevii şi părinţii pentru a preîntâmpina asemenea fapte”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret”, conform unui comunicat.

Federaţia sindicală cere parlamentarilor ca, odată cu discutarea proiectului Legii privind învăţământul preuniversitar, să instituie măsuri de protecţie pentru angajaţii din învăţământ:

  • „În şcoală trebuie să existe un climat de ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale, iar noua lege trebuie să ofere cadrelor didactice autoritatea de a lua decizii oportune, care să le permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare”.

16:04 Băiatul de 16 ani, despre care colegii spun că era o fire retrasă, este audiat de polițiștii de la Serviciul Omoruri.

Profesoara atacată, în stare stabilă

15:15Profesoara agresată este în stare stabilă, este conştientă și cooperantă, potrivit unor surse medicale citate de News.ro. Ea a fost consultată de o echipă multidisciplinară şi nu necesită internare.

Cadrul didactic a suferit o plagă superficială care a fost cusută.

Conform aceloraşi surse, având în vedere zona în care a fost înjunghiată, viaţa i-a fost pusă în pericol.

Pacienta a fost mai întâi la UPU, apoi în secţia ORL.

Poliția Capitalei a anunțat că în jurul orei 12.40 polițiștii de la Secția 14 au fost sesizați prin 112 că o femeie, cadru didactic la o unitate de învățământ din Sectorul 4, ar fi fost agresată de un elev, cu un „obiect tăietor-înțepător”, în timp ce se afla la ora de curs.

„La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii și au identificat persoanele implicate, elevul aflându-se în custodia polițiștilor. În vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate la fața locului s-au deplasat și echipaje medicale”, a transmis Poliția Capitalei.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că incidentul a avut loc la Colegiul Național „Ion Creangă” din București.

Un elev în vârstă de 16 ani, din clasa a X-a, a înjunghiat-o pe profesoară cu un cuțit în gât, aparent fără motiv, la începutul orei de japoneză. Băiatul, care nu ar mai fi creat până acum probleme, nu a putut da o explicație pentru gestul său, spunând că „așa a simțit”.

Aceleași surse spun că profesoara a suferit o rană superficială, aceasta este conștientă și primește ingrijiri medicale.

Peste 300 de infracțiuni în școli numai în prima lună a acestui an școlar

Conform unor date transmise de Poliția Română în luna noiembrie, în septembrie 2022, prima lună a acestui an școlar, care a început în 5 septembrie, au fost sesizate 373 de infracțiuni – 294 în mediul urban și 79 în mediul rural -, dintre care 340 săvârșite în incinta unităților de învățământ și 33 în apropierea acestora.

Dintre infracțiunile sesizate, cele mai multe – 232 – au fost de lovire sau alte violențe (180 în mediul urban și 52 în mediul rural). Dintre acestea, 209 au avut loc în incinta unităților de învățământ, iar 23 în apropierea acestora. Au fost sesizate și 43 de furturi (37 în mediul urban și 6 în mediul rural), dintre care 39 în incinta unităților de învățământ și 4 în apropierea acestora și 20 de infracțiuni de port sau folosire de obiecte periculoase (18 în mediul urban și 2 în mediul rural), toate în incinta școlilor.

În ceea ce privește victimele infracțiunilor sesizate, din totalul de 330 de persoane, 290 au fost elevi, 14 cadre didactice și 4 aparținători ai elevilor, iar ca posibili autori ai infracțiunilor, din totalul de 321, 285 au fost elevi, 5 cadre didactice și 21 de aparținători.

De asemenea, în luna septembrie, polițiștii au intervenit la 94 de apeluri prin 112, dintre care 83 au fost confirmate (68 în mediul urban și 26 în mediul urban), 82 în incinta unităților de învățământ și 12 în apropierea acestora și au dat 179 de amenzi, 42 dintre acestea pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro