Daniel Duquenal, blogger si disident venezuelean: Hugo Chavez are nevoie de un dusman si acel dusman e SUA. Oliver Stone e prost informat
Presedintele venezuelean Hugo Chavez: un erou popular ce incearca sa repare injustitiile din societate sau un clown ce pune in scena spectacole ieftine, pentru a abate atentia de la problemele economice si sociale din ce in ce mai mari din tara sa? Il demonizeaza presa americana pe cel care a spus mereu ca a fost inspirat de avantul revolutionar al lui Fidel Castro si a lui Che Guevara? Sau media reflecta exact situatia actuala din Venezuela, tara care exporta 70% din petrolul sau catre Statele Unite? Daniel Duquenal, blogger si disident venezuelean, a raspuns intrebarilor HotNews.ro legate de situatia din tara sa, aflata sub conducerea “Uraganului Hugo”.
Adrian Novac: Cum ai descrie situatia din tara ta in acest moment? Presedintele Hugo Chavez a spus in urma cu cateva zile ca “ceea ce se intampla in America Latina este asemanator Renasterii”. Este Venezuela parte din aceasta miscare?
Daniel Duquenal: Nu exista o renastere deoarece nu a existat o “decadere” a tarii. Inainte de venirea lui Chavez, cateva tari din regiune o duceau bine, inregistrau progrese satisfacatoare si isi dezvoltau societatile democratice. E vorba de Brazilia, Chile, Uruguay si chiar Mexic, Panama sau Republica Dominicana. Iar faptul ca oameni ca Chavez, Coreea (n.red. Rafael Correa, presedintele Ecuadorului) sau Morales (n.red Evo Morales, presedintele Boliviei) au fost alesi presedinti a fost un semn ca democratiile existau in tarile lor indiferent de ceea ce sustine propaganda acestora.
A.N.: Este Venezuela o tara cu adevarat democratica?
D.D.: Daca definesti democratia prin ceva mai mult decat simple alegeri, Venezuela nu mai este o democratie. Democratia trebuie sa fie definita ca un sistem unde separarea puterilor si drepturile minoritatilor sunt respectate in asa fel incat, legal si in mod pasnic, acea minoritate poate deveni intr-o buna zi o majoritate. In contextual actual, acest lucru nu mai este posibil in Venezuela.
A.N.: In ultimele saptamani, am vazut ca au existat mai multe demonstratii anti-Chavez in Caracas, la care au participat mii de oameni. Cu toate acestea, Chavez continua sa ramana foarte popular in Venezuela si continua sa fie ales. Care sunt motivele din spatele popularitatii sale ridicate?
D.D.: Demonstratiile anti-Chavez desfasurate recent au fost printre cele mai mari organizate dupa ce el a preluat puterea. Popularitatea sa poate fi explicata ca o popularitate personala bazata mai mult pe carisma lui decat pe actiunile sale. Acesta popularitate insa nu se transmite bine si altora, asa cum au demonstrat si alegerile din 2008, cand partidul lui Chavez a pierdut functia de guvernator in 4 din cele mai mari 7 state din tara. El a pierdut, de asemenea, si referendumul din 2007 (n.red. referendum vizand reforma constitutionala).
Atunci cand Chavez nu apare pe buletinele de vot, ideile lui nu au success. De aceea, lucrul de care avem nevoie pentru a-l infrange pe Chavez este o opozitie mai unita in spatele unui candidat credibil. Cum se explica popularitatea sa? Este vorba de populismul unei naturi dintre cele mai scandaloase, alimentata de veniturile din petrol.
A.N.: Unii spun ca presedintele Hugo Chavez este un erou condus de indemnuri umanitare pentru a corecta injustitia sociala si inegalitatea. Altii il compara cu un clown. Care e cel mai bun mod de a-l descrie?
D.D.: Nu este nici una, nici alta. Chavez este un om ambitios, al carui scop este sa ocupe puterea pentru tot restul vietii. De aceea, el si-a ales o platforma ideologica de stanga, convenabila, desi, in parctica, guvernul sau da dovada de importante “defecte” neo-liberale. De exemplu, o noua clasa a milionarilor se formeaza rapid in Venezuela, cu ajutorul contractelor guvernamentale.
Din moment ce modelul sau economic (daca putem numi asa politicile sale) nu produce rezultatele dorite, el pune in scena, in mod deliberat, spectacole precum un clown, pentru a distrage atentia oamenilor de la problemele interne din ce in ce mai mari din Venezuela.
A.N.: Regizorul american Oliver Stone a spus recent ca media si guvernul americane l-au demonizat pe Chavez. Crezi ca lucrul acesta e adevarat? Este presedintele venezuelean o amenintare pentru democratia din America Latina, asa cum sustin Statele Unite?
D.D.: Opiniile partinitoare ale lui Stone ne preocupa mai putin. El este anti-american si de aceea sprijina pe oricine se opune guvernului din tara sa, fara sa verifice mai intai daca acea persoana merita sustinerea sa.
Media nu l-a demonizat pe Chavez, ci a relatat cum economia Venezuelei si sistemul social s-au deteriorat constant. Din moment ce acest lucru se afla in contradictie cu obiectivele regimului si cu masina sa de propaganda, cei de la putere recurg la vechea strategie „shoot the messenger”, in cazul acesta presa din SUA. Este important de mentionat ca doua din ziarele importante care se opun astazi lui Chavez, New York Times si Washington Post, sunt considerate de centru-stanga si ele au sprijinit guvernul sau pana cel putin in mai 2004. Ar fi mai prudent ca Stone si cei de felul sa se informeze mai bine.
In ceea ce priveste amenintarea pe care el o reprezinta pentru America Latina, trebuie sa fiu de acord cu aceasta idee. Modelul pe care Chavez incearca sa-l impuna se afla deja implementat in Nicaragua, Ecuador si Bolivia, unde noile regimuri, desi nu atat de autoritare precum cel din Venezuela, evolueaza incet pe acest drum. Recenta frauda electrorala din Nicaragua, la alegerea primarului din Managua, este un indiciu clar ca democratia slabeste in aceste tari. Incet, dar sigur.
La aceasta poti sa adaugi interventiile politice ale lui Chavez pentru sprijinirea directa a miscarilor pro-Chavez din alte tari. Putem mentiona aici exemplele din Peru si Argentina, fara sa ne referim la esecul din Honduras.
Daniel Duquenal Foto: Arhiva personala |
A.N.: Presedintele Chavez si-a castigat renumele de critic vehement al politicilor americane. Este critica sa reala sau doar incearca sa faca pe grozavul?
D.D.: Este o intrebare foarte complexa. Un raspuns simplu ar fi acela ca Chavez foloseste anti-americanismul sau ca o platfoma politica la fel cum dreapta politica din perioada Razboiului Rece a recurs la discursul anti-sovietic pentru a-si aduna si grupa bazele politice.
A.N.: Care este perceptia venezuelenilor obisnuiti despre Statele Unite?
D.D.: Parerea generala despre SUA este una favorabila, pentru simplul motiv ca stilul de viata venezuelean este influentat masiv de catre Statele Unite, de la programele de televiziune si pana la restaurantele McDonald’s, care se afla pretutindeni. De aceea, chiar si printre cei care il sprijina pe Chavez se afla multi care critica Stele Unite insa nu vad niciun fel de problema sa calatoreasca in vacanta in Miami sau sa-si scoata familiile la McDonald’s la sfarsitul saptamanii.
unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din Venezuela* doctor in stiinta* disident* incepand din 2003, conduce o mica afacere de familie la tara* tot din 2003, scrie regulat pentru blogul sau politic Venezuela News And Views* a scris despre Venezuela pentru BBC, Index on censorship, Pajamas media, Jewcy si altii* a avut aparitii in emisiuni radio in SUA, Marea Britanie, Australia si Jamaica
Daniel Duquenal
A.N.: Statele Unite si Occidentul duc un razboi media impotriva Venezuelei? Simti ca presa americana “peresecuta” Venezuela fara motiv?
D.D.: In niciun caz. Trebuie sa-ti amintesti ca printre primele publicatii care l-au criticat pe Chavez a fost ziarul de stanga francez Liberation. Primii critici au fost cei din stanga democratica! Ei au fost primii care au sesizat ca Chavez este un lider autoritar. De fapt, in Franta, ziarele cu influente de dreapta, asa cum e Figaro, sunt inca foarte blande cu Chavez!
A.N.: Crezi ca exista o schimbare in relatiile dintre SUA si Venezuela dupa alegerea presedintelui Barack Obama?
D.D.: Nu prea. Chavez are nevoie de un dusman si acel dusman e SUA. El a inceput prin a fi agresiv din ce in ce mai mult impotriva lui Obama. Nu poate fi la fel de critic fata de Obama asa cum a fost cu Bush, insa masina sa de propaganda incearca in mod clar sa-l pun ape Obama intr-un colt.
A.N.: Venezuela a anuntat ca va cumpara rachete rusesti si, de asemenea, isi cimenteaza legaturile cu Iranul. Cum vezi aceste aliante? Ar trebui ca lumea sa fie ingrijorata din cauza unei apropieri intre Caracas si Teheran?
D.D.: Bineinteles. Dintr-o alianta care include Iranul nu poate iesi nimic bun.
A.N.: Presedintele Chavez a ordonat recent inchiderea mai multor statii de radio, spunand ca guvernul “democratizeaza” conducerea industriei media. De asemenea, postul TV Globovision, care este anti-Chavez, este amenintat cu inchiderea. Multi sustin ca aceste decizii limiteaza libertatea de expresie si nu fac altceva decat sa elimine vocile critice din eter. Care e de fapt adevarul?
D.D.: Este adevarat, in acest moment se desfasoara o campanie de cenzura majora. Primul tel este acela de a pune la cale autocenzura, prin intermediul fricii. Insa conducerea Globovision nu se teme. De aceea, postul va fi inchis la un moment dat, cand regimul o va considera necesar si cand va decide sa-si asume costurile politice internationale.
A.N.: Media privata conspira impotriva presedintelui Chavez? Este aceasta presa platita de fortele anti-Chavez, de exemplu de catre marile corporatii americane?
D.D.: De ce ar plati-o? Adevarul este ca 70% din petrolul venezuelean ia calea Statelor Unite. Nu exista niciun motiv pentru a-l sabota pe Chavez cand Statele Unite au probleme serioase si presante in alte parti de pe glob.
Exista, probabil, ceva sprijin din partea mass-media de opozitie insa, daca aceasta exista cu adevarat, proportia ei e infima in comparatie cu banii cheltuiti de Chavez pentru propaganda sa personala si, sa nu ne temem de cuvinte, pentru cultul personalitatii sale.
A.N.: Cum e sa fii blogger in Venezuela? Simti ca cineva te preseaza? Te simti liber sa scrii?
D.D.: Pot inca sa scriu liber deoarece scriu in engleza, insa am fost deja amenintat. Stiu ca autoritatile urmaresc ceea ce scriu. Astept sa fiu hartuit la un moment dat in perioada urmatoare, mai ales dupa ce canalul Globovision va fi inchis.
A.N.: Ce crezi despre felul in care restul lumii vorbeste de Venezuela si felul in care se gandeste la tara ta? Crezi ca noi avem o viziune corecta despre Venezuela?
D.D.: Unii stiu foarte bine ce se petrece in Venezuela. Ca ei spera sa si poata actiona in functie de asta, este o intrebare cu totul diferita.
Din nefericire, exista inca prea multi oameni care sunt orbiti de opinia lor anti-americana si de aceea sunt dispusi sa ignore realitatea din Venezuela, atata vreme cat Chavez este purtatorul lor de cuvant impotriva guvernului SUA. Oliver Stone este ultimul exemplu, insa aceste personaje sunt numeroase si, ajutandu-l pe Chavez, ele ranesc viitorul Venezuelei.
Citeste ultimele informatii despre situatia din Venezuela pe blogul lui Daniel Duquenal.