Sari direct la conținut

UPDATE: Factura de internet in roaming nu ar trebui sa mai depaseasca 50 euro fara acordul utilizatorilor de telefonie mobila. Vom fi informati cand consumul ajunge la 80%?

HotNews.ro

Toti operatorii de telefonie mobila sunt obligati ca de la 1 martie sa ofere clientilor un mecanism de intrerupere a conexiunii de date in roaming in UE cand factura ajunge la 50 euro, in cazul in care acestia nu au optat pentru o limita superioara, conform reglementarilor europene privind serviciile de roaming, aprobate anul trecut. Mai mult, pana la 1 iulie 2010, operatorii trebuie sa notifice clientii cand acestia ating 80% din acest plafon. In Romania, Cosmote declara doar ca respecta reglementarile UE, Vodafone atentioneaza automat utilizatorii cand consumul ajunge la 40 euro, iar Orange spune ca acest serviciu va fi activat automat abia de la 1 iulie.

Conform regulamentului european privind serviciile de roaming, operatorii de telefonie mobila trebuie sa ofere clientilor de la 1 martie plafoane financiare maxime pentru serviciile de date in roaming care sa nu depaseasca, in valoare sau volum, 50 euro (fara TVA). Operatorii pot oferi utilizatorilor si optiunea unor altor limite maxime, iar pana la 1 iulie acestia trebuie sa aleaga aceste plafoane. Clientilor care pana la 1 iulie 2010 nu opteaza pentru un alt plafon li se aplica plafonul implicit de 50 euro.

  • Utilizatorii trebuie anuntati cand ating limita de 80% din plafonul maxim ales, pana la 1 iulie 2010

Mai mult, tot pana la 1 iulie, clientii trebuie notificati cand ating 80% din plafonul maxim ales.

„Fiecare furnizor din tara de origine se asigura, de asemenea, ca i se trimite clientului o notificare adecvata, pe telefonul mobil sau pe alt dispozitiv, de exemplu printr-un SMS, e-mail sau fereastra de tip pop-up pe ecranul calculatorului, atunci cand serviciile de comunicatii de date in roaming au atins 80% din plafonul financiar sau de volum maxim. Clientii au dreptul sa solicite operatorilor lor sa sisteze trimiterea unor astfel de notificari si au dreptul sa solicite furnizorului din tara de origine, in orice moment si cu titlu gratuit, sa-i furnizeze din nou serviciul respectiv”, se arata in regulamentul european (Articolul 6a, pag. 21).

  • Cosmote, Vodafone si Orange se lauda ca ofera acest serviciu. Orange spune insa ca va fi activat automat abia de la 1 iulie 2010

Contactati in legatura cu acest subiect, oficialii Cosmote Romania au precizat doar ca „acest serviciu a devenit disponibil de la 1 martie, cu respectarea reglementarilor europene”.

Vodafone in schimb a anuntat luni lansarea mai multor optiuni de notificare, la atingerea unei anumite valori corespunzatoare traficului efectuat. Pragurile de notificare variaza de la 40 de euro pana la 500 de euro, valori fara TVA.

Operatorul ofera optiunea notificarii automate a celor care nu-si aleg una din variantele de notificare obtinute pana la 1 iulie.

„Clientii Vodafone care pana la 1 iulie 2010 nu opteaza pentru una din variantele de notificare disponibile vor beneficia automat de optiunea standard de notificare, ce include alerta prin SMS la atingerea pragului de 40 de euro, cu posibilitatea de a prelungi sesiunea de date peste valoarea de 50 de euro”, se arata in comunicatul Vodafone.

Citeste comunicatul integral cu optiunile de notificare si felul cum functioneaza.

Si Orange sustine ca a introdus acest serviciu luni, dar ca activarea automata a acestuia, inclusiv notificarile aferente care pornesc de la 70% din plafoanele alese, se va face abia de la 1 iulie.

„De astazi serviciul Data Traffic Control este disponibil tuturor clientilor care solicita activarea lui. Clientii care isi activeaza serviciul primesc notificari atunci cand ating 70%, respectiv 100% din limita aleasa. La atingerea pragului de consum stabilit serviciile de date in roaming vor fi suspendate pana la finalul lunii, pentru a nu depasi cheltuielile estimate. Serviciile de date in roaming vor fi reactivate automat incepand cu luna urmatoare. De la 1 iulie serviciul va fi activat automat pentru toti clientii Orange care pana la data respectiva nu ne-au comunicat in scris faptul ca nu doresc activarea lui”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Orange Romania.

Potrivit acestora, „clientii Orange pot stabili o limita pentru traficul de date din fiecare luna, atunci cand se afla in roaming in Uniunea Europeana. Pot stabili oricare dintre urmatoarele limite de consum: 12,5 MB (echivalentul a 50 euro conform tarifelor standard in UE), 25 MB, 37,5 MB, 50 MB”.

UPDATE: Orange si-a lansat oficial marti noul serviciu Data Traffic Control. Citeste comunicatul integral aici.

  • Factura soc: 46.000 euro in 2009 pentru descarcarea in roaming a unui program TV

Masura are ca scop protejarea consumatorilor de „socurile facturii”, Comisia Europeana dand ca exemplu faptul ca anul trecut, un consumator german care a descarcat in roaming un program TV in timp ce se afla in Franta a primit o factura in valoare de 46.000 euro.

Noile reglementari UE privind serviciile de roaming au intrat in vigoare la 1 iulie 2009. Mai multe amanunte, aici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro