Noul sindicat din TVR: Simpla schimbare a presedintelui-director general nu rezolva problemele jurnalistilor din televiziunea publica
Un grup de jurnalisti din TVR apeleaza la lupta sindicala in tentativa de a schimba „o stare de fapt” in televiziunea publica – aceea ca drepturile jurnalistilor sunt incalcate de catre administratiile TVR, fara ca nimeni sa poata face ceva. Ei au prezentat oficial, luni, un nou sindicat – Sindicatul Jurnalistilor din Televiziunea Publica (SJTP). Acesta a fost infiintat, spun ei, in ideea ca in fata puterii concentrate in mainile presedintelui-director general al TVR, a numarului mare de sefi interimari si a lipsei de mijloace pentru a trage la raspundere conducerea institutiei, „nu poti lupta ca persoana fizica sau ca simplu salariat. Singura varianta ramasa a fost infiintarea unui sindicat”.
- „In spatiul public acum se vorbeste despre schimbarea lui Sassu (actualul presedinte-director general al TVR – n.r.). Dar schimbarea lui Sassu nu va schimba problema de fond”, a afirmat, intr-o conferinta pe tema lansarii noului sindicat, unul dintre membrii acestuia, Marian Voicu. Potrivit acestuia, multe dintre problemele cu care se confrunta in prezent jurnalistii TVR persista indiferent de conducerea institutiei – in ultima perioada doar s-au acutizat.
- „Sindicatul nu este indreptat impotriva cuiva anume – impotriva actualei conduceri sau celorlalte sindicate din TVR, ci isi propune sa actioneze impotriva unei stari de lucruri – vorbim de administratiile TVR. Sunt probleme care s-au petrecut de-a lungul anului indiferent de conducere, iar teama noastra e ca aceasta situatie se va perpetua”, a spus, la randul sau, Horia Grusca, membru SJTP.
Potrivit membrilor, SJTP se diferentiaza de celelalte doua sindicate importante din TVR prin faptul ca nu isi concentreaza atentia asupra salariilor, protectiei sociale sau tichetelor de masa, ci urmareste apararea drepturilor jurnalistilor. Drepturi care, asa cum sunt prevazute in Legea 41/1994, Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul de Organizare si Functionare al SRTv si Statutul ziaristului din SRTv sunt „incalcate frecvent”, dupa cum sustine noul sindicat. Acesta afirma ca principalul obiectiv va fi sa militeze pentru modificarea Legii de organizare si functionare a institutiei si pentru depolitizarea acesteia, ca unica „sansa pentru cresterea standardelor profesionale din TVR si indeplinirea rolului acesteia de serviciu public independent editorial”.
- Vezi aici prioritatile declarate ale SJTP
Noul sindicat are, pentru inceput, circa 20 de membri si este condus de jurnalista Ioana Dumitrescu. Fondatorii spera ca numarul de membri si reprezentativitatea sindicatului sa creasca de acum inainte, dupa ce SJTP – infiintat la sfarsitul anului trecut – a „iesit in public” oficial si isi incepe activitatea.
Printre problemele cu care se confrunta jurnalistii din SRTv, potrivit participantilor la conferinta de luni:
- Anul trecut, un grup de jurnalisti de la Stirile TVR au facut demersuri, cerand incetarea interimatelor in diverse functii-cheie, indeosebi interimatul Madalinei Radulescu la conducerea Stirilor TVR. Demersul a ajuns pana in Senat, unde Comisia de profil a emis o rezolutie in favoarea jurnalistilor, insa „nimeni nu a luat in seama” acest document – care avea caracter de recomandare – asa cum nimeni nu a luat seama de deciziile Comisiei de Etica si Arbirtraj din Televiziunea Romana. „Au trecut sase luni de la recomandarea Comisiei din Senat si nu s-a intamplat nimic”
- Problema interimatului este una care a existat si in cazul administratiilor precedente, este una dintre „problemele care s-au petrecut de-a lungul timpului indiferent de conducere”. Doar ca acum a atins un nivel fara precedent, circa 50% dintre posturile de conducere editoriala sau de canal fiind ocupate interimar, fara concurs, dupa cum afirma sindicalistii
- Marian Voicu: „Problema in TVR nu este schimbarea sefului institutiei – sa asteptam sa ni se livreze unul providential. Problemele din TVR raman. Cand un presedinte-director general se schimba, primul lucru pe care il face noul PDG este sa schimbe conducerea”, ceea ce se face deseori fara concurs. „Directorii schimbati vor da in judecata institutia si in 99% din cazuri vor castiga”
- Presedintele-director general are o putere prea mare deoarece cumuleaza doua functii majore. Actualul PDG a mers si mai departe si si-a asumat si atributii de director editorial
- Cazurile care ajung la Comisia de Etica si Arbirtraj se soldeaza cel mai adesea in favoarea jurnalistilor. Dar Comisia nu poate face decat recomandari, adreseaza aceste recomandari PDG, care le poate introduce sau nu in Consiliul de Administratie. „Ceea ce nu s-a mai intamplat in ultima perioada”
- Sunt cazuri – nu doar sub actuala administratie, ci si sub conducerea lui Tudor Giurgiu, spre exemplu – in care unele materiale jurnalistice nu au mai aparut pe post, fiind respinse de conducerea editoriala sau de canal pe diverse motive. Iar in momentul in care jurnalistii au facut tot ce li s-a cerut si materialele au fost in cele din urma considerate „bune”, ele tot nu au fost difuzate, fara explicatii intemeiate.
- „Mai nou a aparut Bogdan Chireac pe post, la TVR 1. Un colaborator extern nu se supune normelor deontologice interne, asa ca Bogdan Chireac poate sa apara”, in pofida pozitiei CRP si a altor organizatii in privinta acestuia.
- Potrivit sindicalistilor, televiziunea publica nu ii sprijina pe jurnalisti in momentul in care acestora li se intenteaza procese in urma unor materiale difuzate pe post. Sunt jurnalisti care au fost dati in judecata si au acoperit din resurse proprii cheltuielile de judecata si au castigat. „In aceste conditii, se pune problema daca poti sa mai faci materiale investigatii la TVR. Singura emisiune de investigatii care a reaparut a fost Ochiul Magic, restul au disparut in primavara anului trecut, pe fondul campaniei europarlamentare”