Sari direct la conținut

Sansele eliminarii vizelor pentru SUA se reduc din nou: Rata de refuz a vizelor, in Romania, a crescut in 2009 si este de 26,3%

HotNews.ro

Rata de refuz a vizelor SUA pentru Romania este, in anul fiscal 2009 (care s-a incheiat in 30 septembrie) , de 26,3%, cu 1,3% mai mare decat in anul precedent, informeaza NewsIn citand Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS). Principalul impediment in ridicarea vizelor pentru romani este tocmai acest criteriu, intrucat rata de refuz trebuie sa fie, potrivit legislatiei americane, sub 3%. Prin urmare, mult profetita – de catre fostul ministru de externe Cristian Diaconescu – eliminare a vizelor pentru romani este o perspectiva tot mai indepartata.

In 2009 rata de refuz in Romania a crescut din nou, fiind una dintre cele mai mari din UE, singura tara care o depaseste fiind Marea Britanie, cu 27,8%. Fata de anul fiscal 2008, cand rata de refuz a fost de 25%, in scadere de la 37% in anul anterior, rata de refuz pentru 2009 a crescut cu 1,3%.

Oficiali romani si americani au incercat sa explice acest procent prin faptul ca refuzul cetatenilor romani in obtinerea vizei pentru SUA este cauzat si de modul defectuos in care isi completeaza dosarul sau de faptul ca nu indeplinesc conditiile necesare si ca nu ar trebui sa aplice pentru viza din start.

Rata de refuz este un criteriu esential in includerea Romaniei in Programul Visa Waiver – adica eliminarea vizelor pentru romani pentru o sedere in SUA de pana la 90 de zile – dar ea trebuie sa fie sub 3%, din cauza unor chestiuni tehnice in ceea ce priveste testarea sistemului informatic de colectare si stocare a datelor biometrice de catre guvernul american. Din luna iunie, rata de refuz a fost coborata de la 10 la 3%, la cererea Congresului, pana in momentul in care evaluarea sistemului este incheiata, insa nu s-a stabilit si un orizont de timp pana la care acest lucru sa se intample.

Dintre statele UE, Romania, alaturi de Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru sunt singurele ale caror cetateni nu pot calatori fara viza in SUA. In mod deloc surprinzator, Romania are rata de refuz cea mai mare dintre cele cinci, in timp ce doar 17,8% dintre aplicatii bulgari au fost refuzati, 1,4% dintre ciprioti, 2% dintre greci si 13,5% dintre polonezi.

Cifrele date publicitatii de DHS contrazic optimismul pe care il exprima fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, care a declarat in urma vizitei sale in SUA de acum cateva luni ca romanii vor calatori in SUA fara viza pana la sfarsitul anului, intrucat exista dorinta politica de partea americana si mai sunt doar niste chestiuni tehnice.

O atitudine mai realista a avut ambasadorul roman in SUA, Adrian Vierita, care spunea si el, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca intrarea in programul Visa Waiver a Romaniei ar putea fi favorizata de un alt criteriu aplicat de americani, rata de sedere pe teritoriul SUA dupa expirarea vizei, insa probabil doar la sfarsitul anului vor aparea primii indicatori. El spera ca pana la sfarsitul mandatului sau, cel mai devreme la finele lui 2011, romanii sa poata calatori fara vize in SUA.

La fel de realist s-a aratat si noul ambasador american, Mark Gitenstein, care a spus in prima sa conferinta de presa ca spera ca in cei trei ani de mandat ai sai sa fie facute progrese pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver: „Stiti, treaba mea este sa fie inregistrate progrese reale pe aceasta tema in timpul mandatului meu, in urmatorii 3 ani”.

România a semnat, la 3 noiembrie 2008, un document politic de principiu privind aplicarea măsurilor necesare pentru facilitarea accesului în program. Ele prevad imbunatatirea schimbului de informatii despre calatoriile internationale si monitorizarea frontierelor, imbunatatirea schimbului de date despre teroristi sau suspecti de terorism, raportarea la timp a furtului sau pierderii pasapoartelor, dezvoltarea unui program privind prezenta agentilor de securitate la bordul curselor aeriene.

Pe baza principiilor cuprinse in Declaratie, autoritatile romane si cele americane vor coopera pentru adoptarea masurilor convenite, urmand ca accesul Romaniei in Programul Visa Waiver sa se realizeze atunci cand toate conditiile prevazute de legislatia americana vor fi intrunite.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro