Sari direct la conținut

Antena 3, un post cu licenta de emisie prin satelit, a primit acordul de a fi emis experimental in sistem digital terestru

HotNews.ro

Posturile TV Antena 1 si Antena 3 vor fi emise experimental in sistem DVB-T (televiziune digitala terestra) de catre SNR (Radiocom) pana cand vor fi acordate primele doua multiplexe digitale terestre, a hotarat miercuri CNA, potrivit Mediafax. Gelu Trandafir, membru CNA, sustine ca prin aceasta decizie strategia nationala de trecere la televiziunea digitala terestra nu este respectata, in conditiile in care digitalizarea vizeaza mai intai posturile TV cu licente audiovizuale nationale terestre.

CNA a aprobat miercuri acordarea unor licente audiovizuale experimentale in sistem DVB-T (televiziune digitala terestra) pentru Antena 1 si Antena 3, in cadrul experimentului realizat de Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) pe canalele 59 Bucuresti si 54 Paltinis-Sibiu.

Potrivit CNA, pe emitatoarele SNR emit experimental, in prezent, mai multe posturi, printre care TVR 1, TVR 2, National TV si Realitatea TV.

Potrivit Mediafax, CNA a aprobat solicitarile pana la incetarea emisiei analogice, respectiv pana la intrarea in functiune a primelor doua multiplexuri digitale prevazute in strategia nationala de trecere de la televiziunea analogica la cea digitala.

Gelu Trandafir, membru CNA: Strategia nationala de tranzitie la televiziunea digitala nu este respectata

Contactat de HotNews.ro, Gelu Trandafir, membru CNA, a atentionat ca acordarea unei licente pentru Antena 3, un post care are licenta de emisie prin satelit nu respecta Strategia Nationala de Tranzitie la Televiziunea digitala si este un precedent pentru cerinte similare din partea altor posturi TV care au licente pentru emisia prin satelit.

„Am votat pentru acordarea licentei pentru Antena 1 deoarece aceasta emite terestru, insa impotriva Antena 3 pentru ca aceasta emite pe satelit. Ideea strategiei nationale de trecere la televiziunea digitala terestra este ca tranzitia sa se aplice mai intai posturilor TV cu licente nationale terestre. Ori, acum, toate posturile TV care au licenta pe satelit vor putea solicita acelasi lucru ca Antena 3 si sunt zeci de posturi. Strategia nationala nu este astfel respectata”, a explicat pentru HotNews.ro Gelu Trandafir, membru CNA.

Strategia Nationala de Tranzitie la Televiziunea Digitala Terestra, adoptata luna trecuta de Guvern, prevede ca primele doua multiplexuri digitale, prin care 14 posturi TV digitale vor putea fi receptionate gratuit, vor fi acordate pana la 31 decembrie 2009, fara a mentiona insa mecanismul desemnarii operatorilor care vor difuza posturile TV.

Potrivit acestui document, „primele doua multiplexe digitale nationale vor trebui sa retransmita obligatoriu programele publice de televiziune terestra cu acoperire nationala, precum si posturile private de televiziune cu acoperire si indici de audienta semnificativi, potrivit criteriilor si modalitatilor stabilite de CNA”.

Din punct de vedere al acoperirii la nivelul populatiei, primele 14 programe TV (publice si private) care au prioritate in transmisia DVB-T sunt TVR1, TVR2, Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Prima TV, TV Sigma, TVR Craiova, National TV, TVR Timisoara, TVR Iasi, Activ TV, Focus TV.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro