Subiectele zilei: Seful Politiei Rutiere anunta “politistul paparazzo” care amendeaza dupa “stilul american"; Cate mii de euro costa functia de inspector sef; Marino i-a bulversat pe toti; Cum se face bisnita sub nasul politistilor
Ca sa potoleasca “75% soferi teribilisti”, Seful Politiei Rutiere anunta “politistul paparazzo” care amendeaza dupa “stilul american”.Seful Politiei Rutiere, comisarul sef Lucian Dinita, a vorbit la Videochatul Gandul despre vitezomani, agresivitatea de pe sosele si amenzile date de noile radare. S-a solicitat probatoriu pentru trecerea pe culoarea rosie. Acest stil il vom aborda in sezonul estival si toate abaterile vor fi filmate. ( vom avea agenti paparazzi? nr. )Cam asa ceva. Va fi stilul american. Semi-american, pentru ca politistul american cand spune ca ai incalcat o regula, nimeni nu contesta sau il agreseaza, a declarat Lucian Dinita.
Marino i-a bulversat pe toti. Relatia criticului Adrian Marino cu Securitatea si Directia de Informatii Externe i-a intors pe dos pe apropiatii acestuia. Sa fii informator al serviciilor secrete aproape 20 de ani si sa ramai totusi cu imaginea unui om integru si intransigent. Aceasta performanta a lui Adrian Marino a facut ca dovezile colaborationismului sau, aflate intr-un dosar trimis de SIE la CNSAS si prezentate in premiera, ieri, de EVZ, sa surprinda sau sa intristeze pe cei care i-au fost apropiati si care l-au intalnit in perioada anilor ’70-’80, cand era trimis cu misiuni in strainatate.
Cate mii de euro costa functia de inspector sef? Desi se speculeaza ca postul de inspector sef al Politiei Timis costa 50.000 de euro, oficial acest tarif nu exista si tacerea este pastrata. Exista insa un concurs pentru numirea in functie la care s-au inscris cinci ofiteri, care isi doresc sa devina sefii politistilor. Castigatorul poate avea si un bonus. Daca rezista in functie pana in 2011, poate sa devina si seful Politiei de Frontiera Timis, care se uneste cu Politia Timis dupa aderarea Romaniei la spatiul Schengen, anunta Adevarul.
Tabloul „Maci” de Stefan Luchian, vandut la licitatie cu 132.000 euro. Lucrarea „Maci”, probabil ultima opera de anvergura a lui Stefan Luchian aflata pe piata libera, ramane in maini private, intrand cu aceasta ocazie in colectia unui pasionat al artei, care a adjudecat-o la licitatie cu 132.000 euro. Tabloul provine din colectia Tiberiu Puica si este o opera reprezentativa pentru perioada de maturitate artistica a lui Luchian, fiind una dintre operele sale care a participat la cele mai multe expozitii in tara si in strainatate, scrie Gandul.
Un medic francez, de origine romana, salveaza copiii raniți in cutremurul din Haiti. Petre Horodniceanu a plecat in Franta in 1972, din Romania. Avea 16 ani si era elev la Liceul „Mihai Viteazul“ din Bucuresti. A urmat medicina in Hexagon, dupa care, la varsta maturitatii profesionale, in 1996, s-a mutat in Guadelupa, Caraibe, America Centrala. Si-a frantuzit numele si acum se recomanda dr. Pierre Horaud. “Guadelupa este o provincie franceza, asa cum este Alaska pentru SUA. Puteam foarte bine sa ma stabilesc la Brest sau in Marsilia. Era acelasi lucru. Aici limba oficiala este franceza, iar moneda tarii este euro.” Si-a deschis, aici, un cabinet de gastroenterologie si s-a specializat in boli proctologice. „Am venit aici intr-o perioada in care in viata mea era cam frig. Vorba lui Aznavour: se pare ca mizeria o suporti mai bine la soare”, scrie Puterea.
Cum se face bisnita sub nasul politistilor. Cativa „comercianti“ vand tichete celor care vor sa scape de coada de la ghiseu la Sediul de Inmatriculari Auto din Pipera-Bucuresti. I-am prins in flagrant pe „baietii destepti“ care culeg angro bonurile de dimineata, iar la pranz, cand oamenii trebuie sa astepte la coada cateva ore pana sa le vina randul, le scot la vanzare. „Smenarii” stau relaxati pe gardul de la intrarea in Sediul de Inmatriculari Auto din Pipera – Bucuresti inca de la primele ore ale diminetii. Se furiseaza inauntru, dupa ce se asigura ca nu sunt vazuti de jandarmi si de politisti, si iau un pumn de tichete de acces la ghisee de la automatul postat pe holul de la parterul cladirii, scrie Adevarul.
Minerii de uraniu, cu Crucea in spinare. Cu ochii pe contorul Geiger-Muller, ortacii de la Crucea pot iesi la pensie dupa 15 ani de munca in subteran. N-au trei ochi, nici patru urechi, nu le-au cazut dintii sau parul mai mult decat altora, fac copii sanatosi si n-au mai multe boli decat noi, ceilalti. Lumea spune ca mor mai tineri. Si ei spun la fel, dar nu exista statistici in acest sens. Nu s-a demonstrat, stiintific, ca maladiile pe care le fac ar fi cauzate de radioactivitatea la care sunt expusi. Riscul, si-l asuma de foame. Minerii de la Crucea intra in fiecare zi la munca, sase ore. Scormonesc prin matele pamantului sa-si faca norma zilnica de un metru cub de minereu de uraniu. Salariul „cartitelor” umane de langa Vatra Dornei nu sare de 21 de milioane. Dupa 15 ani pot iesi la pensie. Care nu e mai mare de 1.600 de lei. Nepotii lor vor afla daca bunicii si-au ales bine meseria. Cancerul, se spune, se transmite la fiecare a treia generatie, informeaza EVZ.
Un procuror si mai multi ofiteri anticoruptie, sechestrati dupa un flagrant de luare de mita. Un procuror si mai multi ofiteri anticoruptie au fost sechestrati in primaria comunei ilfovene Dobroesti dupa realizarea unui flagrant de luare de mita.Viceprimarul comunei ilfovene Dobroesti, Florin Bradut Ivan si referentul Marius Sabau au fost retinuti, ieri-dimineata. Vasile Condu, primarul comunei Dobroesti, este si el cercetat pentru ultraj, lipsire de libertate si favorizarea infractorului. Potrivit Directiei Generale Anticoruptie (DGA), la 26 aprilie, o femeie din Dobroesti a reclamat faptul ca un functionar al primariei locale i-ar fi cerut 10.000 de lei spaga. Motivul: neintocmirea actelor de constatare referitoare la bransarea ilegala la reteaua de apa a comunei, scrie Adevarul.