Sari direct la conținut

Numarul scazut de turisti din aceasta vara a dus la reducerea preturilor pe litoral. Elena Udrea spune ca ar putea fi creat un nou organism care sa administreze statiunile din Romania

HotNews.ro

Hotelierii de pe litoralul romanesc au fost nevoiti sa reduca tarifele la cazare cu 20%-30%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta este o reactie in urma estimarilor privind scaderea drastica a numarului de turisti din aceasta vara. Ministrul Turismului, Elena Udrea, sustine ca in urma aplicarii Legii turismului, ar putea fi creat un organism care sa administreze statiunile din Romania.

In ciuda reducerilor, preturile pe litoral sunt inca ridicate fata de cele practicate in statiunile din alte tari precum Bulgaria, Turcia sau Grecia. Operatorii din turism sustin ca in aceste tari sunt tarife mai mici deoarece costurile sunt mai reduse decat in Romania, iar bugetele alocate promovarii sunt mai mari.

„Este o idee acreditata ca litoralul romanesc este prea scump. In primul rand, vorbim de un sezon mai scurt in Romania. De asemenea, investitorii nu au fost sprijiniti asa cum s-a intamplat in aceste tari”, a afirmat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Corina Martin. La randul sau, Lucia Morariu, fost presedinte al ANAT, a spus ca hotelierii din Bulgaria, Turcia, Grecia, au costuri mult mai reduse, precum cele cu salariile si cu utilitatile. „De exemplu, cuantumul contributiilor pe salarii, in Bulgaria, este de 50%, iar in Romania de 80%”, a spus Lucia Morariu.

Insa aceste justificari nu sunt tocmai valabile. De exemplu, in Grecia, preturile la energia electrica sunt aproape egale cu cele din Romania, iar salariile sunt incomparabil mai mari, aproape 700 de euro salariul minim, iar in Turcia sunt peste 300 de euro.

Udrea: Prin legea turismului va fi infiintata o institutie de tip parteneriat public-privat

Reprezentantii din turism considera ca punerea in aplicare a Legii turismului va ajuta foarte mult acest sector. Ministrul turismului, Elena Udrea, a declarat ca se asteapta ca legea turismului sa intre in Parlament la inceputul sesiunii din toamna. Proiectul de lege defineste infiintarea unei institutii de tip parteneriat public-privat care sa se va numi Organizatia Romana pentru Turism si care se va ocupa de promovarea Romaniei ca destinatie turistica.

De asemenea, se mai propune infiintarea unei societati care sa administreze statiunile turistice. „Se mai analizeaza posibilitatea de a administra statiunile turistice intr-o entitate creata special. Strategia de exploatare a resurselor din statiuni sa se faca de un organism in care sa se gaseasca autoritatile publice locale, Ministerul Turismului, dar si din asociatiile patronale din turism din acea zona”, a spus Udrea. „Macar pentru moment este o solutie buna. Este dificil sa justifici autoritatea unui primar ales la nivel local pentru a gestiona resurse turistice de importanta nationala”, a mai spus ministrul turismului.

Noua lege a turismului va avea in vedere si pastrarea patrimoniului national. „In Maramures, de exemplu, traditionalele porti din lemn s-au transformat in niste chicioase porti din inox. Vrem sa stopam tipul acesta de dezvoltare urbanistica ucigatoare”, a spus Udrea.

Taxa hoteliera unica de 2%

Proiectul de Lege mai propune stabilirea unei taxe hoteliere unica la nivel national, care sa reprezinte 2% din valoarea neta a unei nopti de cazare. In prezent, cota taxei se stabileste in prezent de consiliul local si este cuprinsa intre 0,5% si 5%. In cazul unitatilor de cazare amplasate intr-o statiune turistica, cota taxei poate varia in functie de clasa cazarii in hotel. Proiectul prevede ca veniturile obtinute de consiliile locale din taxa hoteliera sa fie destinate exclusiv dezvoltarii si promovarii turismului pe plan local si pentru finantarea proiectelor de reabilitare a infrastructurii turistice.

Elena Udrea crede ca ponderea turismului din PIB va ajunge la 7% in 2014, fata de 3,7% cat este acum, iar numarul turistilor va creste cu 15% in urmatorii doi-trei ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro