Solutie in cazul AIMR vs. Trilulilu: site-ul de sharing introduce amprenta digitala anti-piraterie
Asociatia Industriei Muzicale din Romania (AIMR) a ajuns la o intelegere cu Trilulilu si Hostway prin care se pune capat actiunilor in instanta intreprinse de AIMR in vara anului trecut, anunta, luni, partile in doua comunicate de presa. Intelegerea s-a materializat intr-un „contract de tranzactie pentru asigurarea respectarii drepturilor de autor pentru produsele ce apartin producatorilor de muzica, membri ai AIMR si care sunt accesibile” pe Trilulilu.ro.
Prin acest contract, Trilulilu urmeaza sa implementeze, pana in data de 30 iunie, o masura tehnica de protectie – amprentarea digitala a continutului – prin care va putea filtra informatia „urcata” de utilizatori pe Trilulilu.ro, identificand fonogramele si videogramele din repertoriul membrilor AIMR, arata comunicatul Trilulilu. Sergiu Biris, general manager Trilulilu, a explicat pentru HotNews.ro ca materialele incarcate de utilizatori si identificate astfel drept parte a repertoriului unui membru AIMR „vor fi identificate ca apartinand acelui membru AIMR”.
Ce se va intampla cu aceste materiale? „Depinde de fiecare acord pe care il vom incheia cu membrii AIMR”, spune Biris, precizand ca, in functie de prevederile acestor acorduri, fisierele in cauza ar putea ramane pe site, identificate ca apartinand producatorului, sau accesul la ele va fi blocat, cum s-ar putea intampla, de exemplu, cu „unele fisiere care apar pe Trilulilu.ro inainte ca acele materiale sa fie lansate oficial”.
Potrivit lui Biris, prin aceasta intelegere cele doua dosare deschise de AIMR impotriva Trilulilu/Hostway – un dosar de fond si o ordonanta presedintiala – s-au suspendat. Trilulilu urmeaza ca pana la 30 iunie sa implementeze amprentarea digitala a continutului, dar si sa incheie contracte de licenta cu fiecare membru AIMR in parte – discutiile in acest sens fiind deja, potrivit lui Biris, foarte avansate.
Potrivit comunicatului Trilulilu:
- Aceasta masura (amprentarea digitala a continutului – n.r.) va permite producatorilor sa sesizeze reproducerile neautorizate, dar si sa beneficieze de promovare proprie sau de venituri viitoare sub forma publicitatii online sau a download-ului legal.
- Sergiu Biris: „Suntem foarte fericiti ca ne-am adus contributia la o premiera in ceea ce priveste drepturile de autor in domeniul Internetului in Romania si totodata in sustinerea demersurilor anti-piraterie ale AIMR. Acordul semnat a reprezentat pentru noi unul dintre obiectivele cheie pentru 2010 si ne va permite atat noua, cat si membrilor AIMR o maximizare a potentialului economic al site-ului nostru. Exista asadar o situatie „win-win” pentru toate partile implicate”.
- AIMR, Trilulilu si Hostway impun o conduita fara precedent in Romania in ceea ce priveste site-urile si platformele care pun la dispozitia publicului prin Internet opere protejate de drepturi de autor. Practic, AIMR va promova in viitor noi forme de colaborare si cu alti furnizori de continut online, in incercarea de a-i determina pe acestia sa implementeze masuri tehnice de protectie.
- Flaviu Radulescu, Director General Hostway Romania: „Respectarea drepturilor de autor este o prioritate pentru noi, avand in vedere ca distributia de continut audio/video online este in continua crestere si vrem sa capitalizam acest trend ascendent. De aceea, vom asigura tot ce este necesar din punct de vedere tehnic pentru a facilita colaborarea dintre Trilulilu si AIMR. In final, este vorba de o situatie in care toate partile implicate au de castigat”.
- Vezi comunicatul Trilulilu aici
Potrivit comunicatului AIMR:
- In cadrul Dosarului 30662/3/2009 (ordonanta presedentiala) de pe rolul Tribunalului Bucuresti, reprezentantii AIMR, Trilulilu si Hostway au semnat in data de 27.01.2010 un contract de tranzactie prin care Trilulilu isi asuma responsabilitatea de a implementa masurile tehnice solicitate prin actiune, asigurand astfel o utilizare licita a produselor audio-video ce apartin caselor de muzica, membri AIMR
- Acest lucru (amprentarea digitala a continutului – n.r.) va permite producatorilor sa sesizeze reproducerile neautorizate, si cu ajutorul tehnologiei va fi interzis sau restrictionat accesul publicului asupra acelor reproduceri atunci cand e cazul. Totodata aceasta tehnologie va oferi caselor de discuri posibilitatea sa monetizeze continutul de pe siteul www.trilulilu.ro
- Instituirea acestor masuri tehnice raspunde modalitatilor de transmitere a informatiei pe internet si poate preveni eficient formele de piraterie (reproducerea si publicarea neautorizata a produselor purtatoare de drepturi de autor) existente pe platformele digitale.
- George Cracea, avocatul care a reprezentat AIMR in proces: “Pentru unii instituirea masurilor tehnice de protectie parea imposibila ca si conceptie, incadrare juridica sau forma coercitiva a providerului de a asigura protectia creatiei intelectuale, insa pentru partile implicate in proces a reprezentat premisa conditiilor de licentiere pentru utilizarea pe internet a produselor caselor de muzica din Romania si din strainatate. Nu poti vorbi de modele de business privind exploatarea muzicii online fara a se asigura forme de protectie eficienta a muzicii pe internet”. Cazul “Trilulilu” sper sa fie unul cu final fericit, care sa inspire si alti provideri pentru a-si proteja si dezvolta afacerile specifice societatii informationale”.
- Prin contractul de tranzactie dintre AIMR, Trilulilu SA si Hostway Romania s-a suspendat cauza de fond si s-a solutionat ordonanta presedentiala.
- Vezi comunicatul AIMR aici