Florin Pogonaru: O scadere a economiei de 7-8% ar insemna o "mare catastrofa" pentru mediul de afaceri
Scaderea economica de 7-8% ar insemna falimente si reorganizarea unor subsectoare economice, „o mare catastrofa” pentru mediul de afaceri, a declarat vineri Florin Pogonaru, presedintele AOAR, citat de NewsIn, la sfarsitul discutiei pe care oamenii de afaceri au avut-o cu reprezentantii Guvernului. In cadrul acestei intalniri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, le-a spus reprezentantilor mediului de afaceri ca Guvernul va solicita FMI sa accepte pentru 2009 un deficit bugetar de 7% din PIB, transmite Mediafax.
„Pentru mediul de afaceri, o scadere de la plus 7-8% la minus 7-8% inseamna o mare catastrofa, inseamna falimente, reorganizarea unor subsectoare economice. Ne place sau nu, asta e situatia, trebuie sa fim pregatiti pentru asta. Guvernul nu trebuie sa-si iroseasca munitia sub forma unor fonduri venite de la UE, de la institutii internationale, pentru salvarea firmelor mari si mici aflate in dificultate”, a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
La randul sau, Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, a precizat ca „ministrul Finantelor ne-a spus ca va cere Fondului Monetar International un deficit bugetar de 7% din PIB, din cauza contractiei mai mari a economiei decat a fost estimata, de 7-8%, corelat insa cu investitiile care sa ajute la repornirea economiei”.
Premierul si ministrul de Finante le-a spus reprezentantilor oamenilor de afaceri ca Executivul va „incerca” sa nu majoreze cota unica si TVA, insa vor pastra impozitul minim. Ei au explicat in acest context utilitatea impozitului minim, sustinand ca daca ar fi dispus de resurse bugetare suficiente, nici nu s-ar fi gandit sa introduca aceasta taxa.
„S-a explicat ca daca erau bani, nu ar fi fost introdus acest impozit, dar in conditiile actuale premierul si ministrul Finantelor au cerut sa se inteleaga necesitatea acestui impozit, aratand ca firmele nu au falimentat din cauza acestuia si sugerand ca Executivul nu va renunta deocamdata la taxa”, potrivit unor surse participante la discutii.
Premierul si ministrul Finantelor au aratat, potrivit surselor, ca Executivul va fi obligat sa efectueze reduceri suplimentare de cheltuieli bugetare, incercand in acelasi timp sa asigure conditii favorabile mediului de afaceri.
In prezent, tinta de deficit bugetar pentru 2009 este de 4,6% din PIB.