Sari direct la conținut

Comisia Barosso II: Care dintre actualii comisari au sanse sa-si continue mandatul?

HotNews.ro

O mare parte dintre actualii comisari europeni au mari sanse sa isi continue mandatul si in Comisia Barroso II, reiese dintr-o evaluare facuta de Euractiv.com. Portalul de la Bruxelles, arata ca Leonard Orban vrea un al doilea mandat, dar este improbabil sa-si continue activitatea. Apare insa o surpriza numele Rovanei Plumb ca posibil candidat pentru acest post.

Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
Foto: Associated Press

Jose Manuel Barroso, Portugalia, PPE – presedintele Comisiei Europene

Fostul premier portughez a reusit, nu cu putine emotii, sa obtina un nou mandat la conducerea Comisiei.


Margot Wallstrom
Margot Wallstrom
Foto: HotNews.ro

Margot Wallstrom, Suedia, PES – Vicepresedinte. Relatii institutionale si strategia de comunicare

Dupa doua mandate, Wallstrom va renunta la un loc in Colegiul Comisarilor. Cu sanse sa o inlocuiasca este Gunilla Carlsson, pentru care Suedia ar solicita portofoliul dezvoltare internationala. Alti candidati ar fi ministrul afacerilor europene, Cecilia Malmström (ALDE) si fostul premier suedez, and former Swedish PM Carl Bildt (PPE).

Gunter Verheugen
Gunter Verheugen
Foto: Comisia Europeana

Gunter Verheugen, Germania, PES – Vicepresedinte. Intreprinderi si industrie

Verheugen se va retrage, avand si el doua mandate la actie. Copetitia din Germania are doi candidati, insa desemnarea comisarului depinde in mod cert de puterea care va rezulta in urma alegerilor din 27 septembrie. Cei doi candidati sunt fostul secretar general al CDU, Peter Hintze (PPE,) si liderul socialistilor din Parlamentul European, Martin Schulz (PES).

Jacques Barrot
Jacques Barrot
Foto: Comisia Europeana

Jacques Barrot, Franta, PPE – Vicepresedinte. Justitie, libertate si securitate. Anterior, transporturi

Narrot si-a an untat dorinta de a mai servi un nou mandat in Comisie, exista informatii potrivit carora Michel Barnier, ministrul agriculturii, se bucura de sprijinul perseidntelui francez. Printre numele vehiculate in Franta mai este si cel al preseidntelui Autoritatii pietelor financiare, Jean-Pierre Jouyet.

Siim Kallas
Siim Kallas
Foto: Comisia Europeana

Siim Kallas, Estonia, ALDE – Vicepresedinte. Probleme administrative, audit si frauda

Este primul politician care a fost anuntat oficial de tara sa ca nominalizare pentru noua Comisiei Barroso. Estonia intentioneaza si sa pastreze acelasi portofoliu.

Antonio Tajani
Antonio Tajani
Foto: Comisia Europeana

Antonio Tajani, Italia, PPE – Vicepresedinte. Transporturi

Italia si-a exprimat dorinta de a pastra portofoliul transporturilor, iar Silvio Berlusconi il va nominaliza, cel mai probabil, tot pe Tajani.

Viviane Reding
Viviane Reding
Foto: Rompres

Viviane Reding, Luxemburg, PPE – Societate infromationala si mass media

Este foarte probabil sa se mentina pentru un al treilea mandat, avand acelasi portofoliu in Comisie. Luxemburgul a anuntat deja ca ea va fi nominalizarea pentru Colegiu.

Stavros Dimas
Stavros Dimas
Foto: Comisia Europeana

Stavros Dimas, Grecia, PPE – Mediu

Dimas are mari sanse sa isi continue mandatul in Comisie, insa se estimeaza ca vizibilul portofoliu de mediu sa ii revina unei tari mai mari, probabil Marea Britanie.

Joaquin Almunia
Joaquin Almunia
Foto: Comisia Europeana

Joaquin Almunia, Spania, PES – Afaceri economice si financiare

Almunia are mari sanse sa devina ministru de finante in Spania, astfel incat premierul Zapatero trebuie sa se gandeasca la un inlocuitor.

Acesta ar putea fi eurodeputatul López Aguilar, presedintele comisiei de libertati civile din Parlamentul European si fost ministru al justitiei in Spania.

Joe Borg
Joe Borg
Foto: Comisia Europeana

Joe Borg, Malta, PPE – Afaceri maritime si pescuit

Borg este interesat sa ramana in Comisie, insa el ar putea fi inlocuit cu reprezentantul permanent al Maltei la UE, Richard Cachin Carmana.

Janez Potocnik
Janez Potocnik
Foto: Comisia Europeana

Janez Potocnik, Slovenia, independent, simpatizant ALDE – Stiinta si cercetare

Potocnik este independent, dar el se bucura de sprijinul noii coalitii si ar putea fi renumit in Comisia Europeana. Pe de alta parte, exista si zvonuri privind ocuparea postului de comisar de fostul premier Anton Rop (PES).

Jan Figel
Jan Figel
Foto: Comisia Europeana

Jan Figel, Slovacia, PPE – Educatie, formare, cultura si tineret

Cum partidul sau nu mai este la guvernare, este aproape sigur ca Figel nu va mai fi nominalizat pentru Colegiu. In schimb se vehiculeaza numele ambasadorului la UE, Maros Šefcovic.

Olli Rehn
Olli Rehn
Foto: Comisia Europeana

Olli Rehn, Finlanda, ALDE – Extindere

Premierul finlandez a anuntat deja ca Olli Rehn este candidatul pentru postul de comisar din partea Finandei. Mai mult, si Rehn isi doreste sa ramana la Bruxelles, insa, daca tratatul de la Lisabona ar intra in vigoare, el are mari sanse sa devina Inaltul Reprezentant pentru politica externa.

Laszlo Kovacs
Laszlo Kovacs
Foto: Comisia Europeana

Laszlo Kovacs, Ungaria – Impozitare si uniune vamala

Desi Kovacs si-ar dori un nou mandat in Colegiul Comisarilor, faptul ca are 71 de ani ii reduce sansele, intrucat socialistii aflati la putere in Ungaria si-ar dori un comisar mai tanar. Exista informatii potrivit carora Barroso i-a fi sugerat premierului ungar numele eurodeputatei Kinga Goncz, fost ministru de externe si fiica lui Arpad Goncz.

Neelie Kroess
Neelie Kroess
Foto: Comisia Europeana

Neelie Kroess, Olanda – Concurenta

Nu are sanse sa fie nominalizata, in ciuda reputatiei ei bune in Bruxelles, sustine EurActiv.com. Creditati pentru postul de comisar ar fi fostul secretar general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, ministrul pentru Europa, Frans Timmermanns (PES), si fostul ministru al agriculturii, Cees Veerman.

Mariann Fischer Boel
Mariann Fischer Boel
Foto: Comisia Europeana

Mariann Fischer Boel, Danemarca – Agricultura si dezvoltare regionala

A anuntat clar ca se retrage din politica, din cea europeana si cea daneza si ca nu mai vrea sa isi continue cariera in Comisie. Premierul danez a indicat preferinta pentru portofoliul schimbari climatice si are si persoana potrivita: actualul ministru pentru schimbarea climatica, Connie Hedegaard. Eva Kjer Hansen, ministrul pentru alimentari si agricultura, Ulla Tornes, ministrul pentru dezvoltare si Bertel Haarder, ministrul educatiei sunt alti candidati pe lista guvernului danez.

Benita Ferrero Waldner
Benita Ferrero Waldner
Foto: Comisia Europeana

Benita Ferrero Waldner, Austria – Relatii externe si politica europeana de vecinatate

Ferrero-Waldner nu are sprijinul actualei coalitii dela guvernare si, prin urmare, e putin probabil sa fie renominalizata pentru postul de comisar. Observatorii spun cafostul vicecancelar Wilhelm Molterer sau fostul cancelar Wolfgang Schüssel ar fi variantele pe care le are in vedere guvernul de la Viena.

Charlie McCreevy, Irlanda – Piata interna si servicii

Charlie McCreevy
Charlie McCreevy
Foto: Comisia Europeana

McCreevy nu va mai prinde un nou mandat in Comisie. Posibili inlocuitori ar fi fostul premier John Bruton (PPE), cu sanse mari fostul presedinte al Parlamentului European, Pat Cox (ALDE), ministrul sanatatii si familiei, Mary Harney (ALDE), ministrul transporturilor, Noel Dempsey (UEN) si Maire Geoghegan-Quinn, membru al Curtii Europene de Conturi.

Vladimir Spidla
Vladimir Spidla
Foto: Comisia Europeana

Vladimir Spidla, Cehia – Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse

Spidla ar vrea sa ramana in Comisie, insa sansele sale sa fie nominalizat sunt reduse. Mai mult, se vehiculeaza numele ministrului pentru afaceri europene, Alexander Vondra (EPP), dar si al economistului Jan Svejnar. Odata cu alegerile din octombrie din Cehia se va clarifica si partidul care va face nominalizarea comisarului.

Andris Piebalgs
Andris Piebalgs
Foto: Comisia Europeana

Andris Piebalgs, Letonia – Energie

Piebalgs a spus ca nu mai vrea un mandat, insa Letonia are patru candidati. sunt patru candidati, Favoriteste fostul ministru al justitiei, Solvita Aboltina, liderul partidului aflat la guvernare, New Era. Insa la guvernare este o coalitie, asa ca si alte partide au candidati. Partidul Popular il vrea comisar pe ministrul de externe, Maris Riekstins. Partidul de opozitie, Society for Different Politics, are si el candidatul propriu, un fost ministru de externe, Artis Pabriks. Exista si un candidat surpriza, Inna Steinbuka, care lucreaza deja in institutiile europene.

Meglena Kuneva
Meglena Kuneva
Foto: Comisia Europeana

Meglena Kuneva, Bulgaria – Protectia consumatorului

Chiar daca l-a indemnat pe Barroso sa ii faca lobby pe langa premierul bulgar si are o buna reputatie la Bruxelles, Kuneva nu va mai prinde un nou mandat. Sansele mari le are actualul ministru de externe, membru al GERB (PPE), partidul aflat la guvernare si optiune favorita a premierului Borisov, Rumiana Jeleva.

Comisarul Orban
Comisarul Orban
Foto: EurActiv.ro

Leonard Orban, Romania – Multilingvism

EurActiv.com sustine ca Leonard Orban isi doreste un nou mandat, dar nu are sanse sa il obtina. Vehiculeaza insa numele Vasile Puscas, Adrian Severin si Rovana Plumb, ultima fiind o surpriza absoluta, ca posibili inlocuitori.

Androulla Vassiliou
Androulla Vassiliou
Foto: Comisia Europeana

Androulla Vassiliou, Cipru – Sanatate. Il inlocuieste pe Markos Kyprianou din 10 aprilie 2008.

Vassiliou vrea sa aiba un mandat intreg, ea venind in Comisie cu un an in urma, dupa ce Markos Kyprianou a parasit politica europeana pentru a lua in primire portofoliul externelor in guvernul cipriot. Ea are sanse mari sa fie renumita comsiar european.

Catherine Ashton
Catherine Ashton
Foto: Comisia Europeana

Catherine Ashton, Marea Britanie – Comert. Il inlocuieste pe Peter Mandelson din 6 octombrie 2008.

L-a inlocuit pe Petern Mandelson, cand Gordon Brown a avut nevoie de el in guvernul de la Londra. Baronesa Ashton are sanse sa prinda un mandat intreg, desi exista speculatii ca secretarul de stat pentru transporturi, Geoff Hoon, poate fi un contracandidat puternic.

Algirdas Semeta
Algirdas Semeta
Foto: Comisia Europeana

Algirdas Semeta, Lituania – Programare financiara. o inlocuieste pe Dalia Grybauskaite din 1 iulie 2009.

A fost trimis la Bruxelles cu intentia de a fi mentinut in viitoarea Comisie si a asigura pentru Lituania portofoliul programare financiara. Daca soarta sa este certa, obtinerea aceluiasi portofoliu nu este deloc sigura.

Pawel Samecki
Pawel Samecki
Foto: Comisia Europeana

Pawel Samecki, Polonia – Politica regionala. O inlocuireste pe Danuta Hubner incepand cu 4 iulie 2009.

Pawel Samecki pare doar comisarul de umplutura, cand a fost nevoie sa o inlocuiasca pe Danuta Hubner, devenita europarlamentar. El a fost membru al board-ului Bancii Nationale a Poloniei, insa se pare ca va fi inlocuit in Comisie de Janusz Lewandowski, eurodeputat PPE, economist, si membru al partidului aflat la guvernare in Polonia, Platforma Civica.

Karel de Gucht
Karel de Gucht
Foto: Comisia Europeana

Karel de Gucht, Belgia – Dezvoltare si ajutor umanitar. Il inlocuieste pe Louis Michel din 17 iulie 2009.

De Gucht, fost ministru de externe, are mari sanse sa ramana in a doua Comisie Barroso. Comisarul anterior, Louis Michel, a devenit eurodeputat, insa potrivit principiului rotatiei, un valon, un flamand, De Gucht va fi optiunea guvernului belgian, chiar daca nu pe acelasi portofoliu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro