Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a discutat online despre propunerea de a introduce garantia pentru pet-uri
Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre propunerea de a introduce garantia pentru pet-uri si impactul asupra consumatorilor si industriei alimentare. Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea „Bucuresti punkt Bonn”, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Reamintim ca ministrul Mediului a propus introducerea unei taxe de garantie pentru pet-uri, taxa ce ar urma sa fie platita de consumatori si primita inapoi la predarea ambalajului.
Emisiunea „Bucuresti punkt Bonn” se trasmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
- Vezi si corespondenta din Frankfurt: Romania si Pet-ul zilnic la ficat
- Vezi articolul Ministerul Mediului ar putea introduce, din 2010, o garantie de returnare a PET-urilor
- Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
- Stirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.
Iata cateva puncte ale controversei pe aceasta tema, selectate dintre comentariile cititorilor, la anuntul facut de minister – vezi toate comentariile aici
[dadan] sistemul din Germania
foarte buna ideea. ganditi-va ce colectare si ecologizare activa ar fi….exact de unde nu te astepti , adica de la tigani care nemaiavand fier vechi de colectat o sa se reorienteze spre plastic si in mai putin de un an tara o sa se curete de peturi fara a investi un efort prea mare….
daca e sa fie ca in germania atunci nu ar strica si o mica taxa pe peturi ca sa descurajeze producatorii sa foloseasca prea mult plasticul…in germania apa minerala poate face 15 centi iar ambalajul 20 centi…de aceea nemtii folosesc mult sticla returnabila iar in supermarketuri ca si kaufland sunt centre automate de colectare de peturi – bagi peturile si primesti in schimb un bon cu contravaloarea ambalajelor reciclate , bon pe care poti sa-l folosesti la cumpararea de produse din magazin – toata lume castiga, destepti tare nemtii astia – iar noi avem avantajul de a prelua un sistem care deja merge si nu mai suntem nevoiti sa reinventam roata….
[StefanM] Sistemele de returnare nu sunt unificate
Germanii nici acum nu au reusit sa unifice sistemele de returnare diferite utilizate de diverse lanturi de magazine si nu au o imagine unitara asupra banilor. Credeti ca la noi va merge mai repede sau mai bine decat la ei? Sa fim seriosi 🙁
[cipax] Taxa nu rezolva problema PET-urilor existente
nu este atat de simplu. pentru ca taxa pe PET este doar o taxa de costrangere pentru reciclat. Ea nu va rezolva problema PET-urilor deja existente in natura pentru ca taxa nu se poate aplica retroactiv. Aceasta taxa este platita de cosumator si recuperata tot de el de la magazinul de unde a cumparat respectivul PET. Magazinele vor fi nevoite sa-si personalizeze PET-urile astfel incat sa nu returneze banii pe un PET cumparat din alt magazin. Asta este situatia in Germania de exemplu.
[dan] Diferente cu Germania, Olanda
In Germania, Olanda si alte tari pe care ministrul asta picat din cer le invoca, fooooaaarte putine bauturi (racoritoare, apa, iar berea DELOC) se mai vand la PET, restul sunt din material plastic care permite reutilizarea. Numai ca intregul sistem este pus la punct: colectare, depozitare, transport. Si daca cineva spune ca o taxa in plus nu scumpeste, traieste intr-o lume paralela. A dus ecotaxa pe pungile de plastic la vreo ieftinire in supermarket ? Nu, platesti in plus sacosa – nu e nici o tragedie, e adevarat – dar nici nu s-au ieftinit painea ori cartofii. Daca vrea sa bage taxa, OK, dar trebuie sa puna la punct o multime de lucruri – de la productia altor ambalaje, la intregul sistem de recuperare, pana la cumparator.
[gogu] Suspiciuni – cine va gestiona banii?
Un fond bun de unde se pot lua salarii bune, prime mari si eventual de unde se poate finanta campanii electorale prin firma de partid