Sari direct la conținut

Studiu Deloitte: Tendintele media in 2010 – industria locala trebuie sa se restructureze. Pe plan global, TV-ul isi pastreaza suprematia, ponderea publicitatii online va creste

HotNews.ro

„Evenimentele mai mult sau mai putin controversate de la sfarsitul anului 2009 si incertitudinea provocata au umbrit in debutul acestui an perspectivele industriei media din Romania”, spun reprezentanti ai Deloitte Romania. Acestia sunt citati intr-un comunicat ce insoteste cel mai nou raport Deloitte, referitor la evolutia industriei globale de media in 2010 si care apreciaza, intre altele, ca publicitatea online isi va majora ponderea in industria de profil de la aproximativ 10% in 2009 la 15% la sfarsitul lui 2011.

Andreea Zoescu, audit manager in cadrul Deloitte Romania, apreciaza ca „indiferent cat de tulburatoare au fost aceste schimbari” in peisajul media, la finele lui 2009, „este evident ca industria locala are nevoie si va traversa un proces de restructurare, bazat pe o noua realitate”.

Andreea Zoescu:

  • „Implementarea noilor tehnologii si adaptarea la asteptarile consumatorilor, care sunt in permanenta schimbare, se vor dovedi conditii vitale pentru orice strategie de afaceri”
  • „Cu toate acestea, calitatea continutului si reputatia asociata cu un nivel ridicat de profesionalism raman principalele criterii de diferentiere”

Comunicatul il citeaza si pe Ahmed Hassan, Partener si lider TMT (Tehnologie, Media si Telecomunicatii) in cadrul Deloitte Balcani, care precizeaza:

  • Previziunile publicate de Deloitte au la baza opiniile companiilor si expertilor, contributiile celor 7.000 de parteneri si seniori specializati din cadrul firmelor membre Deloitte Touche Tohmatsu, precum si discutii cu analisti financiari, analisti specializati si diverse organizatii de profil. Rezultatul este un ghid complex despre tendintele la care ne putem astepta in acest an si in anii care vor urma, ce ofera astfel liderilor din industrie premiza corecta pentru elaborarea unei strategii solide si pe termen lung”.

Previziunile Deloitte TMT pentru piata media globala in 2010

  • Consumul linear: programele de televiziune si de radio isi mentin suprematia. In 2010, majoritatea continutului video si audio va fi consumat in mod linear (adica in baza programelor stabilite de institutiile media de profil). Peste 90% din continutul televizat si peste 80% din cel audio va fi accesat prin intermediul canalelor traditionale. Mai mult, acest tip de consum ar putea chiar sa creasca in cursul anului.
  • Orientarea spre publicitatea online: tendinta continua, chiar daca este mai selectiva. Bugetele aferente publicitatii online sunt estimate sa creasca in valoare si intr-un ritm mult mai alert decat restul pietei de publicitate. Chiar daca recesiunea a afectat si acest segment, provocand o scadere de 5% a veniturilor anul trecut, declinul este mult mai mic decat cel inregistrat de orice alta categorie de publicitate. Cu alte cuvinte, chiar daca mediul online a avut o crestere negativa, cota sa de piata continua sa creasca.
  • Potrivit estimarilor, publicitatea online isi va majora ponderea in industria de profil de la aproximativ 10% in 2009, la 15% la sfarsitul lui 2011.
  • Performanta din prima jumatate a anului trecut arata ca pietele media traditionale cel mai vulnerabile in fata online-ului sunt revistele si ziarele, urmate de radio si de segmentul outdoor. Televiziunea pare sa reziste cel mai bine in fata acestei tendinte.
  • Exista riscul ca ofensiva online sa afecteze modelul traditional de publicitate, ceea ce poate atrage o reducere abrupta si permanenta a veniturilor si a marjelor. In acest caz, intregul ecosistem de publicitate si promovare trebuie sa se consolideze, sa controleze costurile intr-un mod mai agresiv si sa identifice noi modele de afaceri.
  • Dispozitivele eReaders reprezinta o nisa importanta de piata, iar cartile in varianta electronica „dispar” de pe rafturile virtuale. In acest an, vanzarile de dispozitive eReader sunt estimate sa ajunga la cinci milioane de unitati pe plan global. In acelasi timp, vanzarile de carti in varianta electronica (eBooks) ar putea ajunge la 100 de milioane de exemplare. Din ce in ce mai multe astfel de carti sunt citite cu ajutorul altor dispozitive, in detrimentul celor de tip eReader – calculatoare personale, netbook-uri, telefoane smart sau dispozitive netTabs.
  • Industria de print contraataca prin optiuni de plata online. Dezbatarea privind accesul la continutul online contra-cost poate continua si in 2010, insa sansele ca revistele si ziarele sa concretizeze aceste discutii in actiuni sau rezultate reale sunt mici. Doar o mica pondere dintre publicatiile lumii ar putea implementa astfel de modele si mult mai putine ar putea obtine profit in acest fel. Practica de a pune la dispozitie intreaga publicatie online si in mod gratuit pare sa accelereze declinul numarului de abonati la varianta tiparita a publicatiilor. Cea mai importanta strategie se va concentra probabil pe efortul continuu de retentie a cat mai multor abonati la varianta tiparita, in speranta unei redresari a pietei de publicitate aferenta.
  • Canalul TV si Internetul se completeaza unul pe celalalt, dar nu neaparat pe acelasi ecran. Eforturile de convergenta ale celor mai mari platforme de distributie media  – Internetul si televiziunea – se vor intensifica in acest an. Principalii agenti ai acestei fuziuni vor fi mai degraba utilizatorul, producatorul de continut si publicitarii, decat un dispozitiv integrat. Publicitatea va fi unul dintre cei mai importanti beneficiari ai utilizarii simultane a Internetului si televiziunii. Valoarea pietei de publicitate difuzata pe televizor este estimata la 180 de miliarde de dolari la nivel global, in 2010, in timp ce publicitatea online ar putea ajunge la 63 de miliarde de dolari. Studiile au aratat ca utilizarea combinata a canalelor online si TV poate genera cu 47% mai mult interes pentru un brand decat daca cele doua canale sunt folosite in mod separat.
  • Serviciile muzicale urca „in clasamente”. Chiar daca in general cererea pe piata muzicii se mentine solida si la scara larga, CD-ul nu mai reprezinta un instrument de crestere, ci mai degraba un produs care prezinta interes doar pentru colectionari. Drept rezultat, serviciile muzicale premium pe baza de abonament au devenit alternativa complementara si pozitiva.
  • Piata Video-on-Demand demareaza cu ajutorul automatelor. In plina revolutie digitala globala, o serie de tehnologii mai vechi par sa revina in forta. De exemplu, la mai bine de un secol de cand au fost inventate, automatele clasice pot aduce in continuare valoare pe segmentul distributiei de DVD-uri. Potrivit raportului Deloitte, volumul si valoarea DVD-urilor distribuite prin intermediul automatelor se va dubla in acest an, in mare parte datorita cresterii capacitatii.
  • Un pas inapoi si doi inainte pentru televiziunea 3D. Succesul de anul trecut al cinematografiei 3D a generat asteptari ridicate pentru un salt similar si in televiziune, in 2010. Anul acesta poate fi marcat de o serie de premiere semnificative pentru televiziunea 3D, inclusiv lansarea primelor canale de televiziune 3D in Europa si America de Nord, a primelor televizoare sau a camerelor 3D. Tehnologia 3D are un potential important de crestere a veniturilor in televiziune, insa numarul de abonati, veniturile aferente abonamentelor sau vanzarii de echipamente, precum si continutul disponibil ar putea fi neglijabile pana la sfarsitul anului. O mare pondere din provocarile initiale va fi cauzata de confuzia consumatorilor, obstacolul principal fiind lipsa unui standard TV 3D unic.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro