Sari direct la conținut

APAPR: Profit net de 212 milioane lei pentru participantii fondurilor de pensii private obligatorii, la sfarsitul lui noiembrie 2009

HotNews.ro

Participantii celor 12 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la sfarsitul lunii noiembrie din acest an la un profit net (cifra care reprezinta diferenta dintre activul net total al tuturor fondurilor de pensii si contributiile brute virate) de 212 milioane lei, a anuntat luni Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Potrivit asociatiei, in primele 11 luni ale acestui an, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au obtinut un randament mediu de 16,3%, iar de la lansare si pana in prezent au inregistrat un randament mediu anualizat de 14,97%.

Activele nete administrate de cele 12 fonduri de pensii au ajuns la sfarsitul lunii noiembrie la peste 2,25 miliarde de lei (527 milioane euro), dupa ce, in cele 19 runde de colectare a contributiilor, au incasat contributii brute in valoare totala de 2,04 miliarde de lei, rezultand astfel un profit net (net de toate comisioanele) pentru participanti, ca diferenta intre activul net total al tuturor fondurilor de pensii si contributiile brute virate de 212 milioane lei.

Conform datelor APAPR, in primele 11 luni ale acestui an, fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu de 16,3%, iar in ultimul an (ultimele 12 luni calendaristice), randamentul mediu a fost de 17,5%, in conditiile in care in aceeasi perioada rata inflatiei a fost de 4,65%.

De la lansare si pana in prezent, fondurile obligatorii au obtinut un randament mediu anualizat de 14,97%, mai sustine APAPR.

La sfarsitul lui noiembrie, numarul total al aderentilor la fondurile de pensii private obligatorii a ajuns la sfarsitul lunii noiembrie la 4,88 milioane de salariati, cu 353.000 de participanti mai mult (+7,8%) fata de sfarsitul anului 2008. Din numarul total, aproape 4,53 milioane de participanti sunt activi (pentru ei a fost virata cel putin o contributie, de la aderare si pana in prezent). Dintre cei 4,88 milioane de aderenti la cele 12 fonduri de pensii, peste 1,6 milioane (adica o treime) au aderat pe baze voluntare, fara sa fie obligati de lege (intrucat au varsta de peste 35 de ani).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro