Consum versus export
Prin declaratiile domnului Croitoru se relanseaza discutia despre cum va creste economia romaneasca – prin consum (si creditare) sau prin export. Nu cred ca e solutia corecta.
Cele doua declaratii ale domnului Croitoru sunt urmatoarele:
1. Cresterea economica va fi in mod evident condusa in continuare de consum. Daca vrem sa convergem la UE intr-un orizont rezonabil de zeci de ani ar trebui sa avem o crestere economica relativ mare, care va fi in continuare finantata prin credit extern.
2. Nu se poate relua consumul sustenabil fara reluarea adecvata a creditarii. Intermedierea financiara – ponderea creditului privat in Produsul Intern Brut – este mult mai mica in Romania, la circa 40%, fata de media din zona euro, de peste 100%.
Incepand cu anul 2004, putem spune clar ca s-a deschis o noua „era” economica, cea cand creditul a devenit accesibil populatiei. Pana in 2008, creditul a explodat. Economia romaneasca a crescut pe consumul populatiei, finantat cu euro ieftini de afara. Consumul a fost intretinut si de explozia preturilor activelor romanesti (imobiliare, bursa) finantate de aceeasi euro ieftini.
Explozia preturilor activelor si piata muncii nefunctionala in 2007 si 2008 au condus la asteptari nerealiste ale bunastarii viitoare. 4.5 milioane de romani s-au imprumutat avand la baza estimari (corecte la acea vreme) ale veniturilor viitoare. Aceeasi situatie este valabila si in cazul firmelor.
Criza a schimbat totul, mai ales la nivel psihologic. Asteptarile veniturilor viitoare nu mai sunt nici pe departe cele din 2008.
Citeste mai mult si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.