Proiectul de modificare a Legii Urbanismului, o scrisoare pierduta
Elena Udrea, Ministrul Dezvoltarii si Turismului, a negat in cadrul unei dezbateri organizate de GDS ca proiectul de Ordonanta de urgenta, pe care HotNews.ro l-a prezentat in exclusivitate saptamana trecuta, ar fi plecat de la institutia pe care o conduce. Asta, cu toate ca reporterii HotNews.ro se afla in posesia documentului, iar arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a confirmat existenta acestuia.
Aceasta a recunoscut ca s-a infiintat un grup de lucru intre ministerul Dezvoltarii si Ministerul Culturii pentru a se discuta niste modificari la Legea Urbanismului, printre care crearea unei Comisii Interministeriale care sa dea un singur aviz pentru Planurile Urbanistice Zonale, si introducerea acordului tacit, dar sustine ca inca nu s-a ajuns la forma finala.
“Legat de problema care a starnit interesul presei, in memorandumul pe care l-am semnat cu Comisia Europeana si Fondul Monetar, pentru 5 miliarde, avem conditionari prin care ni se impune simplificarea procedurilor de avizare, printre altele, in domeniul constructiilor. Ministerele care avizeaza in ceea ce priveste edificarea constructiilor sunt: Ministerul culturii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Turismului, pentru zonele de interes turistic. Problema s-a rezolvat in parte prin unificarea celor doua ministere, deci am salvat un aviz. A mai ramas doar situatia celor doua avize pe care ar trebui sa le dea Ministerul Culturii si Ministerul Dezvoltarii. De un an de zile, inainte sa fiu eu ministru, se lucreaza intr-un grup de lucru interministerial – fara sanse de a se solutiona repede problema – la gasirea unei solutii prin care aceste doua avize sa se transforme intr-unul singur. Sa fie dat o singura data, intr-o comisie mixta, atat de noi cat si de Ministerul Culturii.
Nu exista niciun proiect de Ordonanta de Urgenta, nu exista nici macar un act, o forma initiala definitiva a unui act normativ care sa fie asumat macar la nivel de grup tehnic de lucru. Pur si simplu, sunt discutii care dureaza, se tergiverseaza de un an de zile si pentru care nu prevedem un final foarte rapid chiar daca sunt presiuni din partea Comisiei Europene sa simplificam aceste proceduri. Eu am aflat din presa ca ar exista un astfel de proiect. Nu exista categoric la noi in Minister un astfel de act. E adevarat ca, daca ne referim la proiectul prin care incercam sa simplificam avizarea constructiilor, el este in faza de care v-am spus. Cata vreme acest document nu exista si ministerul nu si-l asuma in nicio forma, nu stim ce ar putea fi. Pe de alta parte, prin programul de Guvernare, ministerul nostru si-a asumat ca in acest an sa modifice Legea urbanismului. Ne-am dori sa demaram rapid lucrurile si sa facem acele modificari pe care le solicita toata lumea”, a declarat Udrea.
Ministerul Culturii recunoaste si el ca exista un grup de lucru interministerial pentru modificarea Legii Urbanismului si simplificarea avizarii, dar nu isi asuma nici el paternitatea proiectului. „Pe de o parte, principala noastra sarcina este apararea patrimoniului si deci, consideram ca orice formula s-ar gasi pentru simplificarea procedurii de avizare, ministerul Culturii trebuie sa fie parte si trebuie sa aiba un cuvant de spus. Al doilea lucru este acela ca, in privinta modalitatilor efective de a se ajunge la acest compromis, pentru ca aceasta simplificare presupune un compromis in momentul in care competentele in privinta avizarii din punct de vedere urbanistic revin ministerului Dezvoltarii, evident ca Ministerul Culturii nu este dispus sa renunte la filtrul pe care-l are, acela care inseamna Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si cuvantul specialistilor in acest domeniu. De asemenea, domnul Ministru Kelemen este impotriva principiului avizarii tacite. Documentul pe care-l aveti d-voastra nu exista. Noi nu stim. Nu a fost un document care sa fi fost asumat de Ministerul Culturii si de Ministerul Dezvoltarii. Ceea ce am cazut de acord in cadrul grupului de lucru cu specialistii din Ministerul Dezvoltarii a fost ca solutiile trebuie sa le gaseasca impreuna cele doua ministere. La ce solutie se va ajunge, este prematur sa vorbim. Suntem la nivel de discutii”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Culturii, Mircea Angelescu. Elena Udrea, spune ca nu va desfiinta Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, aceasta urmand sa faca o nota de fundamentare pentru avizul semnat de Comisia Interministeriala.
In replica, ambasadorul Frantei, excelenta sa Henri Paul, spune ca procedurile de avizare din Romania sunt foarte rapide si nu necesita schimbari. „Sunt paznicul unui monument istoric care de fapt este sediul Ambasadei Frantei. Si vreau sa va spun ca, in ceea ce priveste simplificarea procedurilor, am constatat ca a fost data, in decurs de doua luni, o autorizatie de construire complet ilegala, la o distanta de un metru si jumatate de sediul ambasadei. Deci, in privinta problemei simplificarii, acest exemplu este foarte bun. Nu mai este nevoie de alte simplificari. Si am contestat aceasta ilegalitate la tribunalul Bucuresti, ilegalitate comisa de catre primarul sectorului 1. Din experienta mea ca fost director de cabinet al ministrului francez al Culturii, va confirm ca, in Franta, reglementarea de arhitectura este facuta de Ministerul Culturii. In calitatea mea de jurist pot sa va spun ca atunci cand o administratie nu da un raspuns intr-un rastimp rezonabil, avizul este considerat negativ nu pozitv”, a afirmat Henri Paul.
Cam de aceeasi parere este si Dan Marin, vicepresedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor. „In Ministerul Culturii sunt 6 oameni care se ocupa de 20.000 de monumente. Nu cred ca trebui facute reduceri de personal si simplificari in avizare. Asa cum ati vazut la casa de pe bd. Aviatorilor, nr.92, toate aprobarile au fost obtinute in doua luni. Nu cred ca trebuie sa se mai simplifice lucrurile. Peste tot in lume, in ceea ce priveste protectia monumentele lucrurile se complica, nu se simplifica”, a explicat acesta.