Inclusiv presa rusă se amuză de politicile economice ale lui Alexandr Lukașenko: La Minsk au apărut cartofi ucraineni
Belarus a înregistrat de departe cea mai mare creștere a prețurilor la produsele agricole dintre țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, în pofida introducerii controlului de stat a prețurilor, subliniază Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.
Într-un articol intitulat „Belarus a introdus reglementarea de stat a prețurilor și a devenit lider în creșterea lor” Lenta citează un raport postat marți pe site-ul Comisiei Economice Eurasiatice care arată că în februarie prețul produselor agricole a crescut în Belarus cu 19,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Pe următoarele două locuri s-au situat Armenia, cu o creștere a prețurilor pentru aceeași categorie de produse de 8,4%, și Kazahstan cu o majorare de 7,3% în același interval de timp.
Potrivit raportului citat, în Rusia și Kârgâzstan prețurile au scăzut cu 4,6%, respectiv 4,8%.
„În toamna trecută, președintele Republicii Alexandru Lukașenko a instruit guvernul să introducă controlul asupra creșterii prețurilor. Măsura a inclus reglementarea nivelurilor de creștere posibilă pentru fiecare categorie de mărfuri și răspunderea furnizorilor și vânzătorilor pentru încălcarea acestor reguli”, amintește Lenta.
Jurnaliștii ruși mai notează că săptămâna aceasta „cartofi ucraineni au fost observați la vânzare într-un magazin din Minsk”, dar că un oficial al guvernului bielorus a spus anterior că în realitate legumele au fost importate din Pakistan și că pe etichete s-a strecurat o greșeală privind proveniența lor.
Cum a interzis Lukașenko creșterea prețurilor în Belarus
Dictatorul de la Minsk semnase un decret care interzice creșterea prețurilor în Belarus în data de 6 octombrie a anului trecut.
„De astăzi, orice creștere de preț este interzisă. Interzisă!”, declara atunci Lukașenko la o ședință de guvern. „Începe astăzi – nu de mâine, ci de astăzi, astfel încât prețurile să nu poată fi umflate în cursul zilei de astăzi”, a tunat el.
Doar o zi mai târziu, televiziunea publică bielorusă a difuzat un material care arăta antreprenori încătușați în timp ce își cer scuze public pentru că au „crescut intenționat prețurile”.
Lukaşenko avertizase la ședința de guvern că nerespectarea decretului va atrage „arestarea imediată şi inculparea” a celor vinovaţi, spunând că inflația „exorbitantă” este nejustificată.
Ulterior în cursul lunii octombrie el a afirmat că a admis că unele prețuri la produsele de import precum cafeaua și bananele vor crește „fiindcă nu depind de noi”. El le-a recomandat bielorușilor să treacă la consumul de ceai sau lapte în detrimentul cafelei.
„Cui îi place cafeaua, beți, vă rog! Dacă prețul cafelei a crescut, păi îmi pare rău. Vă pot oferi lapte, ceai. Eu nu beau cafea și sunt în viață și bine”, le-a transmis el celor prezenți la o întâlnire de la Palatul Prezidențial din Minsk.
Probleme economice pentru cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin
Belarus a intrat în incapacitate tehnică de plată la jumătatea lunii iulie a anului trecut, după ce Occidentul a impus mai multe sancțiuni împotriva sa din cauza susținerii acordate de Lukașenko invaziei ruse din Ucraina.
Alte sancțiuni au fost impuse împotriva Minskului și în urma reprimării brutale a protestelor pro-democrație ce au urmat alegerilor prezidențiale din august 2020.
Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatul acestor alegeri la care autoritatea electorală de la Minsk i-a atribuit lui Lukașenko 80% din voturile exprimate, și nici pe acesta ca președinte legitim al țării.
Alexandr Lukașenko s-a arătat a fi cel mai apropiat aliat al lui Putin după declanșarea invaziei în Ucraina, permițând trupelor ruse să lanseze atacuri de pe teritoriul său, creând o forță militară comună cu Moscova și, cel mai recent, acceptând amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul bielorus.
Cu toate acestea, el nu a trimis trupe să participe direct la războiul din Ucraina, analiștii militari crezând că acest lucru s-ar datora dintr-o serie de motive, unele dintre ele fiind legate de condiția forțelor armate bieloruse și opoziția față de o asemenea acțiune în Belarus.
Urmărește ultimele evoluții din a 399-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.